ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στους εργάτες - απεργούς της «Νεστλέ» στην Κολομβία

«Ενάντια στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης - απαιτούμε δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή ζωή», χαρακτηριστικό πανό των εργαζομένων της «Νεστλέ» σε πρόσφατη κινητοποίηση
«Ενάντια στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης - απαιτούμε δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή ζωή», χαρακτηριστικό πανό των εργαζομένων της «Νεστλέ» σε πρόσφατη κινητοποίηση
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, με ανακοίνωση της Γραμματείας της, εκφράζει την αμέριστη ταξική αλληλεγγύη της στους εργάτες απεργούς της πολυεθνικής γαλακτοβιομηχανίας «Νεστλέ» στην Κολομβία που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι εργάτες του συγκεκριμένου κλάδου βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση και έχουν αποκλείσει το εργοστάσιο στην περιοχή Βαγιεδουπάρ, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, όχι στην προσπάθεια επιβολής ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ασφαλιστικά δικαιώματα, σεβασμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών από την εργοδοσία.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «Η ΠΣΟ, ως αγωνιστική συνδικαλιστική οργάνωση ταξικά προσανατολισμένη, καταδικάζει την αντισυνδικαλιστική δράση της πολυεθνικής, που αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι από τις 17 Δεκέμβρη του 2009, μέσα από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις SINALTRAINBEC, UTRADPA και SINTRADPA.

Η ΠΣΟ που εκπροσωπεί 70 εκατομμύρια εργαζομένων από 95 χώρες καλεί όλες τις οργανώσεις μέλη της να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Κολομβιανούς εργάτες στην "Νεστλέ"».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ
Οι εργαζόμενοι μεταξύ «σφύρας και άκμονος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά το φιάσκο της μεταρρύθμισης της Υγείας, τις ψευδαισθήσεις που χάθηκαν όσον αφορά τη βελτίωση της κατάστασης των Αμερικανών εργαζομένων που αιμορραγούν εξαιτίας της κρίσης, παρά τις διακηρύξεις περί «εξόδου από την ύφεση», ένα ακόμη μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται ότι δεν αποδίδει. Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που έχει οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες στους δρόμους.

Ενα χρόνο πριν, το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί περιελάμβανε τη μείωση των μηνιαίων δόσεων για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια περίπου 9 εκατομμυρίων Αμερικανών. Ενα χρόνο μετά, οι προσδοκίες για το συγκεκριμένο μέτρο και η πραγματικότητα φαίνονται ότι δεν «τέμνονται» σχεδόν σε κανένα σημείο. Οι αριθμοί τεκμηριώνουν του λόγου το αληθές. Περίπου 116.000 ιδιοκτήτες επωφελήθηκαν από τη ρύθμιση των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μόνο 15 εκατομμύρια δολάρια από τις κρατικές ενισχύσεις έφτασαν σε 100 εταιρείες που ανέλαβαν την υλοποίηση του προγράμματος. Συνεπώς, οι υπόλοιποι, σχεδόν στο σύνολό τους, παραμένουν στο κενό και με αβέβαιο μέλλον.

Αποζημιώσεις στους μαύρους αγρότες

Αφροαμερικανούς αγρότες που έχουν υπάρξει θύματα φυλετικών διακρίσεων επί δεκαετίες θα αποζημιώσει με το ποσό του 1,25 δισ. δολαρίων το αμερικανικό κράτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.

Επί πολλά χρόνια, οι προσφυγές των μαύρων αγροτών κατά του συστήματος δανείων και επιδοτήσεων είτε δε γίνονταν δεκτές, ή εξετάζονταν με πολύ χαρακτηριστικές καθυστερήσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αγρότες, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από το σύστημα λόγω φυλετικών διακρίσεων, πρώτα πτώχευαν και στη συνέχεια δικαιώνονταν!

Μια πρώτη προσφυγή κατά του συστήματος κατατέθηκε το 1997 ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, για να ακολουθήσουν στα τέλη της προηγούμενης 10ετίας συλλογικές προσφυγές. Τελικά, με παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου της Δικαιοσύνης επετεύχθη αυτός ο συμβιβασμός.

Σημειώνεται ότι το 1,5% των 2,2 εκατομ. αγροτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, το εκμεταλλεύονται μαύροι αγρότες, σύμφωνα με διαθέσιμα από το 2007 επίσημα στοιχεία.

ΓΑΛΛΙΑ
Υποκρισία χωρίς τέλος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εναν πραγματικά ιδιαίτερο τρόπο βρήκε το υπουργείο Εργασίας για να «δημιουργήσει την εντύπωση» ότι «κάτι κάνει», προκειμένου ν' αντιμετωπίσει το διογκούμενο φαινόμενο της «υπερβολικής πίεσης στο χώρο εργασίας», ένα φαινόμενο που άρχισε να καταγράφεται μετά τη λαϊκή κατακραυγή που προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες αυτοκτονίες των εργαζομένων στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της France Telecom. Ακόμη, όμως, και αυτός ο «τρόπος» ενόχλησε τους εργοδότες και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση, αρκούμενη στα ευχολόγια.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε, την Πέμπτη, στην ιστοσελίδα travailler-mieux.gouv.fr, τις «επιδόσεις» των γαλλικών εταιρειών όσον αφορά στις «συνθήκες εργασίας» που επικρατούν σε αυτές ανά κατηγορία!! Οι 1.500 γαλλικές εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 1.000 εργαζομένους κατατάσσονταν υπό τους εξής χαρακτηρισμούς: «πράσινο φως», «πορτοκαλί φως» και «κόκκινο φως». Στο «πράσινο» κατατάσσονταν οι εταιρείες, των οποίων οι διευθύνσεις συνεργάστηκαν με το υπουργείο και τα συνδικάτα για «καλύτερες συνθήκες εργασίας», οι οποίες «αποτιμήθηκαν και από τους ίδιους τους εργαζόμενους με ερωτηματολόγια που απάντησαν εκτός εργασίας».

Στο «πορτοκαλί» κατατάσσονταν οι εταιρείες εκείνες, που βρίσκονται στη διαδικασία «διαπραγμάτευσης με το υπουργείο και τα συνδικάτα». Στο «κόκκινο», τέλος, κατατάσσονταν εκείνες που δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε για τις συνθήκες εργασίας και δεν έχουν συνεργαστεί με το υπουργείο και τα συνδικάτα.

Το γαλλικό υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων καταλόγων «αποτελεί αρνητική ή θετική διαφήμιση» και έτσι οι ίδιοι οι καταναλωτές μπορούν με τη στάση τους ν' ασκήσουν πιέσεις. Φαίνεται, όμως, πως ούτε το γεγονός ότι «μπαλάκι» πετάχτηκε και πάλι στους ίδιους τους εργαζόμενους και καταναλωτές, ικανοποίησε τους εργοδότες. Ετσι, οι εταιρείες που κατατάσσονταν στο «κόκκινο» πίεσαν την κυβέρνηση, και τελικά οι λίστες του «κόκκινου» και του «πορτοκαλί» αποσύρθηκαν από την ιστοσελίδα!

Το, δε, υπουργείο δεν ντράπηκε να κυκλοφορήσει και σχετική ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι «αποσύρθηκαν για να ενημερωθούν»... Εννοείται ότι η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως, ένιπτε τας χείρας της και δεν λάμβανε κανένα απολύτως μέτρο, ούτε παρενέβαινε στις εταιρείες που κατατάσσονταν στο «κόκκινο».

Για την ιστορία, πάντως, ας αναφερθεί ότι η France Telecom, της οποίας ένας ακόμη εργαζόμενος αυτοκτόνησε τις τελευταίες μέρες, κατατασσόταν στο «πορτοκαλί». Ο 53χρονος σχεδιαστής αυτοκτόνησε στο σπίτι του, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η διοίκηση της εταιρείας προσπάθησε με μια λακωνική ανακοίνωση ν' αποποιηθεί κάθε ευθύνης, αλλά το συνδικάτο CGT κατήγγειλε ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα κατάθλιψης, εδώ και περίπου ένα χρόνο, εξαιτίας των «αναδιαρθρώσεων» στους κόλπους της εταιρείας που είχαν οδηγήσει σε διαρκή αλλαγή των καθηκόντων του και πολύ μεγάλη πίεση.

Επιμένουν οι απεργοί

Επ' αόριστον απεργούν, από την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα έξι διυλιστήρια του ενεργειακού κολοσσού Total, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της διοίκησης να τερματίσει τη λειτουργία του διυλιστηρίου στην Ντουνκέρκ, μια κίνηση που αφήνει «στον αέρα» περίπου 350 εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου, που η εταιρεία υποστηρίζει ότι θ' απασχολήσει αλλού, και άλλους τουλάχιστον 500 με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που μένουν άνεργοι. Τα συνδικάτα, και κυρίως η CGT βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους εργαζομένους και στα διυλιστήρια που διαχειρίζεται η Exxon Mobil σε μια προσπάθεια περαιτέρω συντονισμού. Προς το παρόν, πάντως, η γαλλική κυβέρνηση αρκέστηκε να διαβεβαιώσει ότι για το επόμενο 10ήμερο δεν αναμένονται ελλείψεις καυσίμων στην αγορά.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Πιέσεις για παραμονή της βάσης στην Οκινάουα

ΤΟΚΙΟ.--

Η Ιαπωνία θα πρέπει να δει την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Οκινάουα «σαν ευεργέτημα και όχι σαν βάρος» δήλωσε χτες ο Αμερικανός στρατηγός Κιθ Στάλντερ, με την ιδιότητα του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τόκιο.

Ο στρατηγός ισχυρίστηκε έτσι ότι οι περίπου 13.000 πεζοναύτες στην Οκινάουα «παίζουν ρόλο κλειδί στην εξασφάλιση της ειρήνης» στην περιοχή γιατί τάχα αποτελούν ανάχωμα σε περιφερειακές απειλές «όπως η Β. Κορέα και η Ταϊβάν». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η φιλοξενία των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία είναι «υποχρέωση που προκύπτει απ' τη διμερή στρατηγική συμμαχία» πέραν του ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας «απολαμβάνει τις υπηρεσίες ενός απ' τους καλύτερα εκπαιδευμένους και μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο»...

«Εάν κοιτάξετε στο χάρτη, η Οκινάουα είναι από στρατηγική άποψη ίσως το τέλειο σημείο στην περιοχή. Από κει, μπορείς να αποτρέψεις πιθανώς κακά γεγονότα, και μπορείς να πας οπουδήποτε πρέπει πολύ γρήγορα» κατέληξε ο στρατηγός πιέζοντας για πολλοστή φορά το Τόκιο να συναινέσει στη μετεγκατάσταση της αεροπορικής βάσης Φουτένμα (με 8.000 πεζοναύτες) σε άλλη περιοχή της Οκινάουα αντί στη νήσο Γκουάμ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ