ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Συντονίζονται για τα πρόσθετα μέτρα

Νέος κύκλος συναντήσεων τεχνοκρατών με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας

Τις μεταξύ τους συνεννοήσεις για το «κλείδωμα» των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων συνεχίζουν από σήμερα και για τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους του κοινού κλιμακίου στελεχών από Κομισιόν - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που «επισκέπτονται» τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας όπως και άλλες νευραλγικού χαρακτήρα κρατικές υπηρεσίες. Ο αντιλαϊκός θίασος συμπληρώνεται στις αρχές του Μάρτη με «επίσκεψη» και από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Ο. Ρεν.

Η ουσία των πρόσθετων αντεργατικών ανατροπών - πέρα και από αυτές που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης - έχουν ήδη συμφωνηθεί και η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το χρονοδιάγραμμα, ώστε να τις ανακοινώσει έγκαιρα, ενόψει της σύγκλησης - και των αποφάσεων που θα παρθούν - στα διάφορα όργανα της ΕΕ.

Μεταξύ αυτών, δρομολογούνται και τα παρακάτω :

  • Αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες. Για τα είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) θα φτάσει σε 11% (από 9%) και στα λοιπά εμπορεύματα σε 21% (από 19%).
  • Νέα φουρνιά τρανταχτών ανατιμήσεων πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα κίνησης, τσιγάρα - ποτά) σε συνέχεια αυτών που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν και έχουν μπει σε εφαρμογή. Απόλυτα μέσα στους σχεδιασμούς είναι ακόμη και οι αυξήσεις φόρων πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών.
  • Αμεσα στο στόχαστρο μπαίνει ο 14ος μισθός. Την ίδια κατεύθυνση - είτε εναλλακτικά είτε συμπληρωματικά - έρχεται να υπηρετήσει το μέτρο για την παραπέρα καρατόμηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, προκειμένου να φτάσει στο 20% από 10% που ήδη έχει ανακοινωθεί.
  • Νέα πακέτα αντιασφαλιστικών ανατροπών (όρια συνταξιοδότησης, Βαρέα και Ανθυγιεινά, εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών στο Δημόσιο κ.ά.)
  • Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο «στενό» δημόσιο τομέα (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και μονιμότητας).
  • Από την άλλη πλευρά, ετοιμάζονται και τα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης σε όφελος της πλουτοκρατίας, όπως με το νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο, το «ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο» που θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο χρηματοδότησης των μεγαλοεπιχειρηματιών με αιχμή τα μονοπώλια της «πράσινης οικονομίας» κ.ά.

Δρομολογημένη είναι η συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το σχετικό νομοσχέδιο που πηγαίνει στη Βουλή. Σε επίπεδο προπαγάνδας, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για κάποιες «αλλαγές» στην αξία των αποδείξεων λιανικής, που υποχρεώνουν τα νοικοκυριά να μαζέψουν και που σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αλλοιώσουν το αντιλαϊκό σκηνικό. Ετοιμες για τη Βουλή είναι και οι ρυθμίσεις για την εισοδηματική πολιτική, στις οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν και άλλα πρόσθετα μέτρα, πέρα από αυτά που ανακοινώθηκαν.

Το τραπεζικό κεφάλαιο

Διαβεβαιώσεις για λογαριασμό και της κυβέρνησης στέλνει και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, που δηλώνει απόλυτα σίγουρος για την επιτυχία των μέτρων. «Ακόμη και αν υλοποιηθούν κάποιοι κίνδυνοι, όπως αυτός της ανάπτυξης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα», σημείωσε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο που σχετίζεται με τα συμφέροντα των τραπεζιτών, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «είναι εδώ» για ό,τι χρειαστεί η κεφαλαιοκρατία, παίρνοντας πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι κάτω από τις εκτιμήσεις τους.

Την ίδια συντεταγμένη υπηρετεί και η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) που δημοσιοποίησε «μελέτη», σύμφωνα με την οποία οι «δαπάνες για δημόσια απασχόληση στην Ελλάδα - μόνο στο στενό δημόσιο τομέα - απορροφούν το 55% των εσόδων του Δημοσίου σε σχέση με 38% στη ΕΕ των 27», δίνοντας έτσι το σινιάλο για το τεράστιο μέγεθος των περικοπών που δρομολογούνται. Η τράπεζα του ομίλου σημειώνει ακόμη ότι είναι «μονόδρομος» η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιο γρήγορα η αντιλαϊκή έφοδος

Με κάθε αφορμή πιέζει για τη λήψη μέτρων και συμμετέχει στον εκβιασμό και τον αποπροσανατολισμό του λαού

Επιτάχυνση της εφόδου κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ζητά ο Α. Σαμαράς, κινούμενος ταυτόχρονα σταθερά στην τακτική της συναίνεσης στην αντιλαϊκή επίθεση. Η «κριτική» που ασκεί στην κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της ΝΔ εστιάζεται στους ρυθμούς υλοποίησης των βαριών αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «καθυστέρηση».

«Οσο καθυστερούμε σφίγγει η θηλιά με ευθύνη της κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας την Κυριακή στο προσυνέδριο της ΝΔ στο ΣΕΦ, καλώντας την κυβέρνηση να επιταχύνει την ανακοίνωση των μέτρων. Συμμετέχοντας ενεργά στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και της μοιραίας αποδοχής της αντιλαϊκής λαίλαπας, συμπλήρωσε: «Οσο καθυστερούμε οι Βρυξέλλες θα ανεβάζουν τη σκληρότητα των μέτρων. Και ήδη καθυστερήσαμε απίστευτα. Και ήδη τα μέτρα προμηνύονται εξουθενωτικά. Και άδικα».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της έγκαιρης προώθησης των αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα να μην υπαχθεί η χώρα στο ΔΝΤ, που χαρακτήρισε «λύση αντιευρωπαϊκή και επικίνδυνη». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα 23 μέτρα-ανάσα για την κερδοφορία του κεφαλαίου, που πρότεινε την περασμένη βδομάδα το κόμμα του, «αντιγράφοντας» δρομολογημένα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων είτε από την κυβέρνηση της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ.

Η συναίνεση της ηγεσίας της ΝΔ πάντως παραμένει αδιαμφισβήτητη και σταθερός πυλώνας της ολομέτωπης επίθεσης κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, αν και ο Α. Σαμαράς καταβάλλει ταυτόχρονα συστηματικές προσπάθειες να μη χρεωθεί εξίσου το κόμμα του με το πολιτικό κόστος για τη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής.

Επίθεση στο κίνημα

Δικαιολογώντας τις πλάτες που βάζει το κόμμα του, ισχυρίστηκε ότι είναι για την πατρίδα και το «εθνικό συμφέρον». «Μας ρωτούν, συναίνεση ή όχι;», έθεσε ο ίδιος το ερώτημα και απάντησε: «Στηρίζω τη χώρα, όχι την κυβέρνηση». Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει κάποιο αντιλαϊκό μέτρο με το οποίο να διαφωνεί. Αντ' αυτού προσπαθεί να περισώσει τα αντιπολιτευτικά προσχήματα με άσφαιρα φραστικά πυρά και αντικυβερνητικές κορόνες, του τύπου «κάνουμε ό,τι είναι σωστό για τον τόπο, αλλά δεν συγκυβερνάμε ούτε θα συγκυβερνήσουμε».

Παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι διασπά «το εσωτερικό μέτωπο» (σ.σ. των κομμάτων της αστικής τάξης) με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της οικονομίας. «Τέτοια ώρα είναι λάθος (σ.σ. η σύσταση Εξεταστικής)», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αν η κυβέρνηση προχωρήσει βεβαίως και θα δεχθούμε την Εξεταστική, ακριβώς γιατί τίποτα δεν μας φοβίζει».

Ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΝΔ στα τέλη Ιούνη, ο Α. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στις τέσσερις βασικές του κοινωνικού φιλελευθερισμού (ελευθερία, δικαιοσύνη, ισονομία, ανταγωνιστικότητα παντού), επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η ανανέωση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας, την οποία επαγγέλλεται, δεν είναι παρά μια μαχητική υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας μέσα από την «επιστροφή» σε αντιδραστικά ιδεολογήματα.

Ο,τι εμποδίζει την ελεύθερη δράση του κεφαλαίου είναι τυραννία, σύμφωνα με το δόγμα του προέδρου της ΝΔ. Οι διαδηλωτές «που παραλύουν μια ολόκληρη πόλη», οι συντεχνίες, τα οργανωμένα (σ.σ. εννοείται λαϊκά) συμφέροντα, ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα που ανέφερε ο Α. Σαμαράς ως εχθρούς της ελευθερίας.

Κονταροχτυπήματα με στόχο το λαό

Μέσα από δημοσιεύματα και αναλύσεις, ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος, αλλά και αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, διεκδικώντας ο καθένας να ενισχύσει στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό το κέντρο που υπηρετεί.

Τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κράιενμπαουμ, όσο και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευσαν χτες δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο, επικαλούμενο πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υποστήριζε πως η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 20 - 25 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δώσει ελλιπή στοιχεία για τις συμφωνίες swap, επικαλούμενη κωλύματα εξαιτίας της απεργίας της περασμένης βδομάδας...

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου «JP Morgan» υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα περάσει μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας τον Απρίλη και το Μάη, αν δεν εφαρμόσει τα μέτρα που ζητάει η ΕΕ και εκτιμά ότι «το μαστίγιο είναι περισσότερο από το καρότο». Για τους Αμερικανούς αναλυτές, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα, θα αναγκαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ, εξέλιξη που θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα χωρίς την πίεση των αγορών. Ενώ παρουσιάζουν ως εναλλακτικό - αλλά όχι πιθανό - σενάριο την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, με αντάλλαγμα την αυστηρότερη εποπτεία της Ελλάδας και ενδεχόμενη άρση του εκλογικού δικαιώματος της Ελλάδας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Με ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα «Goldman Sachs» ισχυρίζεται πως «η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε (και συμφωνούμε) ότι αυτές οι συναλλαγές ήταν συνεπείς προς τις αρχές της Eurostat όσον αφορά τη χρήση τους και την εφαρμογή τους την περίοδο εκείνη», σημειώνοντας ότι στόχος των συμφωνιών ήταν να μειωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα μετά από την είσοδό της στην ευρωζώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ