ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
«Πράσινη» κερδοσκοπία με δημόσιο χρήμα

Χρηματοδοτήσεις άνω των 560 εκατ. ευρώ σε σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς σε σύμπραξη με τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος

«Στοχευμένο πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης» βάφτισαν η κυβέρνηση και η Τράπεζα Πειραιώς το επενδυτικό σχέδιο της τράπεζας για αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση του δικτύου των βιομηχανικών περιοχών της χώρας, τις οποίες ελέγχει μέσω της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κατά 65% με το κράτος να συμμετέχει κατά 35%. Το συνολικό σχέδιο έχει ύψος 1,5 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία με την κρατική συμμετοχή να φτάνει, μέσω ΕΣΠΑ και επιχορηγήσεων του «αναπτυξιακού», τουλάχιστον τα 560 εκατ. ευρώ (360 και 200 αντίστοιχα). Κατά τα άλλα, οι μεγαλοτραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες αυτής της χώρας δεν είναι «κρατικοδίαιτοι». Ωστόσο, στο όνομα της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης» και της δήθεν «προστασίας του περιβάλλοντος», η τράπεζα και οι προνομιούχες επιχειρήσεις που βρίσκονται ή έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μια βιομηχανική περιοχή, θα έχουν την ευκαιρία να αυγατίσουν τα κέρδη τους με τα λεφτά που κόβονται από μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικές παροχές, δημόσια υγεία, κοινωνική πρόνοια. Ο εμπνευστής του σχεδίου, η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει την αμέριστη πολιτική και τεχνική(!) υποστήριξη της κυβέρνησης, έφερε στη χτεσινή παρουσίασή του και τις υπουργούς Οικονομίας Λ. Κατσέλη και Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη για να εγγυηθούν πανηγυρικά τη χρηματοδότηση του έργου και τον «αναπτυξιακό» χαρακτήρα του.

Πράγματι, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, τα επόμενα χρόνια οι 54 υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές και όσες ακόμη δημιουργηθούν, θα γίνουν άψογες από την άποψη των υποδομών, με διαχείριση αποβλήτων, κομποστοποίηση, φωτοβολταϊκή ενέργεια, αφαλατώσεις νερού στα νησιά και πλήθος άλλων «περιβαλλοντικών» υποδομών που θα υπακούουν στα πρότυπα της ΕΕ και θα θέσουν τις επιχειρήσεις εντός τους στην πρώτη γραμμή της επιχειρηματικής λειτουργίας. Μόνο που όλα αυτά είναι για λίγους και εκλεκτούς. Για τις εύρωστες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορέσουν με δάνεια ή ίδια κεφάλαια να συμμετάσχουν στις ...επιδοτούμενες επενδύσεις και να απολαύσουν στη συνέχεια πολλαπλασιαστικά οφέλη. Αυτές δεν είναι οι δεκάδες χιλιάδες μικρές βιοτεχνίες που θα μείνουν για άλλη μια φορά αποκλεισμένες και αντιμέτωπες με άνισους όρους με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση του «Ρ» προς την υπουργό Οικονομίας, για το τι προβλέπεται γι' αυτές τις επιχειρήσεις, η απάντηση ήταν ότι θα υπάρξει μέριμνα μέσω του «αναπτυξιακού» νόμου! Εκτός του ότι οι πραγματικά μικρές βιοτεχνίες δεν έχουν δυνατότητες αξιοποίησης αυτού του «εργαλείου», που άλλωστε δεν έχει φτιαχτεί γι' αυτές, είχε προηγηθεί η επισήμανση της ίδιας της υπουργού ότι τα κίνητρα που θα δοθούν θα ευνοούν τις ...καινοτόμες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης. Αλλωστε, από τις 200.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις, μόνο 2.500 βρίσκονται στους ειδικούς χώρους.

Αναλυτικά το σχέδιο έχει ως εξής: Δαπάνη 70 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικές υποδομές, διαχείριση αποβλήτων, υδάτινων πόρων, συστημάτων παρακολούθησης εκπομπών αερίων. Δαπάνη 350 εκατ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ με στόχο τα 150 MW. Δαπάνη 80 εκατ. ευρώ για μονάδες κομποστοποίησης, κέντρα ανακύκλωσης. Δαπάνη 440 εκατ. ευρώ για 3 νέες «πράσινες ΒΙΠΕ», στις οποίες θα εφαρμοστούν πρωτοπόρες τεχνολογίες στις υποδομές. Προτεραιότητα σ' αυτές θα έχει η υποδοχή επιχειρήσεων της «πράσινης οικονομίας», χημικές, παραγωγής εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας κλπ. Δαπάνη 560 εκατ. ευρώ για 10 νέα «ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά επιχειρηματικά πάρκα» σε νησιά. Θα είναι μικρές σχετικά εγκαταστάσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα νησιά, που ωστόσο δεν ανακοινώθηκαν χτες.

Τη «σύμπραξη δύο υπουργείων και μίας τράπεζας», την χαρακτήρισε πρωτοποριακή η Λ. Κατσέλη, αλλά και ως «το πρώτο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης», η Τ. Μπιρμπίλη. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας δε σταμάτησε να επαινεί την κυβέρνηση και τα δύο υπουργεία, ενώ προέβλεψε επενδύσεις έως 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 για την «πράσινη ανάπτυξη», προσδοκώντας προφανώς τη σημαντική εμπλοκή της τράπεζάς του σε αυτές.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Ετοιμάζονται μέτρα υπέρ των «μεγάλων»

Μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένεται να καταλήξει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο «τελικό στρατηγικό σχέδιο» για τον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας - Ενδυσης. Βασικός στόχος είναι μια νέα «σελίδα» συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης με την υπέρμετρη ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε ο υπό συρρίκνωση κλάδος να καταστεί «βιώσιμος».

Από τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και φορείς του κλάδου, προέκυψε ότι η κυβέρνηση θα βασίσει το σχέδιό της: Στην «αναδιάρθρωση του κλάδου μέσα από τη δημιουργία υγιών και βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων». Επίσης, στη χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις εταιρείες. Στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Στην ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στον έλεγχο των παράνομων εισαγωγών.

Δεδομένου ότι οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου προτιμούν να «καταναλώνουν» ενισχύσεις και να στήνουν φάμπρικες εκεί που ισχύουν μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης για τους εργάτες, είναι προφανές ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα πρέπει να τους εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη. Αυτό μπορεί να γίνει με πλούσιες επιχορηγήσεις, στήριξη των μεγάλων σχημάτων για να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα, με ταυτόχρονη εξάλειψη των μικρότερων επιχειρήσεων και ένα μεγάλο πλέγμα διευκολύνσεων στις εξαγωγές και στη λειτουργία τους.

Οι σχετικοί πόροι μπορούν να βρεθούν από τη συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που υλοποιεί η κυβέρνηση στο όνομα της «ανάπτυξης» και της διεξόδου από τη δημοσιονομική κρίση, ώστε ο λαός να πληρώσει και για την ευημερία των βιομηχάνων της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εμπαιγμός των νέων αγροτών

Θύματα της δικομματικής κοροϊδίας έπεσαν 8.500 νέοι αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης. Η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά έκανε μαζικές εντάξεις για ευνόητους λόγους και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τώρα δεν τους δίνει όλα τα χρήματα της επιδότησης που δικαιούνται ανάλογα με τα μόρια που έχουν. Το πριμ πρώτης εγκατάστασης μπορεί να είναι μέχρι 40.000 ευρώ, αλλά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το έκανε μέχρι 20.000 ευρώ. Και χωρίς ίχνος ντροπής βγήκε και ανακοίνωσε χτες ότι ο μέσος όρος του πριμ που θα καταβληθεί «διαμορφώνεται σε 17.500 ευρώ, υψηλότερο αυτού που ίσχυσε κατά τη Γ' Προγραμματική Περίοδο (μ.ό. 16.000 ευρώ)»... Δυστυχώς οι αγρότες, ανεξαρτήτως ηλικίας, πέφτουν συνεχώς θύματα της κοροϊδίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση. Και το βασικότερο είναι ότι οι αγρότες και οι νέοι αγρότες θίγονται και πλήττονται καίρια από την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται. Κι αν δεν ανατραπεί η υπάρχουσα αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιούν και στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το κακό όλο και θα χειροτερεύει.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Πτώση τιμών και συναλλαγών

Πτώση 3,9% σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στο 12μηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που συλλέγονται από τις τράπεζες. Στα νεόδμητα (μέχρι και 5 έτη) η υποχώρηση εμφανίζεται σε 2,4% έναντι πτώσης 4,9% στα παλαιότερα. Συρρίκνωση 36,9% καταγράφεται στον όγκο των αγοροπωλησιών. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το τραπεζικό κεφάλαιο, για λόγους που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο ξεφουσκώματος των τιμών σε επίπεδα κάτω από το ύψος των υποθηκών που έχουν με την πελατεία τους.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Αντιδράσεις για την τιμολόγηση

«Ενταση» επικρατεί στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών καταγγέλλει και επίσημα την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για «αιφνιδιασμό και εχθρική στάση» λόγω της νέας πρότασής της για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά έργα, με την οποία μειώνονται οι εγγυημένες τιμές για το διάστημα μέχρι το 2012, συγκριτικά με τον ισχύοντα νόμο, αν και αυξάνονται για τα επόμενα χρόνια.

Παρότι οι τιμές παραμένουν υψηλότατες, μετατρέποντας την υπόθεση της «καθαρής» ενέργειας σε χρυσοφόρο πεδίο για τους ιδιώτες και σε δυσβάστακτο βάρος για τα λαϊκά στρώματα, οι εταιρείες του χώρου θεωρούν ότι «τινάζει στον αέρα τα επενδυτικά τους σχέδια» με την αλλαγή που προτείνει. Παράλληλα, «καρφώνουν» το υπουργείο ότι άλλαξε θέση, καθώς αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης των τιμών. Σε κάθε περίπτωση, αν και η διείσδυση των φωτοβολταϊκών είναι μικρή στην Ελλάδα, η σχετική τεχνολογία γίνεται όλο και φτηνότερη καθώς εξαπλώνεται, αλλάζοντας και τα δεδομένα για το ύψος της επιδοτούμενης λειτουργίας τους.

Η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί προς όφελος του λαού επιβεβαιώνεται ως η μόνη λύση για επαρκή, φτηνή ενέργεια προς τα νοικοκυριά, με όρους περιβαλλοντικής προστασίας. Δισεκατομμύρια ευρώ «αεριτζίδικου» κέρδους αναμένουν οι ιδιωτικές εταιρείες της ενέργειας τα επόμενα χρόνια, με τους εργαζόμενους να επιβαρύνονται άμεσα και έμμεσα.

ΤΑΞΙ
Πανελλαδική απεργία

Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, αντιδρώντας στα φορολογικά μέτρα που προωθεί για τον κλάδο τους η κυβέρνηση, ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις της βάσης προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας.

Τα σωματεία ΤΑΞΙ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Αθήνα με τα οχήματά τους και θα συμμετάσχουν στην κεντρική συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ και στην πορεία προς τη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ