ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενθερμη υπεράσπιση των αντιλαϊκών μέτρων

Με κάθε ευκαιρία ο Αντ. Σαμαράς τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν και να βαθύνουν οι ανατροπές

Τα δικαιώματα των αυριανών εργαζομένων είναι ήδη υποθηκευμένα από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ. Ο ξεσηκωμός είναι επιβεβλημένος

MotionTeam

Τα δικαιώματα των αυριανών εργαζομένων είναι ήδη υποθηκευμένα από τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ. Ο ξεσηκωμός είναι επιβεβλημένος
Το μήνυμα «πάρτε τώρα όλα τα αναγκαία - εννοείται αντιλαϊκά - μέτρα» έστειλε για ακόμα μια φορά ο Αντ. Σαμαράς, βάζοντας σταθερά πλάτες για να περάσει η λαίλαπα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιστράτευσε όλα τα διαθέσιμα ιδεολογήματα προκειμένου να παρουσιάσει τη συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα περίπου ως «πατριωτικό καθήκον».

Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς χρησιμοποίησε κατά κόρον τις «πατριωτικές» κορόνες περί διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία, αλλά και την αποφυγή του ΔΝΤ, προκειμένου να στηρίξει την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης. «Δεν μπορεί να αφήσουμε την πατρίδα μας να χρεοκοπήσει», τόνιζε συχνά, και συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος συμπλήρωσε: «Δε θέλουμε την πατρίδα μας επαίτη κανενός. Ούτε προτεκτοράτο κανενός. Δεν τη θέλουμε με μειωμένη αξιοπιστία να εκλιπαρεί τη στήριξη και την επιείκεια των εταίρων της».

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της λύσης εντός της ΕΕ και αποδοκίμασε την προσφυγή στο ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό αντιτάχθηκε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της οικονομίας. «Προς Θεού, όχι να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι, με την Εξεταστική για την οικονομία», αναφώνησε, εκτιμώντας ότι «όλα αυτά μας ωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν είναι μόνο επικίνδυνο για την Ελλάδα, είναι και επιζήμιο για την Ευρώπη. Χαρακτήρισε μάλιστα ομολογία ήττας για την Ευρωζώνη και πλήγμα κατά της Ευρώπης να καταλήξει μια χώρα - μέλος της στο ΔΝΤ. Ισως γι' αυτό, συμπλήρωσε, η αναγγελία για Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία «αντί να προκαλέσει αμηχανία σε μας, προκάλεσε αληθινή εξέγερση στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ».

Σε ενιαίο ταξικό μέτωπο

Το κυρίαρχο ζήτημα που ανέδειξε με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν «η κατάρρευση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας», ακριβώς για να υπογραμμίσει την ανάγκη για ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή του σαρώματος των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων προκειμένου να προστατευτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά είναι υπερώριμες αφού έπρεπε να προωθηθούν αμέσως μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη, αφορούν: «Το κόστος (εργασιακό), τη διάρθρωση των αγορών, το μηχανισμό χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, το Ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε «τα 23 μέτρα - ανάσες για την τόνωση της οικονομίας», τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε «άμεσα εφαρμόσιμα και μηδενικού κόστους».

Η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση δεν αφορούσε τόσο το «αν παίρνει τα σωστά μέτρα», αλλά το ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που διασπούν «το εσωτερικό μέτωπο», εννοώντας το μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Εκτιμήσεις σαν κι αυτή, πάντως, μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα έχουν, αφού είναι δεδομένο ότι η ΝΔ δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε κοινό ταξικό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις τους.

«Σε αυτή την κρίση, η κυβέρνηση δεν έχει μόνο την ευθύνη να πάρει τα σωστά μέτρα. Εχει ακόμα την ευθύνη να κρατήσει ενωμένο το εσωτερικό μέτωπο», είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Σφάλματα στην οικονομική πολιτική μπορεί να της τα συγχωρέσουμε. Αλλά το γεγονός ότι διασπά το εσωτερικό μέτωπο είναι κάτι που κανένας δε θα της το συγχωρέσει».

Πεδία διαχειριστικής τριβής

Στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που διασπούν το εσωτερικό μέτωπο ο Αντ. Σαμαράς συμπεριέλαβε τις Εξεταστικές Επιτροπές αλλά και το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη μέσα στην Ελλάδα» αλλά και «πολύ μεγάλη κρίση με τους εταίρους μας στην ΕΕ»!

Υπερασπίστηκε την τακτική της συναίνεσης που ακολουθεί, την οποία βάφτισε «ριζοσπαστική αντιπολίτευση», επιχειρώντας ταυτόχρονα να δείξει ότι δεν ταυτίζεται με την κυβέρνηση προκειμένου να μη χρεώνεται το πολιτικό κόστος για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. «Κάνουμε ό,τι είναι καλό για την πατρίδα μας, αλλά δε συγκυβερνούμε ούτε πρόκειται να συγκυβερνήσουμε», υπογράμμισε.

Στη συνεδρίαση εξελέγη, με 82 ψήφους υπέρ, πέντε λευκά και δύο άκυρα, νέος γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο βουλευτής Ιωαννίνων Κ. Τασούλας.

Εύθραυστες ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες

Με δηλώσεις και δημοσιεύματα, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δημιουργούν κλίμα για την εφαρμογή των νέων προαποφασισμένων μέτρων

Τις εύθραυστες ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες αντανακλούν οι χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, καθώς φαίνεται ότι οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της Ευρωζώνης «μετρούν» τις δυνάμεις τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις πιθανές συνέπειες από τα σενάρια που κυκλοφορούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει κάποια σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από την Ελλάδα», είπε χτες ο Χ. Αλμούνια επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη της ΕΕ. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, από το Λονδίνο δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει, αξίζει της εμπιστοσύνης μας για τα βήματα που έχει κάνει και την αξιοπιστία που έχει επιδείξει».

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι στις αρχές του Μάρτη θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Ολι Ρεν, ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, ενώ κρίσιμη για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της Κομισιόν που θα ακολουθήσει, στις 9 του Μάρτη.

Στο σχόλιο της σύνταξης, οι χτεσινοί «Νιου Γιόρκ Τάιμς » ζητούν από την ΕΕ να μην είναι αυστηρή απέναντι στην Ελλάδα και δείχνουν υποστηρικτικοί απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, κραδαίνοντας και αυτοί το μαστίγιο των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.

Στο σχόλιο σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Για όσον καιρό η Αθήνα διατηρείται σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα λιτότητας, τα πλουσιότερα κράτη - μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμα να εγγυηθούν για τα ελληνικά ομόλογα (...) Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα. Η συμπίεση της ελληνικής οικονομίας με πολύ σκληρό τρόπο και πολύ γρήγορα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα στερούσε τα φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Για να αρχίσει και πάλι η Αθήνα να ορθοποδεί, έχει ανάγκη από βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι από έναν ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό».

Η αμερικάνικη εφημερίδα τάσσεται αναφανδόν στο πλευρό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και δικαιώνει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του λέγοντας: «η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, κληρονόμησε την κρίση του δημόσιου χρέους (...) Η κοινή γνώμη έχει σε μεγάλο βαθμό συνταχθεί με τον Γ. Παπανδρέου στην απαίτησή του για θυσίες. Σε αντάλλαγμα, πρέπει να αποδείξει ότι ο πόνος θα επιμοιραστεί δίκαια».

ΜΠΡΑΟΥΝ - ΘΑΠΑΤΕΡΟ
Κορόνες για λαϊκή κατανάλωση

Ζητάνε κανόνες (!) στο καπιταλιστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και αναδεικνύουν την «κερδοσκοπία» σαν αίτιο της κρίσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δημαγωγικές κορόνες κατά της «κερδοσκοπίας χωρίς σύνορα η οποία προκάλεσε την κρίση», αλλά και της παγκοσμιοποίησης που θέλει να έχει τους πάντες υπό έλεγχο σήκωσε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο από τη βρετανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση». Τα άσφαιρα πυρά του Θαπατέρο μόνο σαν πρόκληση μπορούν να ακουστούν για το λαό, αφού προσπαθούν να αθωώσουν τον καπιταλισμό σαν σύστημα - το οποίο μάλιστα με συνέπεια υπερασπίζονται ο ίδιος και οι όμοιοί του - και να στρέψει τα πυρά των εργαζομένων σε ακίνδυνους για την κερδοφορία του κεφαλαίου ατραπούς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Θαπατέρο - Μπράουν βρέθηκε η επικείμενη Σύνοδος της Ομάδας των «20» (G 20) που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιουνίου στον Καναδά. Για μία ακόμη φορά, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Γκόρντον Μπράουν επανέλαβε την πρότασή του για ένα «διεθνές καταστατικό λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου και εξέφρασε συνάμα την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία κατά τις Συνόδους της G20 φέτος, είτε στον Καναδά είτε στα τέλη του χρόνου στη Νότιο Κορέα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη στήριξή του για τα μέτρα που μελετώνται για την επιβολή κοινών κανόνων για τα τραπεζικά μπόνους, αλλά και για τα αποθεματικά και τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Λίγο μετά τις δηλώσεις Μπράουν, δόθηκε στη δημοσιότητα έγγραφο της καναδικής κυβέρνησης, που απευθυνόταν στα μέλη του καναδικού Κοινοβουλίου, όπου εκφράζεται η πλήρης αντίθεση της κυβέρνησης του Στίβεν Χάρπερ όσον αφορά τις προτάσεις για επιβολή παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες. Σύμφωνα με το «Bloomberg», στο έγγραφο σημειώνεται πως αντί της επιβολής φόρου οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες επίβλεψης του χρηματοπιστωτικού συστήματος υιοθετώντας τακτικές ανάλογες του Καναδά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ