ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προ τετελεσμένων γεγονότων οι αρχαιότητες

Στο έλεος του ιδιωτικού κεφαλαίου και ξένων συμφερόντων έχουν αφεθεί οι αρχαιότητες από την κυβέρνηση, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καλείται απλώς να γνωμοδοτήσει προ τετελεσμένων γεγονότων.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ συζητήθηκε η προστασία των αρχαιοτήτων στην περιοχή Μερέντα ( Μαρκόπουλο Αττικής) όπου θα δημιουργηθεί ο Ολυμπιακός Ιππόδρομος, στο τμήμα Πολυμύλου - Γαλάνη Κοζάνης, όπου περνάει η Εγνατία Οδός, στα Τρία Πλατάνια Πλαταμώνα, που περνάει η νέα σιδηροδρομική γραμμή και στην οδό Πειραιώς, όπου κατασκευάζεται αγωγός ομβρίων. Επίσης συζητήθηκε η τροποποίηση της προμελέτης για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας, χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που δημιουργούνται με το να δίνονται μελέτες σε ιδιώτες, απαξιώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Η αποδέσμευση του αρχαιολογικού χώρου στη θέση Τρία Παλατάνια Πλαταμώνα, λόγω της σιδηροδρομικής γραμμής, σημαίνει την καταστραφεί μιας από τις μεγαλύτερες αγροικίες των ελληνιστικών χρόνων που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα. Δε διασώζεται, γιατί έχει κατασκευαστεί ήδη η σήραγγα. Το μόνο που απομένει, πλέον, είναι η μεταφορά των ευρημάτων στον αύλειο χώρο του νέου σταθμού του Πλαταμώνα.

«Σφαίρα στο τελευταίο ελεύθερο αττικό κομμάτι γης», χαρακτηρίστηκε από μέλος του ΚΑΣ το θέμα της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Ιπποδρόμου στη Μερέντα. Πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο χιλιάδων στρεμμάτων, που συμπίπτει με την ύπαρξη αρχαίου δήμου. Ειπώθηκε ότι, εκεί που θα κατασκευαστούν το ιπποδρόμιο, το ιππικό κέντρο και το διοικητήριο - δεν είναι διαπραγματεύσιμα ως προς τη χωροθέτησή τους - βρέθηκαν αρχαιότητες άλλα όχι τέτοιας σημασίας που να αποτρέπουν το έργο. Στο ΚΑΣ απομένει να γνωμοδοτεί για τη χωροθέτηση... των στάβλων και δρόμων. Ετσι, οι όροι που θέτει είναι να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, να δημιουργηθούν ήπιες εγκαταστάσεις και να μη γίνουν μεγάλες εκσκαφές.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο τμήμα της Εγνατίας, ειπώθηκε ότι βρέθηκαν αρχαιότητες και ολοκληρώθηκε η ανασκαφή. Δεδομένου ότι σε εκείνο το σημείο η Εγνατία κατασκευάζεται με επίχωμα, οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν με... κατάχωση.

Για το έργο αγωγού ομβρίων στην οδό Πειραιώς, στο ύψος του Ρέντη, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ είχαν προειδοποιήσει εγγράφως το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι υπήρχε κίνδυνος το έργο να «πέσει» πάνω στα Μακρά Τείχη. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αδιαφόρησε πλήρως, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες, καθώς βρέθηκε τμήμα των Μακρών Τειχών και αρχαία αρδευτικά έργα. Το ΚΑΣ δε διατέθηκε να θυσιαστούν τα Τείχη και σύστησε επιτροπή για να βρεθεί άλλη λύση.

Για το μουσείο της Θήβας, το ΚΑΣ- μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση του έργου από το Β' ΚΠΣ, επειδή αυθαιρέτως οι ιδιώτες μελετητές άλλαξαν απροειδοποίητα την προμελέτη(!) παραβαίνοντας τους όρους που είχε θέσει το Συμβούλιο- αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη νέα προμελέτη με κάποιες τροποποιήσεις. Ηδη χάθηκαν 14 μήνες και το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2001, ενώ με τη νέα προμελέτη αυξάνεται και το τελικό κόστος.

Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου

Δεκατέσσερις παραστάσεις και συναυλίες παρουσιάζει το 43ο Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, του Δήμου Καβάλας. Δέκα από αυτές, κυρίως παραστάσεις αρχαίου δράματος, θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, όπου το 1957 η Μαλαίνα Ανουσάκη και ο Κωστής Λιβαδέας, μετά από 2.300 χρόνια, το «ξαναζωντάνεψαν», παρουσιάζοντας την «Ηλέκτρα».

Η αυλαία ανοίγει, στις 15/7, με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και την παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης - μια μουσική παράσταση». Στις 17/7 το «Θέατρο Τέχνης» παρουσιάζει τους αισχυλικούς «Πέρσες». Στις 19/7 η ΚΟΕΜ Σταύρου Ξαρχάκου αφιέρωμα στα 75 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Στις 22/7 το Εθνικό Θέατρο την αριστοφανική «Ειρήνη». Το υπόλοιπο πρόγραμμα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων έχει ως εξής: «Θέατρο του Νέου Κόσμου» με τον «Εδουάρδο Β`» του Μάρλοου (29/7), ΚΘΒΕ με τον αριστοφανικό «Πλούτο» (5/8), «Θεατρική Διαδρομή» με τις «Εκκλησιάζουσες» (11/8), «Παιδικό Στέκι» του ΕθνικούΘεάτρου με το έργο «Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα» (31/8), ΕθνικόΘέατρο με τον σοφόκλειο «Οιδίποδα Τύραννο» (2/9), Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Νυρεμβέργης (6/9).

Επίσης εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στο Κάστρο, όπου από τις 17-20/8 θα παρουσιαστεί η κωμωδία του Ρουτζάντε «Λα Μοσκέτα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου. Παίζουν: Λάκης Κομνηνός, Χρήστος Μωραΐτης, κ.ά. Στις 21/8 ο θίασος «Θεώρηση» θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Η φυλλάδα του Μ. Αλεξάνδρου». Στις 28/8 Αυγούστου συναυλία του Αντώνη Καλογιάννη με το αφιέρωμα «100 χρόνια Γιώργος Σεφέρης - Οδυσσέας Ελύτης». Απαγγέλλει η Δήμητρα Χατούπη.

Τέλος, στο Ακόντισμα (6/8) θα δοθεί η παράσταση «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ» και στις 12/8 συναυλία του Κώστα Χατζή για τους σκοπούς του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη.

Ροκ ιστορίες

Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων της Ν. Υόρκης θα «διηγηθεί» ο Λου Ριντ, σήμερα (10 μ.μ.), στο Θέατρο Λυκαβηττού. Ο αιρετικός, καινοτόμος δημιουργός υπόσχεται ένα συγκλονιστικό πρόγραμμα, βασισμένο στο τελευταίο άλμπουμ του «Εκσταση». Μια δουλιά, με τραγούδια οργισμένα, προκλητικά, αλλά και ευαίσθητα, ρομαντικά, που μιλούν για τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της αμερικανικής μεγαλούπολης, τα αδιέξοδα, τους φόβους, τα όνειρα και τα αισθήματα που γεννά. Η δημιουργική πορεία του κορυφαίου τραγουδοποιού ξεκίνησε στα μέσα του '60. Υπήρξε αρχηγός των θρυλικών «Velvet Underground» και μαζί με τους John Cale, Sterling Morrison, Maureen Tucker άνοιξε νέους, ριζοσπαστικούς δρόμους στη ροκ, διευρύνοντας τους θεματικούς και μουσικούς ορίζοντές της. Αλλά και η σόλο καριέρα του χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές.

«Αττικού» συναυλίες

Με συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει στο «Αττικό Θέατρο» (Αττικό Αλσος) ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Οι εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη μουσικής, θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ θα ξαναρχίσουν το Σεπτέμβριο. Αύριο (9 μ.μ.), συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη, με τον «Ζορμπά» από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, με μαέστρο τον Λ. Καλκάνη και σολίστ τη μεσόφωνο Λυδ. Αγγελοπούλου. Συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία του Δήμου, με διεύθυνση Στ. Μπερή. Ακολουθούν συναυλίες των Μπάμπη Τσέρτο - Νάντια Καραγιάννη (11/7), της Ορχήστρας Δωματίου Δήμου Αθηναίων (12/7), του Νότη Μαυρουδή (13/7), Γιώργου Τσαγκάρη - Μάρθας Αράπη (19/7), Μάριου Τόκα - Γιώργου Χατζηνάσιο (27/7) κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.

Πνευστά στα Καλάβρυτα

Το «3ο Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων» διοργανώνεται, στα Καλάβρυτα (28/7 - 6/8), το οποίο απευθύνεται στους σπουδαστές των πνευστών και στους φίλους της ποιοτικής μουσικής. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν οι παγκοσμίου φήμης σολίστες και καθηγητές: Allen Vizzutti (ΗΠΑ), Enrique Crespo (Γερμανία), Roger Bobo (Ελβετία) και οι Ελληνες: Γεράσιμος Ιωαννίδης, Βαγγέλης Σκούρας, Παναγιώτης Δράκος, Ελένη Σαββανή, Σπύρος Μουρίκης, Γιώργος Φαρούγγιας και Γιώργος Δαραβέλης. Προσκεκλημένο, επίσης, είναι το οκταμελές γερμανικό συγκρότημα «Γούμεν ιν Μπρας».

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ του διάσημου τρομπετίστα Allen Vizzutti(5/8) και κοντσέρτο από το γερμανικό συγκρότημα (29/7). Συμμετέχουν μαθητές από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Καναδά και Τουρκία. Το σεμινάριο διοργανώνουν το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων, η ΔΕΠΑ-ΠΖ και ο Δήμος Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ.

«Καζανόβα» στο Ηρώδειο

Κυριακή και Δευτέρα στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί το χορόδραμα «Εγώ, ο Τζιάκομο Καζανόβα» (παραγωγή της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας και Change Performing Arts). Ο Καζανόβα, αυτοβιογραφούμενος σε δώδεκα τόμους, έδειξε μέσα από χιλιάδες λέξεις ότι κάθε τι σημαντικό για την ανθρώπινη ύπαρξη πάντα θα φεύγει, θα διαφεύγει. Στο έργο αυτό βασίστηκε η χορογράφος Κάρολ Αρμιτάζ, για να συνθέσει το σενάριο και το λιμπρέτο.

Οι χορευτές από διάφορες χώρες που έχουν εκπαιδευτεί στο κλασικό μπαλέτο και σε νέες μορφές χορού, επιστρατεύτηκαν για την παράσταση αυτή, η οποία θα παρουσιαστεί στη Ρώμη, στο Παλέρμο και σε φεστιβάλ της Ευρώπης, για να καταλήξει την άνοιξη του 2001 στο «Πίκολο Τεάτρο» του Μιλάνου.

Μουσικά η παράσταση στηρίζεται σε πρωτότυπα έργα σύγχρονων συνθετών: Γιώργου Κουρουπού, Ντέιβιντ Σέι, Τζοβάννι Σόλλιμα. Τα τραγούδια ερμηνεύει ο κόντρα τενόρος Αντονυ Κονστάνζο. Επίσης, ακούγονται συνθέσεις των Τομά Αντές, Τζων Ζορν, Αλφρεντ Σνίτκε, Τζουστίνο ντε Γκρεγκόριο. Τα κοστούμια είναι του Ινδού Αρτζούν Μπχασσίν και τα σκηνικά του Ιταλού Αντρέα Μπράντσι.

«Μαντζουράνα» σε πρεμιέρα

Τα ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Σερρών παρουσιάζουν για το καλοκαίρι σε συμπαραγωγή το έργο του Γιώργου Αρμένη «Μαντζουράνα στο κατώφλι - γάιδαρος στα κεραμίδια», έργο που πρωτοπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία από το «Θέατρο Τέχνης» το 1979. Η πρεμιέρα θα δοθεί, σήμερα και αύριο, στο Δημοτικό Θέατρο Βέροιας «Μελίνα Μερκούρη», ενώ στις 9, 10,11/7 στο Δημοτικό Θέατρο Σερρών. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Δαμιανού Ζαρίφη, η μουσική του Χρήστου Λεοντή, οι χορογραφίες της Βάλιας Παπαχρήστου. Μαζί με τον Γιώργο Αρμένη παίζουν: Πασχάλης Τσαρούχας, Νίκος Δαδινόπουλος, Μελίνα Βαμβακά, Τζένη Σκαρλάτου, Κώστας Μπάρας, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Χρίστος Τσίρτσης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαρία Μπενάκη, Βιβή Νικοπούλου, Παρασκευή Νέδου, Σοφία Καραγιάννη, κ.ά. Στη συνέχεια η παράσταση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα θα παρουσιαστεί: 31/7 στο 13ο Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα, 3/8 στη «Ρεματιά» Χαλανδρίου, 30/8 στην «Πέτρα» της Πετρούπολης, 10,11/9 στο Ηρώδειο, 9/9 στην «Αιξωνή» Γλυφάδας, 22/9 στο θέατρο Αναβρύτων (Μαρούσι).

«Εκεί στη Ρεματιά» που «η μουσική σμίγει με την ποίηση», σήμερα η Μελίνα Μποτέλλη με τον κιθαρίστα Μιχάλη Σουρβίνο παρουσιάζονται «Στων κεριών το φως». Μουσική, ποίηση, τραγούδια και θεατρικοί μονόλογοι συνθέτουν την παράσταση. Οι μουσικές των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Παπαθανασίου, Καραΐνδρου, Μαυρουδή, Μικρούτσικου, Βάιλ, Ρότα, κ.ά. σμίγουν με την ποίηση των Σολωμού, Καβάφη, Σεφέρη, Ρίτσου, Ελύτη, Τσέχωφ, κ.ά.

Πλημμυρισμένη από τη φρεσκάδα και τα χρώματα του καλοκαιριού, είναι η εικαστική δημιουργία της Μαριλένας Φοίφα - Παλαιοκρασά, που φιλοξενείται αυτήν την εποχή στην πανέμορφη Σαντορίνη. «Πέτρες, Χρώματα, Πεταλούδες», είναι ο τίτλος του εικαστικού αυτού ταξιδιού. Εργα ζωγραφικής και κατασκευές, με αληθινή ευαισθησία και πολύ μεράκι. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 6-10 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ