Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τους Αμερικανούς για «εγγύηση» θέλει ο Μπερίσα...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο δήθεν για την «εξασφάλιση της ειρήνης στα Βαλκάνια» πρότεινε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, με τη δικαιολογία πως «δεν έχει εξαλειφθεί ο εθνικισμός» από την περιοχή.

Κάλεσε το Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς να αλλάξει πολιτική και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ταύτισε τα «εθνικά συμφέροντα» χωρών της περιοχής με τα ...συμφέροντα της ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Κρίστοφερ Ντελ, σχολίασε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Κοσσυφοπέδιο όσο ισχύει η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία μπήκαν νομότυπα οι βάσεις για την ανάπτυξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο προτεκτοράτο.

Το Κοσσυφοπέδιο και οι επικείμενες συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών επρόκειτο να απασχολήσουν αργότερα χτες βράδυ στην Ουάσιγκτον τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον.

Το ίδιο 24ωρο, ένα τρίχρονο κοριτσάκι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τραυματίστηκε από έκρηξη σε στέγη κτιρίου όπου στεγάζονταν οικογένειες. Την περιοχή απέκλεισαν μέλη της αστυνομίας του Κοσσόβου, της αστυνομίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κόσσοβο (Eulex) και της δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ