ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
«Μια γροθιά» ενάντια σ' αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα μας

Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα την Κυριακή το απόγευμα στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Είμαστε όλοι εργάτες κι έτσι πρέπει να παλέψουμε, δήλωσαν με τη μαζική τους συμμετοχή Ελληνες και μετανάστες εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Είμαστε όλοι εργάτες κι έτσι πρέπει να παλέψουμε, δήλωσαν με τη μαζική τους συμμετοχή Ελληνες και μετανάστες εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Εκατοντάδες ήταν οι μετανάστες από διάφορους κλάδους και μεταναστευτικές κοινότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στη συγκέντρωση την Κυριακή το απόγευμα, μεταφέροντας παράλληλα την εμπειρία τους από την οργάνωσή τους στα ταξικά συνδικάτα και τονίζοντας ότι οι δεσμοί των ξένων εργατών με τους Ελληνες συναδέλφους τους πρέπει να δυναμώσουν. Ολοι στάθηκαν στην ανάγκη η συμμετοχή των μεταναστών στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ να είναι μαζική.

Η αίθουσα στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους ντόπιους και ξένους εργάτες από τα συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Επισιτισμού, Ποτών - Τροφίμων, Λιθογράφων, Μετάλλου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, από το σωματείο εργαζομένων Καρφούρ - Μαρινόπουλος, την Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές, από εργοστάσια ανακύκλωσης, τη σομαλική, την πακιστανική, τη μαροκινή κοινότητα κ.ά., που συγκεντρώθηκαν για να κουβεντιάσουν για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εκμετάλλευσή τους, κάνει ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, χτυπάει το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων. Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης έδινε το στίγμα της κουβέντας των εργατών: «Κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της».

Στην κεντρική ομιλία, η Χρυσούλα Λαμπούδη, εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, αφού αναφέρθηκε στις αιτίες της μετανάστευσης, στις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, όπως και στο πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια, σημείωσε την ανάγκη τα συνδικάτα «να παίρνουν πρωτοβουλίες, ώστε να μην μπορούν τα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ να παραπλανήσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, την ανεργία, την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Ολα αυτά είναι προϊόντα του καπιταλιστικού συστήματος και χτυπούν αδιάκριτα Ελληνες και μετανάστες εργάτες». Τόνισε πως πρέπει να γράφονται όλοι οι μετανάστες στα σωματεία, να φτιαχτούν κι εκεί που δεν υπάρχουν. «Θέλουμε να γίνουμε πιο δυνατοί, να γίνουμε μια γροθιά που θα μπορεί να νικήσει αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα μας», είπε.

«Ενα χέρι» όλοι οι εργάτες

«Εχουμε πολλά προβλήματα. Χαρτιά, δουλειά, οικογένεια... Θέλει μεγάλη προσπάθεια. Να είμαστε μαζί, μια δύναμη για να τους αναγκάσουμε να μας δώσουν τα δικαιώματά μας. Ολοι να κατέβουμε στην απεργία, στην Ομόνοια», είπε ο Ρεφάν Καν, εργαζόμενος από το Πακιστάν. «Να είμαστε "ένα χέρι" όλοι. Πρέπει να απεργήσουμε στις 24 Φλεβάρη για δουλειά, το σχολείο, τα παιδιά μας», είπε ο Σαντάν Σικ, εργαζόμενος από την Ινδία.

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, αφού αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στην οργάνωση μεταναστών εργατών στα «φασονατζίδικα» και στις κατακτήσεις τους, είπε, καλώντας στην απεργία με τις σημαίες του ΠΑΜΕ: «Οπως τρομοκρατούν εσάς με τα χαρτιά κ.λπ., το ίδιο τρομοκρατούν κι εμάς για να πληρώσουμε την κρίση τους». Ο Γιάννης Κομνηνός από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας αναφέρθηκε στις κατακτήσεις των εργαζομένων μεταναστών στην ανακύκλωση μετά από αγωνιστικές διεκδικήσεις. Αντίστοιχα και ο Κώστας Ντούκας, από τους Οικοδόμους, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθούν και μετανάστες στα ΔΣ των σωματείων, να συμμετέχουν πιο ενεργά. «Είμαστε όλοι εργάτες και έτσι πρέπει να παλέψουμε. Πιο μαζικά μέχρι τέλος, μέχρι να δώσουμε οριστική λύση».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ «ΠΑΛΛΗΝΗ» - «ΑΘΩΣ»
Καθυστερεί η καταβολή των δεδουλευμένων

Περιοδεία χτες του ΚΚΕ

Στους εργαζόμενους στο συγκρότημα των ξενοδοχείων «Παλλήνη» και «Αθως» στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής, περιόδευσε χτες κλιμάκιο της ΝΕ Χαλκιδικής με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Ζιώγα. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα, η εργοδοσία επί μήνες έχει επιβάλει καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι κατάφερναν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους μετά από κινητοποιήσεις και αφού προχωρούσαν σε επίσχεση εργασίας. Το μόνιμο προσωπικό είναι περίπου 80 άτομα ενώ οι συμβασιούχοι μαζί με τους μαθητευόμενους από τις Σχολές τουριστικών επαγγελμάτων (περίπου το 15% του προσωπικού) στις περιόδους αιχμής φτάνουν και τους 700. Και πάλι το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν, να συντονίσουν το βηματισμό τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία. Να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με το ταξικό κίνημα και να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Να βάλουν πλάτη και να διεκδικήσουν ανάπτυξη σχεδιασμένη με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και όχι ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία των πλουτοκρατών.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 70 πόλεις

Αθήνα: 12 το μεσημέρι, πλατεία Ομόνοιας

Θεσσαλονίκη: 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς: 11 π.μ., πλατεία ηλεκτρικού σταθμού

Ελευσίνα: 10 π.μ. πλατεία Ηρώων

Μέγαρα: 10 π.μ. πλατεία Ηρώων

Πολύγυρος: 11 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Κοζάνη: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Πτολεμαΐδα: 10 π.μ., παλιό Πάρκο

Καστοριά: 10.30 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία

Φλώρινα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Γρεβενά: 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Νάουσα: 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου

Βέροια: 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Γιαννιτσά: 10 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Κιλκίς: 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Σέρρες: 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κατερίνη: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καβάλα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη: 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., δημοτική αγορά

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Φάρσαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Σκιάθος, 12 το μεσημέρι, παραλία

Γιάννενα: 10 π.μ., δημαρχείο

Αρτα: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα: 9.30 π.μ., παλαιό ΚΤΕΛ

Ηγουμενίτσα: 10 π.μ., Πεζόδρομος

Αγρίνιο: 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας

Ναύπακτος: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα: 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα: 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Χαλκίδα: 11 π.μ., πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι: 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ιστιαία: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα: 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία: 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Πάτρα: 11 π.μ., πλ. Γεωργίου

Αίγιο: 10.30 π.μ., πλ. Λαύρας

Καλαμάτα: 11 π.μ., πλ. 23ης Μαρτίου

Πύργος: 10 π.μ., πλ. ΟΤΕ

Κόρινθος: 10 π.μ., Περιβολάκια

Τρίπολη: 11 π.μ., πλ. Πετρινού

Σπάρτη: 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργος: 10.30 π.μ., πλ. Αγ. Πέτρου

Κεφαλονιά: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Ζάκυνθος: 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου

Σύρος: 10.30 π.μ., πλ. Ηρώων

Ηράκλειο: 10 π.μ., Νομαρχία

Χανιά: 10 π.μ., Νέα Καταστήματα

Ρέθυμνο: 10 π.μ., Δημαρχείο

Λασίθι: 11 π.μ., πλατεία Αγίου Νικολάου

Σάμος: 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ικαρία: 12 μ., Αγ. Κήρυκος

Κως: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κάλυμνος: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λήμνος: 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Ρόδος: 10 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Χίος: 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Μυτιλήνη: 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κανένα καράβι δε θα φύγει αύριο από το λιμάνι του Πειραιά λόγω της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών. Επίσης, δε θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού από και προς τα αεροδρόμια της χώρας λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία. Ακόμα, δε θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ, στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), στο Μετρό (ΑΜΕΛ), στον Προαστιακό (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και σο τραμ (ΤΡΑΜ). Ακόμα, δε θα κυκλοφορήσουν τα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ) λόγω στάσης εργασίας από την αρχή της βάρδιας έως τις 7.30 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη του ωραρίου. Ενώ οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ