Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Συνομιλίες για την «ασπίδα»

ΚΙΣΙΝΑΟΥ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Διμερείς συνομιλίες ξεκίνησαν χτες εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Μολδαβίας σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να εγκατασταθούν στοιχεία της «νέας πιο ευέλικτης αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη. Λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βαλέρι Τουρία, υποστήριξε πως «κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει από μόνο του τους μηχανισμούς που θα χρησιμοποιήσει για την εθνική ασφάλεια σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του αποκαλούμενου Προέδρου της Υπερδνειστερίας - που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία και έχει ανακηρύξει την «ανεξαρτησία» της - Ιγκορ Σμιρνόφ, πως η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα «Ισκαντέρ» εάν κάτι τέτοιο της ζητηθεί από τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει ταχθεί κατηγορηματικά αντίθετη σ' αυτά τα σχέδια και έχει υποστηρίξει πως επιδρούν αρνητικά και στις συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, χτες ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Τζον Μπέιρλε απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς τονίζοντας ταυτόχρονα πως μια τελική συμφωνία είναι «πολύ κοντά», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ