Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ασφυκτικές πιέσεις από Μίτσελ

Βία και κακομεταχείριση από τον ισραηλινό στρατό καταγγέλλουν οι Εβραίοι και Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, που συνελήφθησαν στο «Ιρένε»

Οι ισραηλινοί εποικισμοί κλέβουν καθημερινά παλαιστινιακή γη
Οι ισραηλινοί εποικισμοί κλέβουν καθημερινά παλαιστινιακή γη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις, προκειμένου να συνεχιστεί το «θέατρο» των άμεσων συνομιλιών Ισραηλινών Παλαιστινίων όπως επιθυμεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, για να προωθήσει τα σχέδιά του στην περιοχή, και όχι βέβαια από ...πόνο για την καταπίεση των Παλαιστινίων. Ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ, που έφθασε εκ νέου στην περιοχή ήταν σαφής: «Οι ΗΠΑ είναι πιο αποφασισμένες από ποτέ άλλο να πετύχουν συνέχιση των συνομιλιών και τελική συμφωνία», τόνισε.

Ο Μίτσελ συναντήθηκε, αργά χτες, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, και σήμερα θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς. Σύμφωνα με διαρροές έχει θέσει σειρά συμβιβαστικών λύσεων ως προς την εποικιστική δραστηριότητα στο τραπέζι. Η λύση που φαίνεται να προωθείται είναι η ισραηλινή κυβέρνηση να μην ανακοινώσει νέο «πάγωμα» του εποικισμού, αλλά επί της ουσίας να το πράξει, προχωρώντας σε «μόνο απολύτως απαραίτητες» εργασίες στους μεγάλους εποικισμούς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να κατέστησε σαφές ότι έχει, ήδη, πρόβλημα με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό και δεν απέκλεισε να επαναληφθούν φαινόμενα σαν αυτό της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ήταν εκτός της επίσημης ισραηλινής διπλωματικής θέσης και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Νετανιάχου, που έσπευσε να πάρει αποστάσεις. Βέβαια, υπάρχει και η φημολογία ότι ο Λίμπερμαν, μιλώντας για «την αναγκαιότητα πολύ χρόνου, προκειμένου να καταληχθεί οριστικά μια συμφωνία με τους Παλαιστινίους - δέκα χρόνια -» αλλά και για το ενδεχόμενο «ανταλλαγής εδαφών στη βάση των δημογραφικών αναγκών» (υπονοώντας ακόμη και ανταλλαγή εδαφών), λειτούργησε ως «λαγός».

Από την άλλη, πληθαίνουν οι φωνές εντός της ΟΑΠ προς τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εφόσον δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση παράτασης του εποικιστικού μορατόριουμ. Ο Αμπάς κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αναμένοντας τη σχετική συνεδρίαση τόσο της ΟΑΠ όσο και του Αραβικού Συνδέσμου τη Δευτέρα.

Νέες καταγγελίες

Για χρήση απρόκλητης βίας έκαναν λόγο οι Εβραίοι φιλειρηνιστές που συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στο πλοίο «Ιρένε», όταν αυτό εμποδίστηκε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και υποχρεώθηκε να κατευθυνθεί προς το Ασντότ. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Ιταμάρ Σαπίρο, ο οποίος υποστήριξε ότι ο αδελφός του Γιονάταν, (πιλότος της ισραηλινής αεροπορίας που έχει αρνηθεί να εκτελέσει επιδρομές σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη), δέχτηκε επίθεση με λέιζερ από στρατιώτες, όπως και χτυπήματα. Το ίδιο, υποστήριξε ο Ιταμάρ, συνέβη και με άλλους επιβαίνοντες στο πλοίο ακόμη και ηλικιωμένους. Ο στρατός δεν έκανε σχόλιο.

Η ισραηλινή πλευρά δεν έχει σχολιάσει ούτε την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με 30 ψήφους υπέρ, 1 κατά (των ΗΠΑ) και 15 αποχές, να υιοθετήσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία η έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης στη νηοπομπή στα τέλη Μάη, που είχε ως συνέπεια το θάνατο Τούρκων ακτιβιστών, «υπάρχουν αποδείξεις για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ισραήλ για καταπάτηση του διεθνούς δικαίου».

Στο μεταξύ, από την Τρίτη κρατείται στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και την Παρασκευή οπότε και δέχτηκε να εξετάσει την αίτησή της το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, η βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας, Ιρλανδή συγγραφέας Μάριαντ Μαγκουάιρ. Η Μαγκουάιρ συμμετείχε σε πλοιάριο που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας τον Ιούνιο και τότε είχε απελαθεί από το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ