ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παλεύουμε για ανάπτυξη που να υπηρετεί το λαό

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Βήμα της Κυριακής»

Η κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να λειτουργήσουν με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο, είναι η μόνη διέξοδος για να υπάρξει ανάπτυξη που να υπηρετεί το λαό
Η κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να λειτουργήσουν με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο, είναι η μόνη διέξοδος για να υπάρξει ανάπτυξη που να υπηρετεί το λαό
Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο, παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

-- Κάποιοι είπαν ότι το κόμμα σας δεν συνειδητοποιεί την κρισιμότητα των στιγμών και σπεύδει να μπει στα «χαρακώματα», δίχως να υπολογίζει τις ούτως ή άλλως οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα. Πώς το σχολιάζετε;

-- Φαίνεται ότι αυτοί ταυτίζουν τη χώρα και τον πατριωτισμό με τα κέρδη και την ισχύ της πλουτοκρατίας. Το ΚΚΕ, όμως, ενδιαφέρεται για την Ελλάδα των εργατών, των γυναικών, των νέων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Οι στιγμές είναι όντως κρίσιμες και σε ό,τι μας αφορά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην τους καταδικάσουν οριστικά στη φτώχεια και την ανασφάλεια. Δεν είναι μονόδρομος η κυρίαρχη πολιτική.

-- Είναι πρωτοφανείς οι πιέσεις και οι επιθέσεις που δέχεται η χώρα. Δε θα έπρεπε τα ελληνικά κόμματα να βρουν ένα μίνιμουμ συνεννόησης;

-- Είναι πολύ βολικό για την κυβέρνηση να εμφανίζει ότι τα άγρια μέτρα της δεν τα θέλει, αλλά τα επιβάλλουν οι έκτακτες καταστάσεις. Η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυβέρνηση στην αντιλαϊκή έφοδο. Αλλο θέμα ότι ο καθένας τους επιδιώκει μεγαλύτερο μερίδιο από την επιχειρούμενη σφαγή. Η σφαγή γίνεται πρώτα απ' όλα για να υπηρετηθούν τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό έβαλαν την Ελλάδα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, εκχωρώντας μέρος της εθνικής κυριαρχίας. Γι' αυτό υπήρχε και υπάρχει συναίνεση μεταξύ των αστικών κομμάτων.

-- Ωστόσο, παρότι καλείτε σε «παλλαϊκό ξεσηκωμό» και «ανατροπή» των σχεδίων της κυβέρνησης, η αντίδραση των πολιτών δε φαίνεται να είναι εκείνη που προσδοκάτε. Πώς το ερμηνεύετε;

-- Ενα τμήμα του λαού είναι εξοργισμένο, ένα άλλο παρακολουθεί μουδιασμένο και ζαλισμένο τα χτυπήματα. Πάντως, παρά τις απειλές και την καταιγιστική προπαγάνδα, λαϊκή συναίνεση δεν πρόκειται να υπάρξει. Αυτό όμως δεν αρκεί. Το ζητούμενο είναι τα λαϊκά στρώματα να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και να υπάρξει παλλαϊκός ξεσηκωμός. Η συμμετοχή στις απεργίες και στα συλλαλητήρια που έγιναν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ ανέδειξαν δυνατότητες και ότι τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν. Εχουμε εμπιστοσύνη στο λαό. Οι καιροί απαιτούν μια βαθιά ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων. Θα κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας ώστε να συμβεί έγκαιρα.

Το ζήτημα είναι «ποιος θα πληρώσει»

-- Σχέδιο για έξοδο από την κρίση έχετε; Και ποιο είναι αυτό; Διότι η κριτική και η καταγγελία είναι εκ των πραγμάτων πάντα πιο εύκολες.

-- Είναι εύκολο να λες «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»; Γιατί δεν το λένε και οι άλλοι; Την πρότασή μας για κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να λειτουργήσουν με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο, δεν την κάνουμε λόγω ευκολίας, αλλά γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να υπηρετεί το λαό, να αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Δεν έχουν βρει και ούτε πρόκειται να βρουν μέτρα που ματαιώνουν την καπιταλιστική κρίση. Για να κλείσει ο κύκλος χρειάζεται απαξίωση κεφαλαίων και καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Το ζήτημα λοιπόν είναι «ποιος θα πληρώσει;». Απάντηση έχουμε και εμείς και οι υπερασπιστές του καπιταλισμού.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό

Εξορμήσεις ενημέρωσης και οργάνωση της πάλης στους τέσσερις νομούς

Από την εξόρμηση στη Λάρισα
Από την εξόρμηση στη Λάρισα
Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συνοικίες πόλεων και χωριά, στέκια νεολαίας, συνταξιούχων κι όπου αλλού ζουν και δρουν οι άνθρωποι του μόχθου, οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης του λαού της περιοχής για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας.

Στη Λάρισα, το περασμένο Σάββατο, έγιναν μαζικές εξορμήσεις στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στη συνοικία Νεάπολη, όπου με επικεφαλής τον Αντ. Σκυλλάκο, βουλευτή του ΚΚΕ, κλιμάκιο του Κόμματος περιόδευσε στη λαϊκή αγορά. Χτες, η σκυτάλη της ενημέρωσης δόθηκε στους χώρους δουλειάς, με περιοδείες σε εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής, σούπερ μάρκετ, υπηρεσίες, όπως Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ Δήμο Λάρισας, τράπεζες, ΔΕΥΑΛ κ. ά.

Εξορμήσεις το Σάββατο έγιναν και στα εμπορικά κέντρα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και χτες σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς (βιομηχανική περιοχή, ΟΤΕ, Κοινωνικό Ταμείο κ.ά.). Ανάλογες εξορμήσεις και περιοδείες πραγματοποιούνται και στους νομούς Τρικάλων - χτες έγιναν σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, γιαπιά κ.ά. - και Καρδίτσας.

Εξορμήσεις σε Αν. Στερεά και Εύβοια

Στο πλαίσιο της μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης του λαού για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής θύελλας, που διοργανώνει το ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις της Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος προγραμματίζουν περιοδείες, συγκεντρώσεις και συσκέψεις στους παρακάτω, ανάμεσα σε άλλους, τόπους δουλειάς και κατοικίας.

Στην Εύβοια: Σήμερα το πρωί διοργανώνονται περιοδείες στα εργοστάσια της περιοχής Αλιβερίου. Στις 10.30 π.μ. στη «ΒΙΔΟΜΕΤ», στις 11 π.μ. στον «Παπαδιόχο» και στις 11 π.μ. στη «ΒΙΟΜΕΚ»

Στη Βοιωτία: Σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι, προγραμματίζονται εξορμήσεις στα εργοστάσια του ομίλου «Στασινόπουλου», «ΕΛΒΑΛ» και «ΧΑΛΚΟΥΡ».

Στη Φωκίδα: Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται συσκέψεις στις περιοχές. Αύριο Τετάρτη 24/2 στις 6.30 μ.μ. στη Δεσφίνα, την Πέμπτη 25/2 στις 6.30 μ.μ. στην Ιτέα, την Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στην Αμφισσα και τη Δευτέρα 1/3 στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη εκπαιδευτικών στην Αμφισσα.

Στη Φθιώτιδα: Προγραμματίζονται περιοδείες και ομιλίες στελεχών του Κόμματος. Σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ. στην Ελάτεια και στις 6.30 μ.μ. στην Αμπλιανη. Την Πέμπτη 25/2 στις 6.30 μ.μ. στο Νέο Μοναστήρι και στην Αταλάντη. Την Παρασκευή 26/2 στις 6.30 μ.μ. στην Υπάτη και στη Μαλεσίνα.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ άνοιγμα για την ενημέρωση του λαού

Με αιχμή το Ασφαλιστικό και την αντιλαϊκή θύελλα

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με εργαζόμενους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του λαού για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής θύελλας και της επίθεσης στο Ασφαλιστικό. Ανάμεσα σε άλλες, προγραμματίζονται και οι παρακάτω περιοδείες βουλευτών και στελεχών του Κόμματος σε χώρους δουλειάς:

  • Σήμερα Τρίτη 23/2

-- Στις 4 π.μ. στον ΕΘΕΛ στην Ανθούσα, με επικεφαλής τον Απόστολο Βλασίδη.

-- Στις 8 π.μ. στο αμαξοστάσιο Αττικής του ΗΣΑΠ, με επικεφαλής τον Λευτέρη Παπακωνσταντόπουλο.

-- Στις 9 π.μ. στο εργοτάξιο του «ΑΚΤΩΡΑ» στο εμπορικό κέντρο «Σπάτα Γυαλού».

-- Στις 10 π.μ. στο ταμείο εμποροϋπαλλήλων, με επικεφαλής την Μαρία Τσαγκατάκη.

-- Στις 10 π.μ. στον ΟΠΑΠ.

--Στις 10 π.μ. στη Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Ερευνας, με επικεφαλής τον Βίκτωρα Θωμόπουλο.

-- Στις 10.30 π.μ. στο ΙΚΑ Ηλιούπολης.

-- Στις 5.20 μ.μ. στον ΟΑΕΔ Αγ. Αναργύρων.

Στη Θεσσαλονίκη

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ προγραμματίζει για σήμερα τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Στη 1.30 μ.μ., στα μεταλλεία στο Μαντέμ Λάκκο της Χαλκιδικής, με τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Ζιώγα.
  • Στις 6.30 μ.μ., πικετοφορία στην Καλαμαριά, η οποία θα κορυφωθεί με κινητοποίηση έξω από το σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης». Στην κινητοποίηση θα παραβρεθεί η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ