Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ 2010
ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Απαιτεί πλήρη υποταγή στην κερδοφορία της

Εκδήλωση για να αναλύσει στους εργαζόμενους τα δήθεν κοινά τους συμφέροντα έκανε η εργοδοσία, αλλά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων χάλασε το «οικογενειακό» κλίμα

Την απόλυτη υποταγή τους στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» της επιχείρησης ζητά από τους εργαζόμενους η διοίκηση των σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ».

Την περασμένη Κυριακή, η εργοδοσία μάζεψε όλους τους εργαζόμενους σε επίπεδο Αττικής σε ξενοδοχείο στο Καβούρι για να τους μιλήσει για την κρίση, την επιχείρηση και τα δικά τους καθήκοντα. Η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν ό,τι μπορούν, να συμβάλουν στη μεγαλύτερη πώληση των προϊόντων με όποιο τρόπο μπορούν, κλπ., κλπ. Ενα από τα ισχυρά «επιχειρήματα» που χρησιμοποίησε ήταν ότι πρόκειται για μια ελληνική επιχείρηση, που ανήκει σε Ελληνες ιδιοκτήτες και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι έχουν ένα ακόμα επιπρόσθετο λόγο να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, παρουσιάζοντάς το, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως «πατριωτικό» καθήκον.

Το σκηνικό που προσπάθησε να στήσει η εργοδοσία «χάλασε» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που με εξόρμηση, έξω από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν κόντρα και ενάντια στα εργοδοτικά και τρομοκρατικά διλήμματα, απαντώντας με τη συσπείρωση και πάλη τους για την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων. Συμφερόντων που - όπως αναδείχθηκε και στις κουβέντες που έγιναν - είναι αντίθετα με αυτά του κεφαλαίου, «ντόπιου» ή «εισαγόμενου».

Συμφέροντα διαμετρικά αντίθετα

Αυτό το αναδεικνύει η ίδια η πείρα των εργαζομένων στα «Ατλάντικ». Δεν είναι τυχαίο ότι και πριν την κρίση, που επικαλείται σήμερα η εργοδοσία, οι εργαζόμενοι στα «Ατλάντικ» αντιμετώπιζαν πολλά και σοβαρά προβλήματα όπως: Παγίωση της καθυστέρησης των πληρωμών, συνεχείς μεταθέσεις (για να παραιτηθούν), απολύσεις (με προκλητικούς ισχυρισμούς περί κλοπών), κλπ., ενώ τα κέρδη της επιχείρησης πήγαιναν μια χαρά. Ακριβώς τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και σήμερα. Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και αύριο γιατί τα όποια μέτρα παίρνονται είτε σε επίπεδο επιχείρησης, είτε σε συνολικότερο επίπεδο θα είναι μόνιμα και σαρωτικά στη ζωή του εργάτη.

Βέβαια, η εργοδοσία κάνει τη δουλειά της και καλά την κάνει. Ζητάει από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη και τώρα (όπως τους ζητά πάντα) ώστε να μη θιγούν τα κέρδη της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έτσι θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι. Μόνο που τα κέρδη της εργοδοσίας δε διασφαλίζονται παρά μόνο με επίθεση και σάρωμα ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα «Ατλάντικ», πέρα και έξω από τα κελεύσματα της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, έχουν ένα πολύ σοβαρό και άμεσο καθήκον: Να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή 24ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Να γυρίσουν την πλάτη τους και να απομονώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό (τέτοια είναι η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου), να στηρίξουν την ολόπλευρη ενίσχυση του κλαδικού συνδικάτου. Αυτή θα είναι και η καλύτερη συμβολή τους στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ