Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΚΑ - ΒΟΛΟΣ
Νέα κινητοποίηση σήμερα

Δίωρη στάση εργασίας αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας. Την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων ζητά και το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Στο πλευρό των εργατών της ΜΕΤΚΑ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις (φωτ. από την απεργιακή πορεία της Πέμπτης)
Στο πλευρό των εργατών της ΜΕΤΚΑ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις (φωτ. από την απεργιακή πορεία της Πέμπτης)
Δίωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας, αποφάσισε για σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», απαιτώντας την άμεση ανάκληση των τριών τρομοκρατικών απολύσεων στην επιχείρηση μεταλλοκατασκευών «ΜΕΤΚΑ», στο Βόλο. Την ίδια ώρα, μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση για το θέμα των απολύσεων.

Η απεργία που έγινε την περασμένη Πέμπτη όπλισε τους εργάτες με νέα πείρα για την οργάνωση του αγώνα τους. Ανέδειξε τη σημασία της ταξικής αλληλεγγύης, καθώς κάτω από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων προκηρύχθηκε απεργία την ίδια μέρα σε όλο το νομό, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση έξω απ' το χώρο δουλειάς συμμετείχαν και άλλοι εργάτες. Υπογραμμίστηκε έτσι ότι η αποκάλυψη και παρεμπόδιση της τρομοκρατίας σε μια εταιρεία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο των εργαζομένων της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά αποτυπώνει την ένταση της επίθεσης που δέχεται γενικά η εργατική τάξη και γι' αυτό πρέπει να συναντήσει την ενωμένη πάλη όλων των εργαζομένων, κατά κλάδο, περιοχή, αλλά και συνολικά.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο καλεί τους μεταλλεργάτες της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση για να συμπαρασταθούν στους απολυμένους συναδέλφους τους, στον τίμιο και δίκαιο αγώνα τους και να απαιτήσουν την άμεση επαναπρόσληψή τους.

«Η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου - υπογραμμίζει - καταδικάζει τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις τριών συναδέλφων μας στο συγκρότημα "ΜΕΤΚΑ", που έγιναν στην προσπάθεια να κατατρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να διατηρηθεί το απαράδεκτο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του εργοστασίου.

Η επίθεση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς έχει ενταθεί και η φωνή του συνδικάτου αντιστέκεται και μπαίνει εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Οι απολύσεις έχουν στόχο να σταματήσουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ, αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης της περιοχής μας για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων εργασίας που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων». Και καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους, να συσπειρωθούν γύρω από το Συνδικάτο για να ανατρέψουμε την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους εργασίας».

Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση

Με Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Νάνος καταγγέλλει την εργοδοτική τρομοκρατία και ζητά την άμεση ανάκληση των απολύσεων. Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Οι απολύσεις αυτές μοναδικό στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Είναι συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων της εργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση στο χώρο και το αποκορύφωμα μετά την εκλογή δύο συνδικαλιστών στη διοίκηση του σωματείου με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, του οποίου η παρουσία ενόχλησε και ενοχλεί την εταιρεία ΜΕΤΚΑ.

Η ΜΕΤΚΑ, θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος, είχε καθαρά κέρδη το 9μηνο του 2009 19,9 εκατ. ευρώ με ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση της ΜΕΤΚΑ (31 εκατ. ευρώ στο τέλος του Γ΄ τριμήνου του 2009) και με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που ανέρχεται σε 2,2 δισ.

Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι. Τρομοκρατούνται για να μη σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν καλύτερα μεροκάματα. Πιέζονται με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή υποκύπτετε ή απολύεστε» προκειμένου να πιέσουν τις κυβερνήσεις για νέες παραγγελίες και με τον τρόπο αυτό να γίνουν συμμέτοχοι στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που κριτήριο δεν έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αλλά τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτή την πολιτική στηρίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ετοιμάζοντας μια νέα αντιλαϊκή επίθεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εκτοπίσεις» συνδικαλιστών! (2011-04-13 00:00:00.0)
Επίθεση εργοδοτικού σωματείου σε συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ (2011-03-22 00:00:00.0)
Πλήρης κάλυψη στην εργοδοτική επιθετικότητα (2010-02-27 00:00:00.0)
Σήμερα οι εργάτες απεργούν (2010-02-18 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την απόφαση του Αρείου Πάγου (2008-01-08 00:00:00.0)
Εργοδοτική τρομοκρατία στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» (2007-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ