Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΓΑΛΛΙΑ
Υποκρισία και κρύψιμο ευθυνών για απελάσεις των Ρομά

Βάναυσα αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2011

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την «καταρχήν» έναρξη νομικής διαδικασίας κατά της Γαλλίας για παραβίαση των ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών στην περίπτωση των απελάσεων των Ρομά, ανακοίνωσε, χτες, μετά από ώρες φημολογιών, η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. Πίσω από τη νομική ορολογία και τις εντυπώσεις, το ζήτημα για το οποίο εγκαλείται, ουσιαστικά, η γαλλική κυβέρνηση δεν είναι, όπως αποκαλύπτεται, οι απελάσεις των Ρομά, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει ενσωματώσει στη γαλλική νομοθεσία τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που προβλέπουν «μια σειρά διαδικαστικών εγγυήσεων στις υποθέσεις επαναπατρισμού»!

Η ουσία αυτής της κίνησης, πέρα από την υποκρισία της ΕΕ, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που με την πολιτική της, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τα αντεργατικά μέτρα ωθεί χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους, μεταξύ αυτών και τους Ρομά, να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στους δήθεν «καπιταλιστικούς παραδείσους».

Προϋπολογισμός λιτότητας και απεργία

Τον «σφιχτότερο» προϋπολογισμό στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας παρουσίασε, χτες, η κυβέρνηση Σαρκοζί για το 2011, καθώς από τα 152 δισ. ευρώ αναμένεται να συρρικνωθεί στα 92 δισ. ευρώ. Στόχος, όπως είπε η υπουργός Οικονομικών Λαγκάρντ, είναι το έλλειμμα, που κατά το 2010 έφτασε το 7,7% του ΑΕΠ, να μειωθεί στο 6% το 2011. Αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσα από αιματηρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Παιδεία, η Υγεία, ο δημόσιος τομέας κλπ.), οι οποίες αποτιμώνται στα 7 δισ. ευρώ καθώς και μέσα από κατακόρυφη άνοδο των εσόδων από το φορολογικό χαράτσι των λαϊκών στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η απεργία των λιμενεργατών στη μαρίνα Fos-Lavera του λιμανιού της Μασσαλίας. Πρόκειται για τη μαρίνα όπου ξεφορτώνουν τα πετρελαιοφόρα. Οι ναυτεργάτες διαμαρτύρονται για τα σχέδια σταδιακής ιδιωτικοποίησης των δραστηριοτήτων τους και έχουν αποκλείσει το χώρο, υποχρεώνοντας 30 πετρελαιοφόρα να μένουν αρόδο. Εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης CGT, που έχει κηρύξει την απεργία, υποστήριξε ότι θα συνεχιστεί ως κυλιόμενη 24ωρη και κάλεσε τους λιμενεργάτες όλων των κλάδων και ιδιαίτερα του συγκεκριμένου, και στα άλλα λιμάνια της Γαλλίας, να απεργήσουν από την 1η μέχρι την 3η Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ