Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Ζητούν ξανά πίσω το τριχίλιαρο από τους πυρόπληκτους

Ανακοίνωση - διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Δυόμισι χρόνια μετά, το αστικό κράτος, αντί να αποζημιώσει τους πληγέντες, επιχειρεί εκ νέου να πάρει πίσω το έκτακτο βοήθημα

Eurokinissi

Δυόμισι χρόνια μετά, το αστικό κράτος, αντί να αποζημιώσει τους πληγέντες, επιχειρεί εκ νέου να πάρει πίσω το έκτακτο βοήθημα
«Εκεί που τους χρωστούσαν, τους παίρνουν και το βόδι». Η παροιμία αυτή ταιριάζει «κουτί» σε ό,τι αφορά την κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτοι της Ηλείας, μετά την εκ νέου μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων από την υπηρεσία του Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία επιχειρείται να επιστραφεί το έκτακτο βοήθημα των 3.000 ευρώ από πυρόπληκτες οικογένειες, που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές το 2007, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πια ότι δεν το δικαιούνται!

Είχε προηγηθεί ανάλογη απόπειρα τον Οκτώβρη του 2008 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι στην Ηλεία έχουν κυριολεκτικά ξεμείνει από χρήματα, καθώς η μη οικονομική ενίσχυσή τους όλο αυτό το διάστημα, η μη καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται, η μη κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, η μη αντικατάσταση των στάβλων και των μηχανημάτων, τους έχει αναγκάσει να πουλάνε τα κοπάδια τους και τα χωράφια τους σε εξευτελιστική τιμή, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην...

Σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Εχουν περάσει δυόμισι χρόνια μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι των καμένων περιοχών κάθε μέρα που περνάει αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα επιβίωσης, που δεν το έλυσαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες ούτε της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, ούτε της ΝΔ προηγουμένως.

Τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι πυρόπληκτοι και σεισμόπληκτοι και γενικά ο λαός της Ηλείας που συνεχώς διογκώνονται είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν τα τελευταία 20 χρόνια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και οι εκλεγμένοι σε Νομαρχία και δήμους.

Καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Αλλωστε η καρδιά των αιτημάτων του "διεκδικητικού τους πλαισίου", που υιοθέτησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή μετά τις πυρκαγιές βρίσκεται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων. Αν εφαρμοστεί, θα διευκολύνει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ουσιαστικά το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, του απλού κόσμου της δουλειάς και του μόχθου. Αυτό το στόχο έχει το σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το νομό μας αμέσως μετά τις εκλογές και είναι συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησε η ΝΔ τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Δεν πρέπει να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μετατρέψουν τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή σε εφιάλτη. Δε θα αφήσουμε να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές που έχουν προαποφασίσει και προωθούν.

Η υπόσχεση για 100% αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως και το απολεσθέν εισόδημα, δεν καλύφθηκε.

Δε θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν, εκτός από τις ελληνικές κυβερνήσεις, η Νομαρχία Ηλείας και οι δήμοι, και για τα μέτρα πρόληψης που έπρεπε από τα πριν να είχαν πάρει για να μην ζήσουμε τον προπέρσινο εφιάλτη αλλά και για το πλαίσιο αιτημάτων μετά από τις πυρκαγιές που είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής πολιτικής. Φυσικά, δεν έχουμε δει καμία αυτοκριτική για όλα αυτά.

Οσο για την απαράδεκτη, συνεχιζόμενη και προσβλητική για τους πυρόπληκτους απόφαση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν το βοήθημα των 3.000 ευρώ, καλούμε και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να το πάρει πίσω, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να σταματήσει, γιατί θα μας βρουν πάλι μπροστά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ