ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ - ΚΚ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Αλληλεγγύη στην πάλη της εργατικής τάξης στην Ελλάδα

Μήνυμα των δύο κομμάτων προς το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ σχετικά με τους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεων των εργατών στη χώρα μας

Με κοινή επιστολή τους, ο Γιουτζίν Μακ Κάρταν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας και ο Ρόμπερτ Γκρίφιθς, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας, προς το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για τους αγώνες της εργατικής τάξης στη χώρα μας. Σε αυτή σημειώνουν:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην πάλη της ελληνικής εργατικής τάξης, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεων των Ελλήνων εργατών.

Η ελληνική εργατική τάξη είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που υπαγορεύονται από την ΕΕ, επιβάλλονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και όλα τα τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης που ενώνονται για να πληρώσει ο λαός την κρίση.

Καταδικάζουμε την κινδυνολογία και τον εκφοβισμό του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και των θεσμών της που προσπαθούν να επιβάλουν σκληρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, επιβάλλοντας την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και απαιτώντας περικοπές στα κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Απορρίπτουμε την έννοια της "κοινής ευθύνης" για την κρίση και το ξεπέρασμά της που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών, καθώς και οι ιδεολογικοί τους φορείς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι Ιρλανδοί εργαζόμενοι έχουν παρόμοια εμπειρία από τέτοιους εκφοβισμούς και κινδυνολογίες από την ΕΕ τόσο από τη δεύτερη ψηφοφορία για τη συνθήκη της Λισαβόνας όσο και από τις απαιτήσεις της για επιβολή τεράστιων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες στον τελευταίο προϋπολογισμό που παρουσίασε η ιρλανδική κυβέρνηση. Οι Βρετανοί εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν επίσης το ενδεχόμενο δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες καθώς και πιθανές περικοπές στους μισθούς.

Η ΕΕ επιδιώκει να δώσει λύση στην κρίση του μονοπωλιακού καπιταλισμού προς όφελος των μονοπωλίων πλήττοντας τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνει την άποψή μας για τον αντιδημοκρατικό, αντιεργατικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα του οργανισμού αυτού και των θεσμικών του οργάνων.

Καλούμε το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ιρλανδία και στη Βρετανία να εκφράσουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή την αλληλεγγύη τους με την εργατική τάξη της Ελλάδας με μηνύματα στήριξης και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Ο αγώνας του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεών του και την κυριαρχία της χώρας του είναι αγώνας που κάνουν τα εργατικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ρεσιτάλ συμβιβασμού από το συνδικάτο «IG Metall»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

H υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ του Συνδικάτου «IG Metall» με τις διοικήσεις των μεταλλουργικών βιομηχανιών και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, που αφορά περισσότερους από 700.000 εργαζομένους, αποτελεί πρόκριμα για τα μέτρα λιτότητας που έρχονται καθώς περιλαμβάνει περικοπές στις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων και σοβαρές υποχωρήσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Θεωρείται δε ότι θα γίνει το «παράδειγμα» για να επιβληθούν ανάλογες συλλογικές συμβάσεις και σε άλλους εργασιακούς κλάδους και αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα εργοδοτικού συμβιβασμένου συνδικαλισμού, καθώς η «IG Metall» εισήλθε στις διαπραγματεύσεις χωρίς καν συγκεκριμένα αιτήματα!

Το αποτέλεσμα αυτού του μνημείου ταξικής συνεργασίας της «IG Metall» και της εργοδοσίας είναι μία σύμβαση που περιλαμβάνει τα εξής (ψίχουλα για τα δεδομένα της Γερμανίας): καλύπτει περίοδο 23 μηνών και τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της προβλέπει την εφάπαξ προκαταβολή 320 ευρώ (μόνο για τους εξειδικευμένους εργάτες) ενώ οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ένα επίδομα 27 ευρώ το μήνα. Από την πρώτη Απριλίου του 2011 προβλέπει αύξηση 2,7%, η οποία όμως αντιπροσωπεύει πραγματική αύξηση βάσει των ετήσιων αποδοχών κατά μέσο όρο της τάξης του 1,4% λόγω της αύξησης των τιμών την τρέχουσα περίοδο μάλιστα - οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν φυσικά αντιθέτως στην περίοδο που προβλέπει η σύμβαση με βεβαιότητα θα αυξηθούν. Ουσιαστικά λοιπόν οι συμφωνημένες «αυξήσεις» αποτελούν περικοπή των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση που και πάλι είχε υπογραφτεί από την «IG Metall» και είχε προκαλέσει δυσφορία των εργαζομένων προέβλεπε σε περίοδο 18 μηνών δύο αυξήσεις, συνολικά 4,2%.

Εκτός όμως των μισθολογικών ζητημάτων η νέα συλλογική σύμβαση ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την αποδοχή της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η εργοδοσία έχει το δικαίωμα να προχωρεί εάν το κρίνει αναγκαίο στη μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου σε 28 ώρες για τις κατώτατες συμβάσεις, και οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για 29,5 ώρες, δηλαδή τετραήμερο! Το στραγγάλισμα αυτόν των εργασιακών δικαιωμάτων η «IG Metall» απολύτως υποκριτικά το βάπτισε «εργασιακή ασφάλεια» και διασφάλιση «του μέλλοντος της εργασίας»...

ΡΩΣΙΑ
Ιδρυτικό συνέδριο του «Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων της Ρωσίας»

Στιγμιότυπο από το Συνέδριο του Μετώπου στη Ρωσία. Στο βήμα ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ
Στιγμιότυπο από το Συνέδριο του Μετώπου στη Ρωσία. Στο βήμα ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ
ΜΟΣΧΑ.-- Στις 22 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το ιδρυτικό συνέδριο του «Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων Ρωσίας» («ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ», δηλαδή «Κόκκινο Μέτωπο»), το οποίο συγκρότησε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), μαζί με μια σειρά άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, όπως το «Αριστερό μέτωπο», το κόμμα «Ελευθερία και Λαϊκή εξουσία», το ΚΚ Ρωσίας - ΚΚΣΕ, καθώς κι ορισμένα συνδικάτα («Ford», «Αφτοβάζ», το σωματείο ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας), η οργάνωση νεολαίας του ΚΕΚΡ, άλλες κοινωνικές οργανώσεις («Ενωση Συντονιστικών Συμβουλίων Ρωσίας», «Θέληση του λαού» κ.ά.).

Το ΚΕΚΡ συγκροτεί το συγκεκριμένο «Μέτωπο» με άλλες δυνάμεις με σκοπό να ξεπεράσει τα εμπόδια στην πολιτική δράση που του έχουν τοποθετήσει οι ρωσικές αρχές, αφού μετά την ακύρωση της ιδιότητάς του ως «πολιτικού κόμματος» το 2007 έχασε τη δυνατότητα να συμμετέχει τόσο στις τοπικές όσο και στις εθνικές εκλογές. Ετσι το νέο «Μέτωπο» θα επιδιώξει να καταγραφεί νομότυπα ως «πολιτικό κόμμα» από τις ρωσικές αρχές, ώστε να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές για την Κρατική Δούμα το 2011. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η συγκρότηση περιφερειακών οργανώσεων σε τουλάχιστον 50 περιοχές της Ρωσίας, που θα έχουν συνολικά πάνω από 45 χιλιάδες μέλη, τα στοιχεία των οποίων θα δοθούν για έλεγχο στις ρωσικές αρχές. Οι διοργανωτές ήδη έχουν ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την καταγραφή του «Μετώπου» ως «πολιτικού κόμματος» και την πρόθεσή τους να καταθέσουν τα στοιχεία 65 με 70 χιλιάδων μελών τους.

Σύμφωνα με τον Β. Τιούλκιν, Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, το νέο αυτό «Μέτωπο» θα έχει ορισμένες κοινές αρχές, αλλά οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν θα διατηρήσουν την ιδεολογική και οργανωτική τους αυτοτέλεια και συμπερασματικά το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ θα εξακολουθήσει να έχει την αυτοτελή οργανωτική και πολιτική δράση του, ενώ το «Μέτωπο» θα είναι μια μορφή κοινής δράσης «που προκύπτει από την ανάγκη χρησιμοποίησης των κοινοβουλευτικών μορφών δουλειάς, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, πρώτα απ' όλα για την οργάνωση του εργατικού κινήματος».

Στο ιδρυτικό συνέδριο συμμετείχαν 220 αντιπρόσωποι από 70 περιοχές της Ρωσίας. Στο προεδρείο του συνεδρίου βρίσκονταν ο Β. Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, ο Σ. Ουνταλτσόφ, συντονιστής του «Αριστερού Μετώπου», ο Α. Εντμανοφ, πρόεδρος του σωματείου στο ρωσικό εργοστάσιο της «Ford», ο Α. Πριγκάριν, Γραμματέας του ΚΚ Ρωσίας-ΚΚΣΕ και ο συγγραφέας Γ. Μούχιν. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Προγράμματος και του Καταστατικού του «Μετώπου», καθώς και με την εκλογή της 70μελούς Κεντρικής Επιτροπής.


Ι. Π.

Ζήλεψε ο Παναγόπουλος!

Τη «δόξα» των εργατοπατέρων της Γερμανίας ζήλεψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Τονίζοντας, χτες στη ΝΕΤ, ότι και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει επεξεργαστεί ανάλογα σχέδια. Αναφερόμενος στη συμφωνία συνδικάτων να μη γίνουν αυξήσεις, να υπάρξουν περικοπές δικαιωμάτων με «αντάλλαγμα» εργοδοτικές υποσχέσεις ότι δε θα γίνουν απολύσεις, τόνισε ανερυθρίαστα ότι κι εδώ θα μπορούσε να γίνει αυτό, για παράδειγμα μεταξύ της ΟΤΟΕ και των τραπεζιτών. Σε Ελλάδα, Γερμανία και παντού, οι εργατοπατέρες «παλεύουν» για το ίδιο πράγμα: να μείνουν οι εργάτες «δεμένοι» στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ