Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντάσεις στο εσωτερικό μέτωπο

Επισκέφτηκε την Κύπρο χτες ο πρόεδρος της ΝΔ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνέχιση της συμμετοχής στον κυβερνητικό σχηματισμό υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αποφάσισε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, με την καταληκτική απόφαση να αναμένεται σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση του Σαββάτου ήταν η πρόταση του προέδρου, Μάριου Κάρογιαν, για παραμονή στην κυβέρνηση και αυτή του αναπληρωτή προέδρου, Γιώργου Κολοκασίδη, που ζήτησε αποχώρηση. Στην ψηφοφορία, 18 μέλη του ΕΓ τάχθηκαν υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας, 8 κατά και 4 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτούς που αντιτίθενται στην παραμονή στην κυβέρνηση είναι και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε σαφές χτες σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο ότι όλα θα κριθούν σήμερα, στην ΚΕ, σε μία «ιστορική συνεδρίαση», όπως ισχυρίστηκε.

Ενδεικτική του κλίματος και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ, Φ. Φωτίου, που σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ανεξάρτητα με την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, το ΔΗΚΟ διατηρεί κάποιες διαφωνίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διατηρούμε το δικαίωμα να επαναξιολογήσουμε τη θέση μας στην κυβέρνηση και αυτό θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και διατηρούμε το δικαίωμα διαφωνίας με τον Πρόεδρο».

Τη στιγμή που στο εσωτερικό μέτωπο κλιμακώνονται οι εντάσεις, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ επιχείρησε να βάλει στις διαπραγματεύσεις - σύμφωνα και με τις τουρκικές παρεμβάσεις - την Ελλάδα και την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι «παρότι το Κυπριακό δεν είναι αυστηρά θέμα των ελληνοτουρκικών διμερών σχέσεων, Ελλάδα και Τουρκία μπορούν αμφότερες να παίξουν σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο», συνδέοντας παράλληλα το Κυπριακό με την «πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική πλευρά δεν έχασε ευκαιρία να καταδικάσει το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής, που ζήτησε άρση των δικαιωμάτων εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν μία κίνηση «καλής θέλησης», δήλωση που αναπαρήγαγε και ο πρωθυπουργός του κατοχικού κράτους, Ντερβίς Ερογλου. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι το ψήφισμα αποτελεί «πρόκληση που στοχεύει στο σαμποτάρισμα των διαπραγματεύσεων».

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, όπου συναντήθηκε χτες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αργότερα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, όπου αποφασίστηκε η σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ των δύο κομμάτων για το Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ