Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κονταροχτυπήματα με στόχο το λαό

Μέσα από δημοσιεύματα και αναλύσεις, ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος, αλλά και αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, διεκδικώντας ο καθένας να ενισχύσει στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό το κέντρο που υπηρετεί.

Τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Κράιενμπαουμ, όσο και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευσαν χτες δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο, επικαλούμενο πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υποστήριζε πως η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 20 - 25 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δώσει ελλιπή στοιχεία για τις συμφωνίες swap, επικαλούμενη κωλύματα εξαιτίας της απεργίας της περασμένης βδομάδας...

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου «JP Morgan» υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα περάσει μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας τον Απρίλη και το Μάη, αν δεν εφαρμόσει τα μέτρα που ζητάει η ΕΕ και εκτιμά ότι «το μαστίγιο είναι περισσότερο από το καρότο». Για τους Αμερικανούς αναλυτές, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα, θα αναγκαστεί να καταφύγει στο ΔΝΤ, εξέλιξη που θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα χωρίς την πίεση των αγορών. Ενώ παρουσιάζουν ως εναλλακτικό - αλλά όχι πιθανό - σενάριο την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, με αντάλλαγμα την αυστηρότερη εποπτεία της Ελλάδας και ενδεχόμενη άρση του εκλογικού δικαιώματος της Ελλάδας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Με ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα «Goldman Sachs» ισχυρίζεται πως «η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε (και συμφωνούμε) ότι αυτές οι συναλλαγές ήταν συνεπείς προς τις αρχές της Eurostat όσον αφορά τη χρήση τους και την εφαρμογή τους την περίοδο εκείνη», σημειώνοντας ότι στόχος των συμφωνιών ήταν να μειωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα μετά από την είσοδό της στην ευρωζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ