Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ 2010
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
«Μια γροθιά» ενάντια σ' αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα μας

Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα την Κυριακή το απόγευμα στη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Είμαστε όλοι εργάτες κι έτσι πρέπει να παλέψουμε, δήλωσαν με τη μαζική τους συμμετοχή Ελληνες και μετανάστες εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Είμαστε όλοι εργάτες κι έτσι πρέπει να παλέψουμε, δήλωσαν με τη μαζική τους συμμετοχή Ελληνες και μετανάστες εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Εκατοντάδες ήταν οι μετανάστες από διάφορους κλάδους και μεταναστευτικές κοινότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν στη συγκέντρωση την Κυριακή το απόγευμα, μεταφέροντας παράλληλα την εμπειρία τους από την οργάνωσή τους στα ταξικά συνδικάτα και τονίζοντας ότι οι δεσμοί των ξένων εργατών με τους Ελληνες συναδέλφους τους πρέπει να δυναμώσουν. Ολοι στάθηκαν στην ανάγκη η συμμετοχή των μεταναστών στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ να είναι μαζική.

Η αίθουσα στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους ντόπιους και ξένους εργάτες από τα συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Επισιτισμού, Ποτών - Τροφίμων, Λιθογράφων, Μετάλλου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, από το σωματείο εργαζομένων Καρφούρ - Μαρινόπουλος, την Ενωση Εργαζομένων Μπαγκλαντές, από εργοστάσια ανακύκλωσης, τη σομαλική, την πακιστανική, τη μαροκινή κοινότητα κ.ά., που συγκεντρώθηκαν για να κουβεντιάσουν για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εκμετάλλευσή τους, κάνει ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, χτυπάει το σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων. Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης έδινε το στίγμα της κουβέντας των εργατών: «Κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της».

Στην κεντρική ομιλία, η Χρυσούλα Λαμπούδη, εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, αφού αναφέρθηκε στις αιτίες της μετανάστευσης, στις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, όπως και στο πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια, σημείωσε την ανάγκη τα συνδικάτα «να παίρνουν πρωτοβουλίες, ώστε να μην μπορούν τα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ να παραπλανήσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, την ανεργία, την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Ολα αυτά είναι προϊόντα του καπιταλιστικού συστήματος και χτυπούν αδιάκριτα Ελληνες και μετανάστες εργάτες». Τόνισε πως πρέπει να γράφονται όλοι οι μετανάστες στα σωματεία, να φτιαχτούν κι εκεί που δεν υπάρχουν. «Θέλουμε να γίνουμε πιο δυνατοί, να γίνουμε μια γροθιά που θα μπορεί να νικήσει αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα μας», είπε.

«Ενα χέρι» όλοι οι εργάτες

«Εχουμε πολλά προβλήματα. Χαρτιά, δουλειά, οικογένεια... Θέλει μεγάλη προσπάθεια. Να είμαστε μαζί, μια δύναμη για να τους αναγκάσουμε να μας δώσουν τα δικαιώματά μας. Ολοι να κατέβουμε στην απεργία, στην Ομόνοια», είπε ο Ρεφάν Καν, εργαζόμενος από το Πακιστάν. «Να είμαστε "ένα χέρι" όλοι. Πρέπει να απεργήσουμε στις 24 Φλεβάρη για δουλειά, το σχολείο, τα παιδιά μας», είπε ο Σαντάν Σικ, εργαζόμενος από την Ινδία.

Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, αφού αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στην οργάνωση μεταναστών εργατών στα «φασονατζίδικα» και στις κατακτήσεις τους, είπε, καλώντας στην απεργία με τις σημαίες του ΠΑΜΕ: «Οπως τρομοκρατούν εσάς με τα χαρτιά κ.λπ., το ίδιο τρομοκρατούν κι εμάς για να πληρώσουμε την κρίση τους». Ο Γιάννης Κομνηνός από το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας αναφέρθηκε στις κατακτήσεις των εργαζομένων μεταναστών στην ανακύκλωση μετά από αγωνιστικές διεκδικήσεις. Αντίστοιχα και ο Κώστας Ντούκας, από τους Οικοδόμους, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθούν και μετανάστες στα ΔΣ των σωματείων, να συμμετέχουν πιο ενεργά. «Είμαστε όλοι εργάτες και έτσι πρέπει να παλέψουμε. Πιο μαζικά μέχρι τέλος, μέχρι να δώσουμε οριστική λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ