Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ιδρυτικό συνέδριο του «Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων της Ρωσίας»

Στιγμιότυπο από το Συνέδριο του Μετώπου στη Ρωσία. Στο βήμα ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ
Στιγμιότυπο από το Συνέδριο του Μετώπου στη Ρωσία. Στο βήμα ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ
ΜΟΣΧΑ.-- Στις 22 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το ιδρυτικό συνέδριο του «Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων Ρωσίας» («ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ», δηλαδή «Κόκκινο Μέτωπο»), το οποίο συγκρότησε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), μαζί με μια σειρά άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας, όπως το «Αριστερό μέτωπο», το κόμμα «Ελευθερία και Λαϊκή εξουσία», το ΚΚ Ρωσίας - ΚΚΣΕ, καθώς κι ορισμένα συνδικάτα («Ford», «Αφτοβάζ», το σωματείο ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας), η οργάνωση νεολαίας του ΚΕΚΡ, άλλες κοινωνικές οργανώσεις («Ενωση Συντονιστικών Συμβουλίων Ρωσίας», «Θέληση του λαού» κ.ά.).

Το ΚΕΚΡ συγκροτεί το συγκεκριμένο «Μέτωπο» με άλλες δυνάμεις με σκοπό να ξεπεράσει τα εμπόδια στην πολιτική δράση που του έχουν τοποθετήσει οι ρωσικές αρχές, αφού μετά την ακύρωση της ιδιότητάς του ως «πολιτικού κόμματος» το 2007 έχασε τη δυνατότητα να συμμετέχει τόσο στις τοπικές όσο και στις εθνικές εκλογές. Ετσι το νέο «Μέτωπο» θα επιδιώξει να καταγραφεί νομότυπα ως «πολιτικό κόμμα» από τις ρωσικές αρχές, ώστε να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές για την Κρατική Δούμα το 2011. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται η συγκρότηση περιφερειακών οργανώσεων σε τουλάχιστον 50 περιοχές της Ρωσίας, που θα έχουν συνολικά πάνω από 45 χιλιάδες μέλη, τα στοιχεία των οποίων θα δοθούν για έλεγχο στις ρωσικές αρχές. Οι διοργανωτές ήδη έχουν ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την καταγραφή του «Μετώπου» ως «πολιτικού κόμματος» και την πρόθεσή τους να καταθέσουν τα στοιχεία 65 με 70 χιλιάδων μελών τους.

Σύμφωνα με τον Β. Τιούλκιν, Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, το νέο αυτό «Μέτωπο» θα έχει ορισμένες κοινές αρχές, αλλά οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν θα διατηρήσουν την ιδεολογική και οργανωτική τους αυτοτέλεια και συμπερασματικά το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ θα εξακολουθήσει να έχει την αυτοτελή οργανωτική και πολιτική δράση του, ενώ το «Μέτωπο» θα είναι μια μορφή κοινής δράσης «που προκύπτει από την ανάγκη χρησιμοποίησης των κοινοβουλευτικών μορφών δουλειάς, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, πρώτα απ' όλα για την οργάνωση του εργατικού κινήματος».

Στο ιδρυτικό συνέδριο συμμετείχαν 220 αντιπρόσωποι από 70 περιοχές της Ρωσίας. Στο προεδρείο του συνεδρίου βρίσκονταν ο Β. Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ, ο Σ. Ουνταλτσόφ, συντονιστής του «Αριστερού Μετώπου», ο Α. Εντμανοφ, πρόεδρος του σωματείου στο ρωσικό εργοστάσιο της «Ford», ο Α. Πριγκάριν, Γραμματέας του ΚΚ Ρωσίας-ΚΚΣΕ και ο συγγραφέας Γ. Μούχιν. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Προγράμματος και του Καταστατικού του «Μετώπου», καθώς και με την εκλογή της 70μελούς Κεντρικής Επιτροπής.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ