ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Στον αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ
  • Κάλεσμα και από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας
  • Αύριο στην πλατεία Κάνιγγος στις 11.30 το πρωί η προσυγκέντρωση

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, μαζί με το ΠΑΜΕ, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕνα στηρίξουν με κάθε τρόπο την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΒΣΑ επισημαίνει: «Η μαχητική και μαζική συμμετοχή μας, στον αγώνα, επιβάλλεται για να αποκρούσουμε τα μέτρα "καταιγίδα"που επιχειρεί σε βάρος μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και όλα τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολιτική των μονοπωλίων. Μέτρα που κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό μας σύστημα, αφού αυξάνουν τα όρια ηλικίας, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν τις εισφορές, εμπορευματοποιούν παραπέρα την Υγεία. Παίρνουν μέτρα που μειώνουν το εισόδημά μας, αφού αυξάνουν τη φορολογία άμεση και έμμεση. Χτυπάνε παραπέρα το εισόδημα των εργαζομένων, αφού μειώνουν τους μισθούς όπως δώρα και επιδόματα αδείας και κατ' επέκταση μειώνουν το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Απελευθερώνουν τα επαγγέλματα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη μονοπώληση από το μεγάλο κεφάλαιο. Επιδιώκουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Τα παραπάνω αντιλαϊκά μέτρα, αν προστεθούν στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματά μας, όπως η μεγάλη πτώση του τζίρου στη βιοτεχνία, στην οικοδομή και στο εμπόριο, που γίνονται σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων θα προκαλέσουν μαζικό κλείσιμο των μικρών μαγαζιών, αύξηση της ανεργίας με πολλές καταστροφικές συνέπειες για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους Επαγγελματίες.

Μεγάλη ευθύνη για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής έχουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ, που συμμετέχουν στους στημένους κοινωνικούς διαλόγους, για το πόσα από τα δικαιώματά μας θα χάσουμε, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να περάσουν στο συνδικαλιστικό κίνημα τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Τα υπαρκτά ελλείμματα της οικονομίας, τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση, αποτελούν ψεύτικη δικαιολογία την οποία χρησιμοποιεί για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα, να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, να πληρώσουν την κρίση τα λαϊκά στρώματα και να αυξήσουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια. Τα ελλείμματα δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται από τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, τις υπέρογκες επιδοτήσεις μέσω αναπτυξιακών νόμων, την εισφοροδιαφυγή, τις υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και τις πολλές άλλες παροχές. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει τελειωμό! Ενας κύκλος κλείνει και ένας άλλος αρχίζει!

Οι Επαγγελματοβιοτέχνες, μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ, έχουμε τη δυνατότητα με τους μαζικούς μας αγώνες να βάλουμε εμπόδιο στην αντιλαϊκή πολιτική, να περάσουμε και σε αντεπίθεση, κατακτώντας αιτήματα που άμεσα θα μας ανακουφίσουν.

Διεκδικούμε:

  • Χρηματοδότηση του Ταμείου ΟΑΕΕ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα 2/3 των εσόδων του.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατώτερη σύνταξη στα 1.120 ευρώ.
  • Αρση των αδικιών από τη διαδοχική ασφάλιση.
  • Αφορολόγητο εισόδημα 20.000 ευρώ και 40.000 ευρώ για την οικογένεια.
  • Αύξηση φορολόγησης των κερδών των ΑΕ με 45%.
  • Κατάργηση των Δημοτικών τελών και Δημοτικών φόρων.
  • Φορολόγηση με βάση τα βιβλία μας και όχι με τα αντικειμενικά κριτήρια.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Οχι στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
  • Προστασία των βιοτεχνικών προϊόντων από τα εισαγόμενα.
  • Μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.
  • Απαγόρευση της επέκτασης και δημιουργίας νέων πολυκαταστημάτων».
Οι επιπλοποιοί Θεσσαλονίκης

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία με κλείσιμο των καταστημάτων τους και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου καλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών Θεσσαλονίκης.

«Το εισόδημα περιορίστηκε, χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν και ο κίνδυνος να κλείσουν άμεσα περισσότερες είναι ορατός. Μας καλούν να πληρώσουμε το "μάρμαρο" από την κρίση των μονοπωλίων. Εμείς είμαστε με αυτούς που αγωνίζονται και αντιδρούν. Κλείνουμε τα μαγαζιά μας, απεργούμε, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ Θεσσαλονίκης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Στην Ηγουμενίτσα

Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες της Ηγουμενίτσας να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για μια άλλη ανάπτυξη που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μεγάλων ανώνυμων επιχειρήσεων και των τραπεζών, συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απευθύνει και ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η «Verbund» δηλώνει ότι αποδίδει τα τέλη ΥΚΩ

Τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία αποδίδει τα τέλη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που εισπράττει από τους πελάτες της δίνει η αυστριακή «Verbund», που έχει αναδειχθεί στον κυριότερο ανταγωνιστή της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, μέχρι στιγμής. Πρόκειται για απάντηση σε δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την καταβολή των τελών ΥΚΩ από την εταιρεία και απέδιδαν σ' αυτή την πρακτική τη δυνατότητά της για εκπτώσεις προς κατηγορίες πελατών με μεγάλες καταναλώσεις.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό ότι ο ανταγωνιστής της ΔΕΗ εκμεταλλεύτηκε το καθεστώς των λεγόμενων σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η οποία κερδίζει λιγότερα από ορισμένες κατηγορίες πελατών και περισσότερα από άλλες για να διατηρεί το μέσο όρο του κέρδους που θεωρεί σκόπιμο, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ έκαναν δήθεν «κοινωνικό έργο» διατηρώντας «χαμηλά» τα τιμολόγια των πολύ μικρών καταναλώσεων. Η αυστριακή εταιρεία απευθύνεται μόνο προς τους πελάτες με τις μεγάλες καταναλώσεις και έχει τη δυνατότητα να κερδίζει ακόμη και με εκπτώσεις.

Αυτό είναι το πρόσωπο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου σε κάθε περίπτωση οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να αντισταθμιστεί και η «χασούρα» από το «πάγωμα» μεταξύ 2009 - 2010, που επιλέχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για μικροκομματικές σκοπιμότητες και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων σε σχέση με τις τεράστιες επιβαρύνσεις που θα ακολουθήσουν.

Η «Verbund» δηλώνει ότι τα τέλη ΥΚΩ δεν της ζητήθηκαν από τη ΔΕΗ, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, παρ' όλα αυτά, όμως, η ίδια τα απέδωσε στο διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) με βάση μια τροποποίηση που έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ψάχνει για ευρώ στο Αμπού Ντάμπι

Τη συμμετοχή του Αμπού Ντάμπι στο μετοχικό κεφάλαιο του υπό σύσταση «Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου» διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη πραγματοποίησε γι' αυτό το σκοπό ένα ταξίδι - «αστραπή» στο Αμπού Ντάμπι το περασμένο Σάββατο, συνοδευόμενη από τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη.

Οι πολύωρες συζητήσεις με τους εκπροσώπους του κρατιδίου είχαν σαν αποτέλεσμα τη συμφωνία για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα συναντηθεί στην Αθήνα τις επόμενες βδομάδες και θα εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τουρισμό, στις υποδομές και τον πολιτισμό. Στόχος του υπουργείου είναι και η συμμετοχή στο «Αναπτυξιακό Ταμείο», ελπίζοντας ότι θα προσελκύσει και άλλους «επενδυτές» για το νέο εργαλείο που ετοιμάζει υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Θέματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν σε μια σειρά από τομείς συζητήθηκαν στη διάρκεια χτεσινής συνάντησης της Λ. Κατσέλη με τον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών του Αζερμπαϊτζάν Κ. Χεϊντάροφ. Σύμφωνα με το υπουργείο, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας κυρίως στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού και θέματα επενδύσεων σε τομείς της μεταποίησης και στο χώρο της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή επιτροπή σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και το υπουργείο Εξωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ