Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλωτές στους δρόμους

Δεκάδες χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στην Μαδρίτη
Δεκάδες χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στην Μαδρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μαζική ήταν η συμμετοχή των Ισπανών εργαζομένων στην χτεσινή γενική απεργία και σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων έφτασε το 70% του συνόλου των εργαζομένων ή 10 εκατομμύρια. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα ορυχεία, στην καθαριότητα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά. Η κινητοποίηση αυτή, η πρώτη μετά από 8 χρόνια, δείχνει την αυξημένη διάθεση λαϊκών δυνάμεων για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που πρέπει όμως να πάει μαζί με το ξεπέρασμα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στην Ισπανία, όπως της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Επιτροπών (CCOO) και της Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT) που αναγκάστηκαν να προκηρύξουν την απεργία, ενώ χρόνια συνέβαλαν στην «ταξική ειρήνη» και στο πετσόκομμα δικαιωμάτων των εργατών. Και τώρα η συμμετοχή εντάχθηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης «ευρωπαϊκής ημέρας δράσης», της «Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων» (ΣΕΣ), όπου είναι μέλη της. Η ΣΕΣ, που έχει συμβάλει και υιοθετήσει τη λεγόμενη στρατηγική της Λισαβόνας, δηλαδή όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο του κεφαλαίου, για χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων στις εργασιακές σχέσεις, για να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη, τώρα κάτω από το βάρος της λαϊκής πίεσης και να μην εξευτελιστεί τελείως αναγκάστηκε να διοργανώσει «ευρωκινητοποίηση» χτες στις Βρυξέλλες.

Το αξιοσημείωτο πάντως στην Ισπανία είναι το γεγονός ότι κινητοποιήθηκαν χιλιάδες εργάτες σε πολλά εργοστάσια και τόπους δουλειάς με απεργιακές φρουρές. Δεν έλειψαν και οι μικροσυγκρούσεις των απεργών με αστυνομικούς όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 38 συνελήφθησαν και γύρω στους 500 προσήχθησαν στην αστυνομία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν έλλειψαν και λεηλασίες καταστημάτων από νεαρούς και πυροβολισμοί αστυνομικών στον αέρα για εκφοβισμό.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις, ανάμεσα στις οποίες και στην ισπανική πρωτεύουσα τη Μαδρίτη, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Ανάμεσα στα άλλα, μειώνεται κατά 5% ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων, «παγώνουν» οι συντάξεις, καταργείται το επίδομα γέννας, περικόπτονται 6 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες και 1,2 δισ. των δαπανών για τις περιφερειακές κυβερνήσεις. Συντελούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπου γίνεται πιο εύκολη και πιο φτηνή η απόλυση εργαζομένων, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης. Και αυτά σε μια χώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η ανεργία ξεπερνά το 20% και η μισο - απασχόληση - μισο - ζωή διευρύνεται.

Συγκεντρώσεις στην Πορτογαλία

Κατά χιλιάδες συμμετείχαν οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στη Λισαβόνα και το Πόρτο ενάντια στα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση μειοψηφίας μαζί με το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα. Την ίδια στιγμή διεξάγονταν η συνεδρίαση των υπουργών της κυβέρνησης για να αποφασίσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2011. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τον ΦΠΑ από 21 στο 23%.

Διαδήλωση στην Πολωνία

Χιλιάδες Πολωνοί εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Βαρσοβίας ενάντια στις μειώσεις των μισθών τους και την κλιμακούμενη εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν καθημερινά. Αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή οι Πολωνοί εργαζόμενοι αντέδρασαν και ενάντια στα σχέδια της κυβέρνηση να αυξήσει τη φορολογία και το φόρο προστιθέμενης αξίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ