Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ 2010
Ναυτικό ατύχημα ανοιχτά της Τήλου

Ερωτήματα προκαλεί το ότι ο εισαγγελέας κάλεσε να πάρει μέτρα για την αποφυγή ρύπανσης τον ... πλοίαρχο

Σοβαρό ναυτικό ατύχημα έγινε χτες τα ξημερώματα, όταν το φορτηγό πλοίο «ΑLBORADA» με σημαία Κομόρες και πέντε ναυτεργάτες αλλοδαπούς πλήρωμα, καθώς έπλεε 5 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Τήλου, πήρε μεγάλη κλίση εξαιτίας εισροής υδάτων από άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα ο πλοίαρχος, στις 2.30 π.μ. να εκπέμψει σήμα κινδύνου - το οποίο έλαβε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας - και να δώσει εντολή εγκατάλειψης πλοίου. Από το Θάλαμο ενημερώθηκαν παραπλέοντα πλοία, σηκώθηκε ελικόπτερο, ενώ στο πλοίο βρέθηκαν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ρυμουλκό.

Στις 3.30 το πρωί από το ελικόπτερο εντοπίστηκαν οι 5 ναυτεργάτες του πληρώματος σώοι σε πνευστή σχεδία. Οι 5 ναυτεργάτες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθαν. Εντύπωση και σωρό ερωτημάτων, προκαλεί το γεγονός ότι από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, ο οποίος διέταξε σχηματισμό δικογραφίας, επιδόθηκε στον πλοίαρχο του πλοίου, έγγραφο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας «για την υποχρέωσή του να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο προς αποφυγή πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης»! Και ότι τον κάλεσε να καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή χωρίς να ορκιστεί, που πρακτικά σημαίνει ότι τον θεωρεί ύποπτο για το ναυτικό ατύχημα και μπορεί να του απαγγείλει κατηγορίες! Πρόκειται για ενέργεια πρωτοφανή, καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, από τη στιγμή που ο πλοίαρχος εκπέμψει σήμα κινδύνου και δώσει εντολή εγκατάλειψης πλοίου, σημαίνει ότι ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και ότι από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η τοπική αρχή.

Το «ALBORADA» είχε αποπλεύσει από Βάρνα Βουλγαρίας με προορισμό το λιμάνι Μερσίνη Τουρκίας φορτωμένο με 49 μετρικούς τόνους τσιγάρων και ειδών καπνού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ