Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεταμένες οι σχέσεις εντός του ΣΥΝ

Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά μπροστά στο συνέδριο και ετοιμάζεται (και αυτή) για μηνιαία έκδοση

Σε τροχιά ρήξης με την ηγεσία του ΣΥΝ κινείται η «Ανανεωτική Πτέρυγα» του κόμματος, όπως διαφάνηκε στην πανελλαδική διήμερη σύσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή και το Σάββατο. Εκεί αποφασίστηκε η συμμετοχή των «ανανεωτών» στο έκτακτο Συνέδριο του Μάη - παρότι επισημάνθηκε εκ νέου η διαφωνία τους με τη διεξαγωγή του - προκειμένου να το αξιοποιήσουν ως βήμα προβολής των θέσεών τους. Αυτές ορίζονται απ' τους εξής άξονες: «Ρεαλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από την οικονομική κρίση, αριστερό ευρωπαϊσμό, συνεργασία με τους Οικολόγους - Πράσινους, ευέλικτη πολιτική συμμαχιών στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Ακόμα αποφασίστηκε να διεκδικήσουν «ενδυνάμωση του ΣΥΝ και απόκρουση της ρευστοποίησής του», αλλά και να θέσουν «τα πολιτικά μας όρια σε ό,τι αφορά τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και να διεκδικήσουμε ξεκάθαρη απόφαση από το Εκτακτο Συνέδριο στο ζήτημα αυτό».

Ιδιαίτερα το τελευταίο ζήτημα επισημάνθηκε σαν η «κόκκινη γραμμή» που αν η ηγεσία του κόμματος την υπερβεί, τότε είναι πιθανή ακόμα και η αποχώρησή τους. Αλλωστε, υπήρξαν στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» που υπερασπίστηκαν την άποψή τους για αποχώρηση και δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» ετοιμάζεται να εκδώσει μηνιαίο πολιτικό περιοδικό, ενώ υπό έκδοση βρίσκεται το περιοδικό του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ήδη κυκλοφορήσει η εφημερίδα δύο εκ των συνιστωσών του.

Απ' τη σύσκεψη απευθύνθηκε κάλεσμα σε όλα τα μέλη του ΣΥΝ που «εντάσσονται στο ρεύμα της Ανανεωτικής Αριστεράς» να πάρουν μέρος στις διαδικασίες του συνεδρίου και να διαμορφώσουν τις συνθήκες της καλύτερης δυνατής παρουσίας του χώρου. Κι αυτό καθώς η «Ανανεωτική Πτέρυγα» ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποδυνάμωσής της στο συνέδριο, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε επίπεδο ΚΠΕ, τόσο για την ίδια, όσο και για την πλειοψηφούσα τάση του «αριστερού ρεύματος».

Την Κυριακή συνεδρίασε και η ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις εξελίξεις στην οικονομία. Εισηγητικά εκτοξεύτηκε το πυροτέχνημα της «συγκρότησης ενός ενιαίου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου», όχι φυσικά σε κατεύθυνση διεκδίκησης ριζικών αλλαγών, αλλά «για την ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας και των κοινωνικά άδικων, αδιέξοδων και νεοφιλελεύθερων μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση», η οποία σύμφωνα με την εισήγηση «έχει μεταβληθεί σε άθυρμα και εκτελεστικό όργανο των αγορών».

Σε ρόλο τεχνοκράτη

Χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τάσης του Συνασπισμού με ομιλητή τον Αλ. Αλαβάνο, ο οποίος εμφανίστηκε σε ρόλο οικονομολόγου τεχνοκράτη. Κάνοντας σαν να μην ξέρει πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και με σαφή διάθεση να σπρώξει τη συζήτηση σε ανέξοδες διαχειριστικές αντεγκλήσεις, απηύθυνε στην κυβέρνηση ερωτήματα του τύπου: «Γιατί ανέθεσε την πώληση των ομολόγων του περασμένου μήνα στην Goldman Sachs (...) υπήρξε συνάντηση του Gary Cohn, κεντρικού στελέχους της Goldman, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, και μάλιστα δύο φορές; (...) γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί τη διαδικασία "Auction" με συντονιστή την Goldman Sachs και τις 21 τράπεζες που αυτή συνεργάζεται και δεν επιδιώκει την διαδικασία "Private Placement" με αναζήτηση κεφαλαίων με επιτόκια συγκρινόμενα με τα γερμανικά, χωρίς τα τεράστια spread;» (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ