Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Νέες «στρατιές» φτωχών και πεινασμένων

ΡΩΜΗ.--

Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχουν οδηγήσει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την πείνα, τονίζεται σε έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Σύμφωνα με την έκθεση «Κατάσταση Πραγμάτων στα Τρόφιμα και τη Γεωργία» που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ο FAO σημειώνει μεταξύ άλλων πως η ανάκαμψη της ζήτησης αγροτικών προϊόντων για διατροφικά είδη και χρήση ενέργειας και το υψηλότερο κόστος εισαγωγών λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα εκτίναξη των τιμών των τροφίμων.

Υπογραμμίζοντας πως, αν και οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν σχετικά με ό,τι υπήρχε το 2008 (το Μάη του 2009 ωστόσο υπήρχε μια αύξηση κατά 24% σε σύγκριση με τις τιμές του 2006), προειδοποιεί πως μπορεί να προκληθεί «μια επιστροφή σε υψηλότερες τιμές τροφίμων». Τονίζει, επίσης, πως η αυξανόμενη ανεργία και οι περικοπές στους μισθούς, στα επιδόματα κ.ά. απειλούν να προσθέσουν ακόμα περισσότερα βάρη στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, που ήδη ξοδεύουν το 60% με 80% των εισοδημάτων τους για τρόφιμα.

Επιπλέον, εκτιμά πως η αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα θα δώσουν ώθηση στις τιμές του καλαμποκιού και των φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοντίζελ και βιοαιθανόλης, και, κατά συνέπεια, στις τιμές των διατροφικών ειδών. Σημειώνει επίσης πως οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες. Φυσικά, ο FAO δεν τολμάει να πει ότι όλη αυτή η θλιβερή πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης, της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ