ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο πεδίο αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας

Κυβέρνηση και ΝΔ επιδιώκουν να συμψηφίσουν τις διαχειριστικές ευθύνες τους και να παραπλανήσουν το λαό

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο στημένο παιχνίδι που στόχο έχει να προωθήσει αδιαμαρτύρητα τα ταξικά μέτρα. Οργάνωση της πάλης με το ΠΑΜΕ τώρα!
Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο στημένο παιχνίδι που στόχο έχει να προωθήσει αδιαμαρτύρητα τα ταξικά μέτρα. Οργάνωση της πάλης με το ΠΑΜΕ τώρα!
Σε καλά οργανωμένη επιχείρηση, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να περάσει στα «μαλακά» η ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους, αποδεικνύεται η προωθούμενη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.

Ρόλο ενορχηστρωτή αυτής της αποπροσανατολιστικής επιχείρησης έχουν οι ίδιοι οι αρχηγοί των δυο κομμάτων, που έχουν την πρώτη ευθύνη για τη διαχρονική καταλήστευση του λαού προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την Τρίτη από τη Μόσχα τη σύσταση της συγκεκριμένης Εξεταστικής, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ σιγοντάρει την όλη προσπάθεια, βάζοντας «όρους» και προϋποθέσεις που θα διευκολύνουν το συμψηφισμό σε ό,τι αφορά τις διαχειριστικές ευθύνες.

Η κυβέρνηση επιστρατεύει αστεία επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τη σύσταση της Εξεταστικής, όπως ότι «είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στην ΕΕ και τις αγορές». Την ίδια ώρα, τα στελέχη της ΝΔ διαβεβαιώνουν ότι η τακτική της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει εξαιτίας της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν την κυβέρνηση να φορτώσει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση της ΝΔ τις ευθύνες για την κατάσταση στην οικονομία.

Θέατρο στη Βουλή

Η αποπροσανατολιστική δικομματική κόντρα συνεχίστηκε χτες και στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του Ισολογισμού - Απολογισμού του 2008, αλλά και το νομοσχέδιο για τη νέα στατιστική υπηρεσία.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Χρήστος Παπουτσής και Μανώλης Κεφαλογιάννης, αντάλλαξαν κατηγορίες για αναξιοπιστία και έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας. Ενδεικτικές του δημαγωγικού χαρακτήρα της αντιπαράθεσης ήταν και οι φράσεις που ανταλλάχθηκαν, με τον Χρ. Παπουτσή να μιλάει για «φαρισαίους της ΝΔ» και τον Μ. Κεφαλογιάννη να δηλώνει πως «είστε καλοδεχούμενοι στην εξεταστική, όπου θα πείτε τον Χριστό ...Μανώλη».

«Σε αυτό το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού, δεν μπορεί να είναι μόνο ένας. Θέλει δύο. Δύο, οι οποίοι ενώ λεκτικά τσακώνονται, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν στο αντιλαϊκό τσουνάμι, το οποίο έχει επιδράμει απέναντι στις πλάτες του ελληνικού λαού», τόνισε σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «αξιοποιείτε και οι δύο τις κερδοσκοπικές πιέσεις των χρηματοπιστωτικών ομίλων, που αποτελούν την πιο φανερή έκφραση της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Πιέσεις που άμεσα σχετίζονται με την τάση αμφισβήτησης του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, πού δηλαδή θα αποταμιευθούν τα τεράστια αποθέματα της Κίνας και των πλούσιων αραβικών χωρών. Τσακώνονται, δηλαδή, τα βουβάλια με θύματα τα μυρμήγκια. Και τα μυρμήγκια δεν είναι απλά και μόνο οι μικρότερες σε μέγεθος χώρες, τα μυρμήγκια είναι οι λαοί».

Κοροϊδία και μαγειρέματα

Ειδικά για το θέμα του δημόσιου χρέους, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «πίσω από την αύξηση του δημόσιου χρέους βρίσκονται οι υπέρογκες φοροελαφρύνσεις και η τεράστια προκλητική, σκανδαλώδης, κρατική χρηματοδότηση προς το μεγάλο κεφάλαιο».

Νωρίτερα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τη «Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής», το οποίο καταψήφισε το ΚΚΕ. Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στις Βρυξέλλες τον ρωτούν «αν θα πάει κανείς φυλακή» και προέτρεψε τη ΝΔ «να ψάξει στους κόλπους της» όσους έδιναν πλαστά στοιχεία.

Παρεμβαίνοντας επί της ουσίας του ζητήματος, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Παπακωσταντίνου τόνισε πως «η ασκούμενη κυρίαρχη πολιτική, βαθιά αντιλαϊκή, είναι υποχρεωμένη να μαγειρεύει, να κάνει ζαβολιές στα στοιχεία για να καλύψει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα και να παγιδεύει τη σκέψη και τη συμπεριφορά των εργαζομένων και του λαού».

Συμμετέχοντας στο παιχνίδι των εντυπώσεων, ο ΛΑ.Ο.Σ. κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αναφορά κατά αγνώστων για αξιόποινες πράξεις, ζητώντας να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σχετικά με την τυχόν αλλοίωση στατιστικών στοιχείων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πλήττοντας την αξιοπιστία της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς. Υπέρ της Εξεταστικής δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζουν τα χειρότερα που έρχονται

Εφιαλτικά σενάρια, αν ο λαός δε βάλει τώρα φρένο με την πάλη του

Σαρωτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα προμηνύουν οι αποφάσεις που πάρθηκαν προχτές στο ΕΚΟΦΙΝ, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Στη βάση των συνθηκών και συμφωνιών που διαχρονικά έχει συνυπογράψει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΕ, για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου, η ελληνική οικονομία εντάσσεται σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης.

Το ΕΚΟΦΙΝ καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει «επείγοντα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης» - ανάλογα με τις περιστάσεις, θα ανακοινωθούν είτε στις 16 Μάρτη, είτε στις 15 Μάη - καθώς και εκτεταμένες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» το εύρος των οποίων καλύπτει τους μισθούς, τις συντάξεις, την υγεία και τις εργασιακές σχέσεις, το συνταξιοδοτικό.

Από εκεί και πέρα, και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, υπάρχει πρόβλεψη για τη λήψη «ενισχυτικών μέτρων» για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010, αλλά και «επιπλέον μέτρων» που θα υιοθετηθούν στην πορεία και μέχρι τα τέλη του 2012.

Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται υπό εξέταση είναι:

  • Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα, ΙΧ αυτοκίνητα), αλλά και η εξέταση του ενδεχόμενου μεταφοράς των ειδών διατροφής στον υψηλό συντελεστή.
  • Νέες περικοπές των μισθών.
  • Επανεξέταση των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπως επίσης και του επιδόματος αδείας.
  • Νέα αντιδραστικά μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συνταξιοδοτήσεις.
  • Ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας.
  • Νέες ανατροπές των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, «απελευθέρωση» των απολύσεων).
  • Νέα προνόμια στην ολιγαρχία.

Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν δήλωσε χτες την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει, εφόσον χρειαστεί, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρωγής της ΕΕ προς την Ελλάδα και επισήμανε ότι αποφασίστηκε να παρακολουθεί ενδελεχώς την εφαρμογή των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα και την επίπτωσή τους στον προϋπολογισμό.

Τέλος, υπενθύμισε ότι στις 19 Φλεβάρη λήγει η προθεσμία που δόθηκε στην Ελλάδα για να προσκομίσει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση κάποιας μορφής συμβάσεων με διεθνείς τράπεζες για το δανεισμό της και με βασικό ζητούμενο να εξακριβωθεί ότι αυτό ήταν συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Παιχνίδι εντυπώσεων με λειψά στοιχεία

Με λειψά στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε χτες να δημοσιοποιήσει την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού για το Γενάρη του 2010. Κανένα στοιχείο δεν έχει δοθεί σχετικά με τα ποσά των χρεολυσίων που πληρώθηκαν στις τράπεζες και τους άλλους μεγαλοδανειστές, για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, τα οποία αν και αποτελούν το μεγάλο κομμάτι από τη λεηλασία των προϋπολογισμών, κατά πάγια πρακτική, δεν εμφανίζονται ούτε και επηρεάζουν το εμφανιζόμενο έλλειμμα. Η σπουδή τους προφανώς έχει να κάνει με την άμεση ενημέρωση προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:

  • Εμφανίζεται πλεόνασμα ύψους 1,55 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 574 εκατ. ευρώ για το Γενάρη του 2009.
  • Οι κάθε είδους δαπάνες εμφανίζουν κάθετη υποχώρηση 10,6% και διαμορφώνονται σε 5 δισ. ευρώ, στην κατεύθυνση δηλαδή που προδιαγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Από το συνολικό κονδύλι, οι πρωτογενείς δαπάνες υποχώρησαν 6,6% και διαμορφώθηκαν σε 4,37 δισ. ευρώ. Τα ποσά για τόκους (χώρια τα χρεολύσια) και για συγκυριακούς λόγους, εμφανίζονται μειωμένα κατά 31,7% στα 606 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 574 εκατ. ευρώ εμφανίζουν και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Τα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 16,5% στα 5,59 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την εξέλιξη στα ποσά από την «έκτακτη εισφορά» στα κέρδη των επιχειρήσεων και η οποία δε φτάνει ούτε καν στο 1% των εσόδων του 2010.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χτυπάνε άδειους τενεκέδες

Για την αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για την οικονομία και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται τα ασφυκτικά γεμάτα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου και συναινετικά προωθούν μέτρα ακρωτηριασμού των λαϊκών δικαιωμάτων, οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κρούουν άδειους τενεκέδες, για να κρύψουν αυτό που δεν κρύβεται, ότι η κοινή στρατηγική τους είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ