Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Λαϊκή οργή

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Μια ακόμη μέρα διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων από τον αϊτινό λαό, που διαδήλωσε για άλλη μια φορά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και μάλιστα υπό βροχή, διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη παροχής βοήθειας και κυρίως για την παραγκώνιση του ίδιου του λαού από τα μέτρα που λαμβάνονται και απαιτώντας θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, οι σχεδιασμοί ως προς το μέλλον της Αϊτής είναι πολυεπίπεδοι και συχνά αντικρουόμενοι και φυσικά ερήμην του λαού. Στο παιχνίδι έχουν εισέλθει όλες οι ενδιαφερόμενες και άμεσα σχετιζόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την προχτεσινή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί , διατυπώθηκε η διαφορετική πρόταση «ανοικοδόμησης» της Γαλλίας που δεν είναι σε απόλυτη σύμπλευση με αυτήν που υπάρχει εκ μέρους του ΟΗΕ και των ΗΠΑ. Πάντως, ο Πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στο Μεξικό, ώστε να λάβει μέρος στη Σύνοδο του Μεξικού - Caricom, με αντικείμενο την αύξηση της βοήθειας και της αρωγής για την ανοικοδόμηση καθώς και για τη Σύνοδο Ενότητας Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής.

Τέλος, οκτώ από τους δέκα Αμερικανούς μέλη της Εκκλησίας των Βαπτιστών του Αϊντάχο, που είχαν συλληφθεί στην Αϊτή την ώρα που προσπαθούσαν να βγάλουν παράνομα από τη χώρα 33 παιδιά, αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς ο δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση δεν βρήκε αποδείξεις ότι είχαν εγκληματική πρόθεση. Ωστόσο, συνεχίζεται η κράτηση δύο γυναικών για περαιτέρω ανακρίσεις, καθώς διεξάγεται έρευνα για ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε υποθέσεις απαγωγών παιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ