Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ
Οι εργαζόμενοι μεταξύ «σφύρας και άκμονος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μετά το φιάσκο της μεταρρύθμισης της Υγείας, τις ψευδαισθήσεις που χάθηκαν όσον αφορά τη βελτίωση της κατάστασης των Αμερικανών εργαζομένων που αιμορραγούν εξαιτίας της κρίσης, παρά τις διακηρύξεις περί «εξόδου από την ύφεση», ένα ακόμη μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται ότι δεν αποδίδει. Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που έχει οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες στους δρόμους.

Ενα χρόνο πριν, το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί περιελάμβανε τη μείωση των μηνιαίων δόσεων για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια περίπου 9 εκατομμυρίων Αμερικανών. Ενα χρόνο μετά, οι προσδοκίες για το συγκεκριμένο μέτρο και η πραγματικότητα φαίνονται ότι δεν «τέμνονται» σχεδόν σε κανένα σημείο. Οι αριθμοί τεκμηριώνουν του λόγου το αληθές. Περίπου 116.000 ιδιοκτήτες επωφελήθηκαν από τη ρύθμιση των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, μόνο 15 εκατομμύρια δολάρια από τις κρατικές ενισχύσεις έφτασαν σε 100 εταιρείες που ανέλαβαν την υλοποίηση του προγράμματος. Συνεπώς, οι υπόλοιποι, σχεδόν στο σύνολό τους, παραμένουν στο κενό και με αβέβαιο μέλλον.

Αποζημιώσεις στους μαύρους αγρότες

Αφροαμερικανούς αγρότες που έχουν υπάρξει θύματα φυλετικών διακρίσεων επί δεκαετίες θα αποζημιώσει με το ποσό του 1,25 δισ. δολαρίων το αμερικανικό κράτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.

Επί πολλά χρόνια, οι προσφυγές των μαύρων αγροτών κατά του συστήματος δανείων και επιδοτήσεων είτε δε γίνονταν δεκτές, ή εξετάζονταν με πολύ χαρακτηριστικές καθυστερήσεις. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αγρότες, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από το σύστημα λόγω φυλετικών διακρίσεων, πρώτα πτώχευαν και στη συνέχεια δικαιώνονταν!

Μια πρώτη προσφυγή κατά του συστήματος κατατέθηκε το 1997 ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, για να ακολουθήσουν στα τέλη της προηγούμενης 10ετίας συλλογικές προσφυγές. Τελικά, με παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου της Δικαιοσύνης επετεύχθη αυτός ο συμβιβασμός.

Σημειώνεται ότι το 1,5% των 2,2 εκατομ. αγροτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, το εκμεταλλεύονται μαύροι αγρότες, σύμφωνα με διαθέσιμα από το 2007 επίσημα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ