Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στα γρανάζια των ευρω-ατλαντικών ... προστατών

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Ακλόνητος σύμμαχος του λαού και της κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι οι ΗΠΑ», δήλωσε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο απ' τη μονομερή «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου. Η Κλίντον μάλιστα διαβεβαίωσε και για την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να βοηθήσει την Πρίστινα στην επίτευξη ενός «πλήρως λειτουργικού» δημοκρατικού, πολυεθνοτικού Κοσσυφοπεδίου με κατάληξη την «επίτευξη των ευρω-ατλαντικών στόχων».

Απ' την άλλη πλευρά, ο Γιόχαν Γκάτουνγκ, Νορβηγός διεθνής μεσολαβητής που συνέβαλε στον τερματισμό δεκάδων συρράξεων εδώ και πολλές δεκαετίες, πρότεινε (με συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ) την καντονοποίηση του Κοσσυφοπεδίου (με πρότυπο την Ελβετία) ως ενδιάμεση λύση για το καθεστώς. Ως τελική λύση, πρότεινε... τη συγκρότηση μιας συνομοσπονδίας ανάμεσα σε Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία μέχρι το 2060.

Το ίδιο 24ωρο, η εισηγήτρια της Ευρωβουλής για το Κοσσυφοπέδιο Ουλρίκε Λούνατσεκ κάλεσε την Ευρωενωσιακή υπουργό Εξωτερικών Κάθριν Αστον να αλλάξει την έως τώρα πολιτική της ΕΕ και να συσχετίσει άμεσα την ένταξη της Σερβίας με την αναγνώριση του προτεκτοράτου απ' το Βελιγράδι... ώστε η Σερβία «να συνηθίσει στην πραγματικότητα του ανεξάρτητου Κοσσόβου και να σταματήσει την πολιτική μπλοκαρίσματος της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης»!

Η Αστον, πάντως, ολοκληρώνοντας χτες την περιοδεία της στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (προτού μεταβεί χτες βράδυ στο Βελιγράδι...) εξέφρασε την ανησυχία της για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα, αντιτάχθηκε στο διαμελισμό της στέλνοντας το ακόλουθο τριπλό, όπως είπε, μήνυμα: α) Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι χώρα με διαφορετικές κοινότητες, β) πρέπει να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της είναι στην ΕΕ και γ) η ΕΕ είναι έτοιμη να τη βοηθήσει πρακτικά στην ενταξιακή της πορεία...

Σύμφωνα δε με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου η Αστον στο Σαράγεβο ξεκίνησε εξαιρετικά νωρίς την προεκλογική προπαγάνδα υπέρ της ΕΕ, ζητώντας από τους πολίτες της χώρας αυτής «να ψηφίσουν για το μέλλον τους στην Ευρώπη», όταν θα κληθούν στις κάλπες τον ερχόμενο Οκτώβρη (δηλαδή σε οκτώ μήνες!) συμμετέχοντας στις προεδρικές και στις κοινοβουλευτικές εκλογές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ