ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνδυασμένες ανατροπές σε όλα τα μέτωπα

Εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό, Παιδεία και Υγείας μπαίνουν δραστικά στο στόχαστρο. Νέες «ζεστές» επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο

Στις εργασιακές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιπαραθέτει την πάλη του για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Στις εργασιακές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιπαραθέτει την πάλη του για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Την ένταση της γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης με την επιβολή των προαποφασισμένων μέτρων μόνιμου χαρακτήρα δρομολογεί η κυβέρνηση, επισπεύδοντας την εφαρμογή των διαρθρωτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό και στην Παιδεία.

Σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, τέθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα τόσο για την επιβολή «μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής», όσο και για την επιτάχυνση των «ανατροπών» που συμπεριλαμβάνονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων είχε φροντίσει να δώσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου με συνεντεύξεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε την κρίση σαν ευκαιρία για να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Εχουμε λάβει ήδη σημαντικές αποφάσεις: Για παράδειγμα, θα περικόψουμε τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αυξήσουμε το φόρο καυσίμων», τόνισε με συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel».

O Γ. Παπανδρέου επίσης με συνέντευξή του στο ΒΒC σημείωσε: «Αν χρειαστούν περισσότερα μέτρα θα τα λάβουμε προκειμένου φέτος να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 4%. Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε κάτι τέτοιο, αν αποδειχτεί αναγκαίο».

Σαρωτική επέλαση

Σ' αυτή την κατεύθυνση στην πρώτη σύσκεψη, όπου συμμετείχε σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συζητήθηκαν τα «επιπρόσθετα μέτρα» (αύξηση ΦΠΑ, περικοπές μισθών) που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μάρτη. Επίσης, καθορίστηκαν και οι «πρωτοβουλίες» που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο της δεύτερης σύσκεψης βρέθηκαν οι αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία και στην Υγεία. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδ. Λοβέρδου, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Α. Διαμαντοπούλου, Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, και Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το αντιλαϊκό «πακέτο» που ετοιμάζεται περιλαμβάνει:

-- Στις εργασιακές σχέσεις. Την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η τελική του μορφή θα επικυρωθεί αύριο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ενα νομοσχέδιο που προβλέπει επέκταση του καθεστώτος της εκ περιτροπής εργασίας. Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό έως τρεις μήνες με το μισό μισθό. Ενισχύει το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και της μερικής απασχόλησης. Δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθεί και η απόφαση του πρόσφατου ΕΚΟΦΙΝ για «απελευθέρωση των απολύσεων».

-- Στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αλλαγή υπολογισμού των συντάξεων. Την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο και για τους ασφαλισμένους μετά το 1993. Τον περιορισμό των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών στα Ταμεία. Τη θεσμοθέτηση του συστήματος των «τριών πυλώνων».

-- Στην Παιδεία. Οπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός χτες, θα έρθουν ίσως και μέσα στο Μάρτη δύο νομοσχέδια για το «νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών» και το «αποκεντρωμένο σχολείο». Το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς των ωρομισθίων και των αναπληρωτών, αποσυνδέει ακόμα περισσότερο το πτυχίο απ' το επάγγελμα και προβλέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να περνάνε απ' το ΑΣΕΠ πριν προσληφθούν στο δημόσιο σχολείο και μετά θα πρέπει να εργάζονται ως «δόκιμοι» για δύο χρόνια! Το «αποκεντρωμένο σχολείο» θα ενταχθεί μέσα στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρει ο «Καλλικράτης» (η νέα διοικητική μεταρρύθμιση). Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την αγορά θα έχει την «ευθύνη» για τα τοπικά σχολεία και θα διαχειρίζεται τους πόρους τους και το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Στα σχολεία ουσιαστικά οι μαθητές θα διδάσκονται διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με τις «ιδιαιτερότητες» της περιοχής και τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.

-- Στην Υγεία: Αποφασίστηκαν η επιτάχυνση των περικοπών στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων αλλά και οι αλλαγές στο φάρμακο που θα σηματοδοτήσουν νέα βάρη για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

-- Νέες επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε: Να υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες για την προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, που έχουν «παγώσει», ώστε να απεμπλακούν κάποια από αυτά, με παρεμβάσεις σε κάθε στάδιο όπου σημειώνεται εμπλοκή. Διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τη γρήγορη προώθηση επενδυτικών σχεδίων μέσω και του νέου αναπτυξιακού νόμου ώστε να δημιουργηθεί «επενδυτικός παράδεισος» για το μεγάλο κεφάλαιο. Επίσπευση του προγράμματος της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Νέες απολύσεις στο δημόσιο

Χτες, με συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, εξήγγειλε νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και καρατόμηση υπηρεσιών, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο της «άρσης της μονιμότητας» στο δημόσιο τομέα. Μετά τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης δρομολογούνται μαζικές απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο.

«Σφάζουμε υπηρεσίες, και ενδεχομένως και ανθρώπους. Η μονιμότητα στο δημόσιο ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις. Αν μια θέση καταργηθεί, τότε εννοείται ότι παύει να ισχύει και η έννοια της μονιμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος. Σ' αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του ξεκαθάρισε ότι «μόνο μία από πέντε εκκενούμενες θέσεις» θα καλύπτεται στο δημόσιο και τόνισε ότι φέτος η κυβέρνηση κατήργησε «30.000 έως 40.000 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, αφού μετά την αρχική του τοποθέτηση ότι «δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση», ισχυρίστηκε ότι «δεν γνωρίζω ποια είναι τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το ζήτημα αυτό».

Σχετικά με το δάνειο ύψους 25 δισ. ευρώ που φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι επιδιώκει να πάρει η κυβέρνηση, με ευρωπαϊκές εγγυήσεις, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν ζητάει χρήματα και μάλιστα δωρεάν από κανέναν», και πρόσθεσε ότι «ζητάμε πολιτική στήριξη από τους εταίρους μας στην ΕΕ, το στοιχειώδη πολιτικό χρόνο ώστε να αποδώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και μένουμε μόνο εκεί».

Φοβάται την οργανωμένη λαϊκή πάλη

Απειλές και συκοφαντίες για το κίνημα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν γενικευμένες αντιδράσεις

Με ύβρεις, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και επίδειξη αντιλαϊκής πυγμής, επιχειρεί η κυβέρνηση να αποτρέψει ένα γενικευμένο ξεσηκωμό των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολούμενων απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ο πρωθυπουργός, με συνεντεύξεις του σε ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφού αρχικά ισχυρίστηκε, επικαλούμενος τις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις, ότι «το 50% - 60% του πληθυσμού στηρίζει τα μέτρα», στη συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρά τις κινητοποιήσεις είναι «αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις» και να πάρει τα πρόσθετα μέτρα. «Είναι επώδυνο, αλλά βλέπουμε τον ελληνικό λαό να υπομένει τον πόνο με αυξημένο αίσθημα θάρρους»(!), δήλωσε προκλητικά ο Γ. Παπανδρέου.

Στο ίδιος μήκος κύματος και απαιτώντας από τους εργαζόμενους να υποταχθούν και να σκύψουν το κεφάλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής υποστήριξε: «Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μας ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος και χώρος, ειδικά σε αυτή την περίοδο, ούτε διεκδικητικό πλαίσιο να βάζουμε, ούτε αιτήματα, τα οποία, πραγματικά, υπερβαίνουν σήμερα τις δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας».

Με το φόβο του γενικευμένου ξεσηκωμού των εργαζομένων και κυρίως με την αγωνία μην αποκτήσουν πολιτικοποιημένο χαρακτήρα οι κινητοποιήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, με συνέντευξή του στο «Βήμα», ισχυρίστηκε: «Η απεργία της 10ης Φεβρουαρίου τελικά απεδείχθη, μια ολιγομελής συγκέντρωση των συνηθισμένων οπαδών του ΚΚΕ, οι οποίοι διαδηλώνουν πότε ως συμβασιούχοι, πότε ως συνταξιούχοι και πότε ως μαθητές Γυμνασίου ανάλογα με τις καταστάσεις». Πίσω από το παραλήρημα, ο Θ. Πάγκαλος προσπάθησε να υπονομεύσει το ταξικό κίνημα και να διασπάσει την οργανωμένη πάλη. Ο ίδιος έσπευσε να το ομολογήσει: «Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτε, αλλά τον κόσμο στους δρόμους τον υπολογίζουμε». Αυτό το φόβο ο λαός οφείλει να τους κάνει μόνιμο εφιάλτη, με επόμενο κορυφαίο σταθμό την αυριανή απεργία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πατριωτικό καθήκον ο παλλαϊκός ξεσηκωμός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την ελεγκτική επιτροπή και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Για την ελεγκτική επιτροπή και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει:

«Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της πλουτοκρατίας επιχειρούν με απάτες και με εκφοβισμό να κρύψουν από το λαό ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα τα παίρνουν για να δώσουν διέξοδο υψηλής κερδοφορίας στα αμύθητα συσσωρευμένα κεφάλαια που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες.

Η ελεγκτική επιτροπή της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έρχεται για να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα που δε θέλει, αλλά για να στηρίξει τα βάρβαρα μέτρα που έχουν συναποφασίσει.

Η συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ πρέπει να είναι τόσο μαζική, ώστε να αποστομώσει όσους μιλούν για λαϊκή συναίνεση. Το ταξικό πατριωτικό καθήκον είναι ο παλλαϊκός ξεσηκωμός για να αποκρουστούν τα αντιδραστικά σχέδια για ασφαλιστικό, εργασιακό, μισθούς και φόρους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ