ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μέτωπο ενημέρωσης και πάλης

Στην «κουζίνα» παραπληροφόρησης για το ασφαλιστικό, που, καθημερινά και με δόσεις, «ταΐζουν» την κοινή γνώμη κυβέρνηση και εργοδότες, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αναπτύσσει το δικό του «Μέτωπο» ενημέρωσης και πάλης. Με συσκέψεις σωματείων, περιοδείες συνδικαλιστών σε χώρους δουλιάς, συζητήσεις και επεξεργασία θέσεων και προτάσεων, τα ταξικά συνδικάτα μπαίνουν μπροστά, στον αγώνα για την προάσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Σταθμό σ' αυτήν την προσπάθεια, αποτελεί και η ημερίδα που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) την Τετάρτη 12 Ιούλη, στις 5 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών, εκπροσώπων σωματείων και ειδικών. Στην ημερίδα με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», εισηγήσεις θα κάνουν ο Θωμάς Κακαβάς, μέλος της Διοίκησης του ΙΚΑ, ο Χρήστος Ρουπακιώτης, πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ, ο Γιώργος Ρωμανιάς, μέλος ΔΣ του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και ο Χρήστος Χατζής, γιατρός εργασίας.

«Το ΠΑΜΕ, εδώ και καιρό, συζητά με τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές και τα συνδικάτα τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεντρώνει τις προτάσεις και τις απόψεις τους, για τους τρόπους αντιμετώπισης της κυβερνητικής επίθεσης που βρίσκεται προ των πυλών, σημειώνει ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στόχος αυτής της επίθεσης, δεν είναι, βέβαια, η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά η επιβολή των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης και του Διευθυντηρίου της ΕΕ. Κάτι που σημαίνει μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής συμμετοχής.

Το ΠΑΜΕ, δε θα μείνει απαθές μπροστά σ' αυτή την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών. Μαζί με τους εργαζόμενους θ' αντισταθεί και θα προασπίσει τα εργατικά δικαιώματα. Προς την κατεύθυνση αυτή και με στόχο τη διαμόρφωση και τεκμηρίωση των τελικών θέσεων, διοργανώνει τη συγκεκριμένη ημερίδα».

«Η εργατική τάξη της χώρας μας, εδώ και καιρό, είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή και απροκάλυπτη προπαγάνδα, μέσω της οποίας επιχειρούν να την εξαναγκάσουν, να παραδώσει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Να παραδώσει τις συντάξεις, τις παροχές, τις δυνατότητες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να "καταθέσει" στο βωμό της αύξησης των κερδών της ολιγαρχίας, ό,τι έχει κατακτήσει με τους αγώνες της.

Το χορό τον σέρνει η κυβέρνηση και η εργοδοσία, με "επιχειρήματα" περί χρεοκοπημένων Ταμείων, γήρανσης του πληθυσμού, ευθυνών των εργαζομένων και άλλα τέτοια. Από κοντά, ακολουθούν και οι γνωστές πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που προσπαθούν ν' αποκοιμήσουν τους εργαζόμενους.

Αυτό το καλοστημένο "παιχνίδι" σε βάρος της εργατικής τάξης, έρχεται να αποκαλύψει το ΠΑΜΕ και να προετοιμάσουμε τους εργαζόμενους για τους αγώνες που πρέπει να δώσουμε. Σ' αυτά τα πλαίσια, εντάσσεται και η ημερίδα του ΠΑΜΕ, στην οποία θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης, ν' αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες, να θέσουμε τις δικές μας προτάσεις για τη βελτίωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

Συσκέψεις για το ασφαλιστικό

Ημερίδα με θέμα το ασφαλιστικό, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, 9 Ιούλη, η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Στην ημερίδα, που θα γίνει στις 10 το πρωί, στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, καλούνται να συμμετέχουν όλα τα σωματεία της Μακεδονίας που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας, ενώ συντονιστής σε όλες τις διαδικασίες θα είναι το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη για το ασφαλιστικό συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος εργαζομένων στους δήμους Θριασίου Πεδίου, το σωματείο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ» και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ελευσίνας, σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία να αγωνιστούν για τη διατήρηση του κοινωνικού, δημόσιου και υποχρεωτικού χαρακτήρα της ασφάλισης, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), που διοργανώνει σύσκεψη για το ασφαλιστικό σήμερα στις 8 το βράδυ.

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ «ΣΛΟΠ»
Φόνος εκ προμελέτης

Η Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ τον περασμένο Απρίλη είχε κρίνει το δεξαμενόπλοιο «ΣΛΟΠ» ασφαλές, ενώ ήταν γνωστό ότι προοριζόταν για διαλυτήριο!

Το 30χρονο σαπιοκάραβο «ΣΛΟΠ» που, ανατινάχτηκε στις 15 Ιούνη στέλνοντας στο χαμό τον μόλις 23 ετών ναυτεργάτη, Βλάση Βλασσόπουλο, ενώ από θαύμα γλίτωσε το υπόλοιπο πλήρωμά του, τον περασμένο Απρίλη είχε ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΔΕΕΠ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και είχε κριθεί ασφαλές! Η αποκάλυψη αυτή έγινε χτες από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ανδρέα Συρίγο, για να επιβεβαιώσει τις εγκληματικές ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμοδίων υπηρεσιών για μια ακόμα ναυτική τραγωδία, αλλά και την κάλυψη που αυτές παρέχουν στην εφοπλιστική ασυδοσία. Το στοιχείο αυτό παρουσιάστηκε από τον αρχηγό, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ομως, το κακό δε σταματάει εδώ. Ο αρχηγός αποκάλυψε ακόμα την ευνοϊκή μεταχείριση του Δ. Μελισσανίδη, πλοιοκτήτη του «ΣΛΟΠ», από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά είχε δώσει στον Δ. Μελισσανίδη απευθείας άδεια να δέσει το πλοίο του στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας για να διενεργεί διαχωρισμό των υπολειμμάτων πετρελαιοειδών! Δηλαδή, χωρίς να γίνει, έστω για τους τύπους, κάποιος διαγωνισμός!

Τα νέα αυτά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, από τα πλέον επίσημα χείλη, είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά, αν προστεθεί ότι η ΔΕΕΠ έκρινε το δεξαμενόπλοιο «ΣΛΟΠ» ασφαλές για την εκτέλεση της διαδικασίας του διαχωρισμού των υπολειμμάτων, ενώ η εταιρία είχε αποφασίσει να στείλει το πλοίο στο διαλυτήριο! Βέβαια, τη διάλυση πρόλαβε η έκρηξη. Η εταιρία θα οδηγούσε το «ΣΛΟΠ» στο διαλυτήριο μόλις ολοκληρώνονταν οι μετασκευές και επισκευαστικές εργασίες ενός άλλου δεξαμενόπλοιου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι της Ελευσίνας και αναμένεται τις επόμενες μέρες να «αναλάβει δράση».

Ταυτόχρονα, τα όσα αποκάλυψε ο αρχηγός φανερώνουν την «πηγή» του θράσους του Δ. Μελισσανίδη να εκτοξεύει απειλές ενάντια στον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Γιώργο Τούσσα, επειδή η ναυτεργατική Ενωση έχει καταθέσει τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με τα αίτια της έκρηξης και απαιτεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΠΛΟΙΩΝ
Στη Ζώνη δε χωρούν υποτακτικοί!

Απάντηση - «καταπέλτη» στην προβοκατόρικη ανακοίνωση, που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του ναυπηγείου της «ΝΑΥΣΙ» και με την οποία επιτίθεται ενάντια στον αγώνα των εργατών και ανέργων για τη σωτηρία και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δίνει το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του σωματείου της «ΝΑΥΣΙ» αναφερόταν στη «φιέστα» που έστησε η κυβέρνηση στη ΝΑΥΣΙ, με την παρουσία εκεί του Κ. Λαλιώτη, με αφορμή την ανάθεση κατασκευής στο ναυπηγείο δυο πυροσβεστικών σκαφών και υποστήριζε, μάλιστα, ότι «μικρή ομάδα των 40 - 50 ατόμων παρασυρμένων ανέργων προσπάθησε να χαλάσει την εκδήλωση».

«Τα σωματεία της Ζώνης - τονίζεται στην ανακοίνωση των ηλεκτρολόγων - βγάλαμε ανακοίνωση, που καλούσε πράγματι τους ανέργους σε συγκέντρωση στην πύλη για να επιδώσουν ψήφισμα στον υπουργό. Μόνο, που ο υπουργός δεν καταδέχτηκε να σταματήσει».

Υπογραμμίζει δε, ότι με το κείμενο τα σωματεία απαιτούν δεκάδες κατασκευές στη Ζώνη και όχι μόνο δυο. «Αυτό - σημειώνεται - δεν ήθελε να ακούσει ο Κ. Λαλιώτης. Γράφαμε ότι χρειάζονται δεξαμενές. Αυτό δεν ήθελε να ακούσει ο Κ. Λαλιώτης. Τα σωματεία απαιτούν νομοθετική κατοχύρωση της Ζώνης ως το 2030 και όχι το άθλιο καθεστώς της προσωρινότητας, ακόμη και για τη ΝΑΥΣΙ. Αυτό δεν ήθελε να ακούσει ο Κ. Λαλιώτης. Τα σωματεία απαιτούν επιδότηση των ανέργων και πολλά άλλα, που δεν ήθελε να ακούσει ο υπουργός».

Το σωματείο αναφέρει, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση γιατί στις τελευταίες ανακοινώσεις του σωματείου της ΝΑΥΣΙ, κουβέντα δε γράφεται για τα εκατομμύρια που οφείλονται στους εργάτες, καθώς και ότι η επιχείρηση χρωστά στο ΙΚΑ και στα επικουρικά Ταμεία πάνω από 4 δισεκατομμύρια.

Το σωματείο της ΝΑΥΣΙ έστειλε την ανακοίνωσή της στο σωματείο «ΤΡΙΑΙΝΑ» των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και «ΣΕΝΕ» των ναυπηγείων Ελευσίνας. «Αλήθεια - υπογραμμίζει το Σωματείο Ηλεκτρολόγων - μήπως το συμβούλιο χρειάζεται τα "φώτα" της «ΤΡΙΑΙΝΑΣ», που, με την τακτική τους, από 5.000 εργαζόμενους, το ναυπηγείο σήμερα απασχολεί γύρω στους 2.000 και τώρα γίνεται συζήτηση για την απόλυση άλλων 800;».

Η ανακοίνωση στάλθηκε επίσης και στην ΠΟΕΜ και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «Αναρωτιόμαστε - σημειώνεται - γι' αυτή τη σκοπιμότητα, επειδή γνωρίζουμε καλά το ρόλο που έχουν παίξει οι πλειοψηφίες σε αυτές τις οργανώσεις, δηλαδή ρόλο υπονομευτή κάθε αγώνα και πλήρους συμπόρευσης με εργοδοσία και κυβέρνηση».

Τέλος, στην αναφορά ότι τα σωματεία «προσπαθούν να τρομάζουν την κυβέρνηση και τις τράπεζες μέσα από συνεχείς τρομοκρατικές και εκβιαστικές παρεμβάσεις, ώστε να σταματήσουν την κατασκευή και τη χρηματοδότηση, στέλνοντας ουσιαστικά στην ανεργία 200 μόνιμους και 150 έκτακτους», το Σωματείο Ηλεκτρολόγων υπογραμμίζει ότι «τέτοια κατάντια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Εμείς δεν έχουμε δει άλλη ανακοίνωση, που σε δυο σελίδες να βάζει τόσα πολλά σε βάρος των εργατών και των συνδικάτων τους και να υιοθετεί ξετσίπωτα όλα τα επιχειρήματα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Εργάτες στη ΝΑΥΣΙ και στη Ζώνη έχετε τη δύναμη και δώσετε την απάντηση τους νέους υποτακτικούς που εμφανίστηκαν στο χώρο».

ΣΟΦΤΕΞ
Η κυβέρνηση αποφάσισε, το δικαστήριο ανακοίνωσε

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η 48ωρη απεργία

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε χτες το Πρωτοδικείο Αθηνών την 48ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, για σήμερα και αύριο, με αιτιολογικό ότι το αίτημά τους για άρση των απολύσεων είναι καταχρηστικό - γιατί εκκρεμεί η απόφαση του Εφετείου - ενώ το αίτημα για σταμάτημα της διάλυσης της εταιρίας το δικαστήριο το κρίνει ως αόριστο!

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε μια μέρα μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τις προτάσεις της εταιρίας και να σταματήσουν να αγωνίζονται, ενώ παράλληλα «φωτογράφιζε» τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ Σωματείου Εργαζομένων, εταιρίας και υφυπουργού Χρ. Πρωτόπαππα, που απέβη τελικά άκαρπη. Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης ήταν περισσότερο αδιάλλακτοι από ποτέ - μετά και την αβανταδόρικη απόφαση του δικαστηρίου - και απέρριψαν το αίτημα των απολυμένων να δουλέψουν στο εργοστάσιο του Μ. Πεύκου, με την παράλληλη ανάκληση των απολύσεών τους. Η Διοίκηση επιμένει στη θέση της για επαναπρόσληψή τους με νέα σύμβαση εργασίας! Τη στιγμή, που και οι έξι απολυμένοι έχουν προϋπηρεσία 17 χρόνων! Παράλληλα πατώντας πάνω στην απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και στην προχτεσινή επιστολή του υφυπουργού Εργασίας - που τους δίνουν το «πράσινο φως» να διαλύσουν πια τη ΣΟΦΤΕΞ - δήλωσαν ότι για το μέλλον...«δεν υπάρχει σχέδιο ομαδικών απολύσεων»! Υπονοώντας έτσι ότι μπορούν να κάνουν απολύσεις κατά μόνας!

Μετά από αυτά οι εργαζόμενοι απαίτησαν να συναντηθούν με το διευθύνοντα σύμβουλο Πάολο Φορλίν, πράγμα που έγινε, χωρίς όμως να φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Ο Χρήστος Κατσούλιας, μέλος του ΔΣ της του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, δήλωσε στο «Ρ»: «Μπροστά στην αδιαλλαξία της Διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ η μόνη λύση που υπάρχει είναι η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης και η επιστροφή της εταιρίας σε δημόσιο έλεγχο».

Τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εκφράζει με επιστολή της προς το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Μπλόκο» στο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων

Η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών «μπλόκαρε» την εφαρμογή της εγκυκλίου - έκτρωμα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία υποβαθμίζει τα διπλώματα των μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων ναυτεργατών, χτυπάει κατάκαρδα το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και χειροτερεύει τους όρους συνταξιοδότησης των ναυτεργατών. Προχτές το απόγευμα η διοίκηση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις ναυτεργατικών Ενώσεων και συνολικά των ναυτεργατών, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο να αποσύρει τη σχετική εγκύκλιο.

Η εγκύκλιος αυτή με τίτλο «Καταχώριση Ναυτολογήσεων» είχε σταλεί στις 11 του Γενάρη από τον πρώην αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Θ. Παπακωνσταντίνου προς τις Λιμενικές Αρχές της χώρας και του εξωτερικού δίνοντας τις εξής οδηγίες: «Σε πλοία που σύμφωνα με την οργανική τους σύνθεση καθήκοντα προϊσταμένου μηχανοστασίου προβλέπεται να ασκεί κάτοχος διπλώματος Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού Β' ή Γ' τάξης, ο ναυτικός κάτοχος του προβλεπόμενου αποδεικτικού θα ναυτολογείται ως "Μηχανικός Προϊστάμενος Μηχανοστασίου" και όχι ως "Μηχανικός Α"». Ανάλογη ήταν η οδηγία και για τους ναυτεργάτες με πτυχίο κυβερνήτη, ο οποίος ασκούσε καθήκοντα πλοιάρχου. Η εγκύκλιος, όπως αναφέρει, αφορά τους ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι σε πλοία «μικρής χωρητικότητας», χωρίς άλλη διευκρίνιση...

Η ΠΕΜΕΝ μία μέρα πριν συζητηθεί η εγκύκλιος στη διοίκηση του ΝΑΤ είχε στείλει έγγραφο προς το Ταμείο σημειώνοντας ότι με την εγκύκλιο αυτή «επιχειρούν να αλλάξουν την ισχύουσα ναυτεργατική - ναυτιλιακή νομοθεσία εκτός των συντεταγμένων νομοθετικών οργάνων της χώρας μας με στόχο τη χειροτέρευση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων των ναυτεργατών» και απαίτησε να αλλαχτούν όσες ναυτολογήσεις έγιναν με βάση αυτές τις οδηγίες.

Από την πλευρά του υπουργείου χτες ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Α. Συρίγος, ανέφερε ότι «πρόκειται κατά βάση για θέμα του ΝΑΤ, όμως θα διερευνηθεί» και σημείωσε ότι σύντομα θα δοθεί η απάντηση του υπουργείου.

ΟΤΟΕ
Καταγγελίες «επί χάρτου» για το ωράριο

Τις συνεχόμενες και με αμείωτη ένταση παραβιάσεις του νόμιμου ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών, παρά το κύμα καύσωνα που πλήττει την Αττική και ολόκληρη τη χώρα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ). Παράλληλα, καλεί το υπουργείο Εργασίας να ενεργοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και να επιβληθούν ποινές στις τράπεζες, που συνεχίζουν να παρανομούν, ενώ επισημαίνει ότι θα παρέμβει εκ νέου με όλα τα μέσα που διαθέτει, αν οι τράπεζες δε συμμορφωθούν.

Οπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ, οι διοικήσεις των τραπεζών παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και τις συστάσεις των Επιθεωρήσεων Εργασίας εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χιλιάδες απλήρωτες ώρες επιπλέον καταργώντας το νομοθετικά κατοχυρωμένο ωράριο εργασίας. Επισημαίνει ακόμα ότι στα πλαίσια του ανταγωνισμού των τραπεζών καταργούνται αρχές, νόμοι και συλλογικές ρυθμίσεις και ζητάει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο άμεσα και αποτελεσματικά, γιατί διαφορετικά ο χώρος των τραπεζών θα μετατραπεί σε «ζούγκλα».

Ολα αυτά τη στιγμή που η διοίκηση της ΟΤΟΕ, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τις χιλιάδες παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, συνεχίζει μια πολιτική που δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους τραπεζίτες και την κυβερνητική πολιτική που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Επιπλέον, περιορίζεται σε ανακοινώσεις και καταγγελίες όταν η ίδια έχει εκφράσει κατά καιρούς τη στήριξή της στις ελαστικοποιήσεις των εργασιακών σχέσεων στις τράπεζες.

ΛΙΜΑΝΙΑ
Ολοκληρώνεται το έγκλημα

Η εγκληματική πράξη του ξεπουλήματος των δυο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο, με την πλήρη «γκετοποίησή» τους, το χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και την αφαίρεση της δυνατότητας του όποιου κοινωνικού ρόλου μπορούσαν να παίξουν -στα πλαίσια μιας άλλη πολιτικής- οδεύει με γοργούς ρυθμούς στην ολοκλήρωσή της από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε την υπογραφή διυπουργικής απόφασης των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποίαδημιουργείται εταιρία διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης!

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι παράλληλα δρομολογείται και η είσοδος του ΟΛΘ στο Χρηματιστήριο, ενώ -όπως υποστήριξε- τα πάγια στοιχεία του ΟΛΘ μετά τη σύσταση της εταιρίας διαχείρισης θα παραμείνουν... ως έχουν. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι σύντομα θα εξεταστεί το θέμα λειτουργίας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια ανώνυμης εταιρίας καθώς και για τα υπόλοιπα λιμάνια που θεωρούνται εθνικής σημασίας, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα στη συγκρότηση ΑΕ!

Σ' ό,τι αφορά τον ΟΛΠ δήλωσε ότι «κρίναμε σκόπιμο να επανεκτιμήσουμε την περίπτωση του Πειραιά και θα εφαρμόσουμε το μοντέλο Θεσσαλονίκης για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη του συνόλου του λιμανιού». Αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, αν προχωρούσε μόνο η ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από το οποίο προέρχεται το 60% του συνόλου των εσόδων του ΟΛΠ, τα υπόλοιπα τμήματα θα οδηγούνταν σε μαρασμό!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ