Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η Αστον πιέζει καταστάσεις στα μέτρα της ΕΕ...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Πιέσεις και υποσχέσεις μοίρασε σε Βελιγράδι και Πρίστινα η ευρωενωσιακή υπουργός Εξωτερικών Κάθριν Αστον, ολοκληρώνοντας χτες την περιοδεία της στις χώρες που προέκυψαν από το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στο Βελιγράδι, η Αστον μίλησε για το «μακρύ και δύσκολο δρόμο» που πρέπει να κάνει η χώρα μέχρι την ένταξή της στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η «διατήρηση των μεταρρυθμίσεων» είναι το «κύριο ζητούμενο» για την εξασφάλιση αυτής της προοπτικής... Πέρα από τις «μεταρρυθμίσεις» που θα γίνουν βέβαια με πατρόν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η Αστον απαίτησε πλήρη συνεργασία των Σέρβων με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ώστε να συλληφθούν οι Σερβοβόσνιοι πρώην αξιωματούχοι Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς. Ζήτησε επιπλέον από τη Σερβία «καλές σχέσεις γειτονίας» με τις χώρες της περιοχής και συνεργασία του Βελιγραδίου στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν απαίτησε, εντούτοις, απροκάλυπτα την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου απ' τη Σερβία.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς απ' την πλευρά του ζήτησε από την Αστον κάθε διευκόλυνση, προκειμένου να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατόν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας για τη Σερβία. Ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς υποστήριξε ότι πήρε «ισχυρές διαβεβαιώσεις» για «πλήρη στήριξη» της ΕΕ στις ενταξιακές προσπάθειες της χώρας του...

Ωρες αργότερα (χτες απόγευμα), η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ μετέβη στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για συναντήσεις με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών και τους επικεφαλής των αποστολών της ΕULEX και της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR. Mετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, έταξε «μέτρα στήριξης και οικονομικής ανάπτυξης» του προτεκτοράτου, ώστε «...να προσεγγίσουν οι πολίτες του τα οφέλη της ΕΕ». Χαρακτήρισε ακόμη το Κοσσυφοπέδιο «μεγάλη προτεραιότητα» για την ΕΕ και «περιοχή που ανήκει στην Ευρώπη».

Στην Πρίστινα βρέθηκε νωρίτερα και ο Αμερικανός στρατηγός και διοικητής του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, Μαρκ Φιτζέραλντ, που είπε πως η φύλαξη των σερβικών θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων στο προτεκτοράτο «θα μπορούσε να γίνει από τα Σώματα Ασφαλείας Κοσσόβου και τους αστυνομικούς της EULEX». Κληθείς να σχολιάσει το ευρωενωσιακό σχέδιο καθυπόταξης των Σέρβων του βορείου τμήματος της επαρχίας στις αρχές της Πρίστινας, ο Φιτζέραλντ δήλωσε πως «οι οποιεσδήποτε παράλληλες δομές αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη» και πως η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR θα αντιδράσει εάν αυτές οι δομές «καταφύγουν στη βία»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόρριψη της πρότασης Αστον (2013-04-10 00:00:00.0)
«Ομαλοποίηση» σχέσεων σε ιμπεριαλιστικά πρότυπα (2012-11-10 00:00:00.0)
«Ομαλοποίηση» σχέσεων σε ιμπεριαλιστικά πρότυπα (2012-11-10 00:00:00.0)
Τους Αμερικανούς για «εγγύηση» θέλει ο Μπερίσα... (2010-09-30 00:00:00.0)
Στα γρανάζια των ευρω-ατλαντικών ...προστατών (2010-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ