ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Ζητούν ξανά πίσω το τριχίλιαρο από τους πυρόπληκτους

Ανακοίνωση - διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Δυόμισι χρόνια μετά, το αστικό κράτος, αντί να αποζημιώσει τους πληγέντες, επιχειρεί εκ νέου να πάρει πίσω το έκτακτο βοήθημα

Eurokinissi

Δυόμισι χρόνια μετά, το αστικό κράτος, αντί να αποζημιώσει τους πληγέντες, επιχειρεί εκ νέου να πάρει πίσω το έκτακτο βοήθημα
«Εκεί που τους χρωστούσαν, τους παίρνουν και το βόδι». Η παροιμία αυτή ταιριάζει «κουτί» σε ό,τι αφορά την κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτοι της Ηλείας, μετά την εκ νέου μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων από την υπηρεσία του Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία επιχειρείται να επιστραφεί το έκτακτο βοήθημα των 3.000 ευρώ από πυρόπληκτες οικογένειες, που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές το 2007, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πια ότι δεν το δικαιούνται!

Είχε προηγηθεί ανάλογη απόπειρα τον Οκτώβρη του 2008 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι στην Ηλεία έχουν κυριολεκτικά ξεμείνει από χρήματα, καθώς η μη οικονομική ενίσχυσή τους όλο αυτό το διάστημα, η μη καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται, η μη κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, η μη αντικατάσταση των στάβλων και των μηχανημάτων, τους έχει αναγκάσει να πουλάνε τα κοπάδια τους και τα χωράφια τους σε εξευτελιστική τιμή, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην...

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Εχουν περάσει δυόμισι χρόνια μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι των καμένων περιοχών κάθε μέρα που περνάει αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα επιβίωσης, που δεν το έλυσαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες ούτε της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, ούτε της ΝΔ προηγουμένως.

Τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι πυρόπληκτοι και σεισμόπληκτοι και γενικά ο λαός της Ηλείας που συνεχώς διογκώνονται είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν τα τελευταία 20 χρόνια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και οι εκλεγμένοι σε Νομαρχία και δήμους.

Καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Αλλωστε η καρδιά των αιτημάτων του "διεκδικητικού τους πλαισίου", που υιοθέτησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή μετά τις πυρκαγιές βρίσκεται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων. Αν εφαρμοστεί, θα διευκολύνει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ουσιαστικά το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, του απλού κόσμου της δουλειάς και του μόχθου. Αυτό το στόχο έχει το σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το νομό μας αμέσως μετά τις εκλογές και είναι συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησε η ΝΔ τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Δεν πρέπει να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μετατρέψουν τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή σε εφιάλτη. Δε θα αφήσουμε να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές που έχουν προαποφασίσει και προωθούν.

Η υπόσχεση για 100% αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως και το απολεσθέν εισόδημα, δεν καλύφθηκε.

Δε θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν, εκτός από τις ελληνικές κυβερνήσεις, η Νομαρχία Ηλείας και οι δήμοι, και για τα μέτρα πρόληψης που έπρεπε από τα πριν να είχαν πάρει για να μην ζήσουμε τον προπέρσινο εφιάλτη αλλά και για το πλαίσιο αιτημάτων μετά από τις πυρκαγιές που είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής πολιτικής. Φυσικά, δεν έχουμε δει καμία αυτοκριτική για όλα αυτά.

Οσο για την απαράδεκτη, συνεχιζόμενη και προσβλητική για τους πυρόπληκτους απόφαση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν το βοήθημα των 3.000 ευρώ, καλούμε και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να το πάρει πίσω, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να σταματήσει, γιατί θα μας βρουν πάλι μπροστά τους».

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Ασφυκτική κατάσταση στα δικαστήρια της χώρας

Παρέμβαση στη συνέλευση από τον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας, καθώς καθημερινά διογκώνεται ο αριθμός των υποθέσεων. Αυτή τη στιγμή, όπως επισημάνθηκε στην ετήσια συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών το περασμένο Σάββατο, εκκρεμούν πάνω από 500.000 υποθέσεις (ασφαλιστικές, υπαλληλικές, συνταξιοδοτικές, φορολογικές, μισθολογικές, κλπ.). Για το «έμφραγμα» που προκαλείται μεγάλο μέρος ευθύνης ανήκει στο δημόσιο και γι' αυτό οι δικαστές ζήτησαν να αλλάξει συμπεριφορά η πολιτεία και να σταματήσει να ασκεί ένδικα μέσα μόνο και μόνο για να καθυστερεί πληρωμές που επιδικάζονται υπέρ των εργαζομένων.

Παράλληλα, οι δικαστές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και κατηγορούν την κυβέρνηση για δυσμενή μεταχείρισή τους με σημείο αιχμής την περικοπή κατά 20% του ειδικού επιδόματος που λαμβάνουν, όταν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους - ακόμη και για τους βουλευτές - προβλέπεται μείωση κατά 10%.

Τη συνέλευση των διοικητικών δικαστών εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε ο βουλευτής του Κόμματος Θ. Παφίλης. Αναφερόμενος στη σημερινή πολιτική κατάσταση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι υπάρχει μια συντονισμένη και ενορχηστρωμένη τρομοκράτηση των εργαζομένων από την κυβέρνηση και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. «Η κακή δημοσιονομική κατάσταση, τα ελλείμματα και το χρέος, είπε ο ομιλητής, χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να εξαπολυθεί μία από τις πιο άγριες επιθέσεις σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων. Είναι βέβαιο ότι η επίθεση αυτή δε θα αφήσει αλώβητο ούτε το χώρο της Δικαιοσύνης και τους εργαζόμενους σ' αυτή δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το κόστος της Δικαιοσύνης «και την οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, καθιστώντας, ουσιαστικά, απαγορευτική την προσφυγή στη Δικαιοσύνη», ενώ ζήτησε τη μείωση του κόστους για τους πολίτες χαμηλών εισοδημάτων με την κατάργηση των διαφόρων παραβόλων και διορισμό συνηγόρου με επιβάρυνση του δημοσίου. Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε και στο θεσμικό πλαίσιο που γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και μέσα σ' αυτό καλούνται να λειτουργήσουν οι δικαστές.

ΑΛΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
Επιμένει στην τσιμεντοποίηση η Δημοτική Αρχή

Νίπτει τας χείρας της η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων για τη νέα τσιμεντοποίηση που συντελείται στο Αλσος Ευαγγελισμού από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Μποσκέτο», οι οποίοι συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες ανέγερσης κτιρίου, εμβαδού 340 τετραγωνικών μέτρων και ύψους τεσσάρων μέτρων. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προχτές, η Δημοτική Αρχή ισχυρίστηκε ότι δε φέρει ευθύνη, καθώς δεν προσδιορίζει ο Δήμος τις χρήσεις γης, «δείχνοντας» ως μόνο αρμόδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τι κι αν με άδεια της Πολεοδομίας του δήμου εκτελούνται οι παραπάνω εργασίες; Προηγήθηκαν, βέβαια, αλλεπάλληλες πράξεις τόσο της Διοίκησης του Δήμου όσο και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τις οποίες το μικρό αναψυκτήριο, 50 τ.μ., που υπήρχε στο Αλσος, έφτασε να λειτουργεί ως πολυτελές εστιατόριο και τώρα να εξελίσσεται σε μεγαθήριο.

Μάλιστα στην εκδίκαση, την προηγούμενη Παρασκευή, των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο εξωραϊστικός σύλλογος «Λυκαβηττός», ο δικηγόρος του δήμου προσπάθησε λυσσαλέα να πετύχει αναβολή της υπόθεσης, προφανώς για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες. Την εξέλιξη αυτή «εγγυήθηκε» τελικά η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο δεν έκανε δεκτό το αίτημα προσωρινής αναστολής των εργασιών στο χώρο και όρισε νέα δικάσιμο για τις 22 Μάρτη. Χρόνος αρκετός για να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα. Ενδεικτικό, πάντως, της στάσης της Δημοτικής Αρχής είναι ότι στη δίκη ο δικηγόρος του δήμου, εμφάνισε υπάλληλο της Διεύθυνσης Περιουσίας ως προϊστάμενο. Μάλιστα, προχτές, η διοίκηση επιβεβαίωσε την... περιβαλλοντική της κουλτούρα, καθώς ο Β. Κορομάντζος δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει το δήμο είναι η... νομιμότητα. «Αν κριθεί παράνομη η άδεια, θα την πάρουμε πίσω», είπε, θεωρώντας προφανώς μη επιλήψιμο ότι την εξέδωσε, «βοηθώντας» έτσι να χαθεί ένας ακόμα ελεύθερος χώρος.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 65 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διοργανώνει εκδρομή σε Λένιγκραντ - Στάλιγκραντ - Μόσχα, από 18 έως 26 Μάη 2010. Μεταξύ άλλων θα γίνουν επισκέψεις: Στο Μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη Πλατεία, στο Κρεμλίνο, μουσεία του Β' Παγκοσμίου πολέμου, πλατείες και μνημεία της Νίκης, το Λόφο Μαμάεφ στο Στάλιγκραντ, στα χειμερινά ανάκτορα, στο θωρηκτό «Αβρόρα» κλπ. (Θέσεις περιορισμένες - πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8225.407 και 210.8831.368 πρωινές ώρες).

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) θα τιμήσει τα 67 χρόνια της ΕΠΟΝ με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φλεβάρη 2010 στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10), ώρα 11 το πρωί.

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν: Ο ΕΠΟΝίτης Κώστας Καλυβιώτης, ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ και της ΠΕΑΦΕ, όπως και η Ελένη Δασκαλοπούλου - Μωραΐτου (Αετόπουλο - ΕΠΟΝίτισσα), πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ. Για συμμετοχή - προσκλήσεις: Κάθε Πέμπτη 5-7 μ.μ. Από Δευτέρα έως Παρασκευή 11-1 μ.μ. θα είναι ανοιχτά τα γραφεία για την προμήθεια προσκλήσεων. Επικοινωνία στα τηλέφωνα: 210.6211.300 Μ. Σταματάτου και 210.9358.366 Δ. Χριστοδούλου και στα γραφεία: 210.5225.497).

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), τιμώντας του ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, διοργανώνει, την Κυριακή 7 Μαρτίου και ώρα 11 το πρωί στο Λαύριο, ιστορική πολιτιστική εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη», ομιλίες - χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο παλαιό Μηχανουργείο.

Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ θα αναχωρήσει ώρα 8.30 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Για συμμετοχή: Στο Μουσείο Μακρονήσου (τηλ.: 210.3247.820, καθημερινά από 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 5-7 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ