Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ 2010
Αύριο απεργούμε ΟΛΟΙ με το ΠΑΜΕ

Μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή όλων στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Οι εξορμήσεις συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή (φωτ. από τη χτεσινή περιοδεία στα μεταλλεία της Γερακινής)
Οι εξορμήσεις συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή (φωτ. από τη χτεσινή περιοδεία στα μεταλλεία της Γερακινής)
Να μη δεχθούν τις απειλές και την τρομοκρατία, να τους μιλάνε για θυσίες και λιτότητα οι χορτάτοι, οι κλέφτες του δικού τους μόχθου. Να εμπιστευθούν τη δύναμή τους. Να ξεσηκωθούν. Να απεργήσουν καθολικά. Να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ και να παλέψουν ενάντια στην άγρια επίθεση που εξαπέλυσαν κυβέρνηση και πλουτοκράτες με στόχο να σαρώσουν ό,τι δικαίωμα και κατάκτηση απέμεινε στους εργαζόμενους. Αυτό το κάλεσμα μετέφερε χτες το κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ που περιόδευσε στα μεταλλεία «Ελληνικοί Λευκόλιθοι» της Γερακινής Χαλκιδικής, καθώς συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή οι περιοδείες και συζητήσεις στους τόπους δουλειάς ώστε αύριο να νεκρώσει κάθε τόπος δουλειάς και να «βουλιάξουν» οι 70 τόποι όπου έχουν οριστεί οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων για να ακουστούν οι σύγχρονες ανάγκες και τα αιτήματα των παραγωγών του πλούτου.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 11 π.μ. στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού.

Σήμερα, η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ προχωρά σε πικετοφορία για την προπαγάνδιση της απεργίας στις 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κατερίνης.

Μπορούμε να τους εμποδίσουμε

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στα τμήματα του βιομηχανικού συγκροτήματος των μεταλλείων, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την απεργία, τα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις που θα φέρουν.

Οι 300 εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Γερακινής, τα προηγούμενα χρόνια (2008 και 2009) βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας στο όνομα της κρίσης, όταν σταμάτησε τις συμβάσεις εργασίας σε 30 εργαζόμενους, απέλυσε περίπου 10 και έθεσε σε διαθεσιμότητα για περίπου ένα μήνα το σύνολο του προσωπικού. Σήμερα είναι και πάλι ανήσυχοι μπροστά στη σαρωτική επίθεση που σχεδιάζεται σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων της χώρας.

«Οσα μέτρα παίρνει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της κρίσης, σχεδιάζονται από χρόνια, όταν η κερδοφορία του κεφαλαίου ήταν στο ζενίθ. Προαναγγέλθηκαν προεκλογικά από το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2004, όπως η δυνατότητα που δίνει στους επιχειρηματίες να απασχολούν τζάμπα νέους εργαζόμενους, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η διάλυση του Ασφαλιστικού», σημείωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Και πρόσθεσε: «Με μια απεργία δε θα λύσουμε το πρόβλημα. Μπορούμε όμως να τους εμποδίσουμε να πάρουν τα μέτρα που σχεδιάζουν. Αναγκαία προϋπόθεση όμως είναι παράλληλα να βγάλουμε συμπεράσματα και να τιμωρήσουμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα τσιράκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Να δυναμώσουμε το ταξικό κίνημα και σε συμμαχία με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους μικρούς αγρότες να χτίσουμε το μέτωπο που θα διεκδικήσει τον πλούτο που παράγουμε».

Στη διάρκεια της περιοδείας αποκαλύφθηκαν ο ρόλος του εργοδοτικού συνδικαλισμού και η δουλειά που κάνει η ΠΑΣΚΕ για την «επιτυχία» της απεργίας. Το σωματείο, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, δύο βδομάδες τώρα δε βρήκε χρόνο ούτε να συνεδριάσει ούτε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για την απεργία. Ετσι, το ΔΣ του σωματείου θα συνεδριάσει σήμερα για να προετοιμάσει τη συμμετοχή στην αυριανή απεργία. Ακόμη πιο... προωθημένο το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής, που επίσης ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, δε συνεδρίασε καν για την απεργία. Την περασμένη Παρασκευή, έβαλε τη γραμματέα του ΕΚ να παίρνει τηλέφωνα στα μέλη της διοίκησης και να τα ρωτά αν συμφωνούν ή όχι με την απεργία. Τέτοια είναι η «λειτουργία» των σωματείων που θέλουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Την υπονόμευση των εργατικών συμφερόντων εξυπηρετεί άλλωστε και το «διεκδικητικό πλαίσιο» που προωθούν, καλώντας τους εργαζόμενους να ζητιανέψουν ψίχουλα και να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι για να στηριχτούν οι ελληνικές εταιρείες στο όνομα του πατριωτισμού.

Να πάρει απάντηση το αντεργατικό μέτωπο

Γι' αυτό και μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η ανάγκη για μαζική, αποφασιστική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

«Στις 24 Φλεβάρη θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις. Μία ενάντια στον αντιλαϊκό τυφώνα και στις απολύσεις και μία για να στηριχθούν τα αντεργατικά σχέδια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καλώντας τους εργαζόμενους να γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Στην ίδια κατεύθυνση, η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι «οι δυνάμεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΕΝΟΠ, κλπ. όχι μόνο δεν έβγαλαν ένα κείμενο διαμαρτυρίας για τα μέτρα που παίρνονται, αλλά, αντίθετα, τα στηρίζουν, αφενός εκτιμώντας ότι κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και αφετέρου κηρύσσοντας πόλεμο στις αγορές!», και καλεί τους εργαζόμενους «να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας με βάση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και όχι την υποταγή στις επιδιώξεις και στους στόχους του κεφαλαίου».

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, που σημειώνει: «Σε αυτή τη χυδαία επίθεση που δεχόμαστε έχει τεράστιες ευθύνες χρόνια τώρα η συμβιβασμένη και ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Εχουν συμφωνήσει σε όλα με τους εταίρους (βιομήχανοι - τραπεζίτες) συγκροτώντας το μαύρο μέτωπο για να χτυπήσουν συνολικά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους». Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, καλεί και το Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών Ν. Αττικής, υπογραμμίζοντας: «Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί. Σήμερα κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του με λιγότερα από 1.400 ευρώ βασικό μισθό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ