ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /28
Για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στον Εβρο

Επίκαιρη Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Σ. Καλαντίδου

Τεράστιες είναι οι καταστροφές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του νομού Εβρου

MotionTeam

Τεράστιες είναι οι καταστροφές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι του νομού Εβρου
Επίκαιρη Ερώτηση για τις καταστροφές από την πλημμύρα του ποταμού Εβρου κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι του Εβρου αντιμετωπίζουν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή εξαιτίας της πλημμύρας του ποταμού Εβρου.

Οι εκτεταμένες ζημιές σε γεωργία, κτηνοτροφία, σπίτια, βιοτεχνίες, υποδομές και σοβαρά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων στο Νομό Εβρου με την απομάκρυνσή τους από πολλούς οικισμούς, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την ανεπαρκή θωράκισή του με αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, φράγματα, αποταμιευτήρες και άλλα έργα που θα προστάτευαν την περιοχή από τις πλημμύρες το χειμώνα και από τη λειψυδρία τη θερινή περίοδο.

Ολα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής, αντιλαϊκής αντιαναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες εφαρμόζοντας τις επιλογές της ΕΕ δε διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να σχεδιάσουν και να μελετήσουν την αξιοποίηση και διευθέτηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής στο Νομό Εβρου, καθώς και την προώθηση διακρατικής συμφωνίας με τη Βουλγαρία και Τουρκία για το ζήτημα αυτό».

Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν άμεσα, για το σύνολο των ζημιών, όλοι όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες καθώς και για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών;
  • Τι συγκεκριμένα θα κάνει και τι πόρους θα διαθέσει για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ. στο Ν. Εβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας;
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ: Ενα νέο σοβαρό κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας, βίας και τρομοκρατίας σε βάρος μεταναστών εργατών, που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές τους, σημειώθηκε στο χωριό Βολισσός της Χίου στις 6/2/2010. Αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν και απέκλεισαν το χωριό και προσήγαγαν βίαια και αναίτια στον Αστυνομικό Σταθμό όλους τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται εκεί, παρότι διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα, τα οποία ζήτησαν να πάνε στα σπίτια τους να τα φέρουν, αίτημα που δεν δέχθηκαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στη συνέχεια τους διαπόμπευσαν στους δρόμους του χωριού με ύβρεις και απειλές. Αργά το βράδυ τους μετέφεραν στην πόλη της Χίου, τους άφησαν ελεύθερους. Κατά τη διάρκεια της αυθαίρετης κράτησής τους, δεν τους χορηγήθηκε τροφή και νερό, ενώ τους είχαν συνέχεια δεμένους με χειροπέδες ως κοινούς εγκληματίες. Οιβουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Καζάκος, Σταύρος Σκοπελίτης και Αντώνης Σκυλλάκος, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτό το νέο σοβαρό κρούσμα, τι μέτρα θα πάρει ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι και ποια μέτρα θα λάβει για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤIΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Πετρούπολης έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αφού παρά τη μεγάλη οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη της πόλης, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα σχολεία και άλλα έργα υποδομής. Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πετρούπολης, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων, 15μελή και μαθητές από πολλά σχολεία της περιοχής και εκπαιδευτικοί προχώρησαν πρόσφατα σε κινητοποίηση προς το Δήμο διεκδικώντας την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης απαιτούν από τους αρμόδιους υπουργούς να πάρουν μέτρα ώστε να βρεθούν χώροι και να κατασκευαστούν άμεσα τουλάχιστον 13 νηπιαγωγεία, τουλάχιστον 4 νέα Δημοτικά σχολεία, 4 γυμνάσια, να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί χωρίς προβλήματα το 4ο Γυμνάσιο, 1 λύκειο καθώς και νέο κτίριο για τη στέγαση του 5ου Λυκείου, να γίνουν όλες οι αναγκαίες εργασίες στο 3ο Λύκειο και να παραδοθεί χωρίς προβλήματα. Επιπλέον χρειάζεται να κατασκευαστεί ακόμη ένα κτίριο για να σταματήσει το ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ να λειτουργεί στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Για μια ακόμη φορά πλημμύρισαν, σε έκταση 7.000 στρεμμάτων, οι περιοχές, δίπλα στην Κάρλα, των Δήμων Πλατυκάμπου, Λακέρειας, Αρμενίου και Κιλελέρ. Το επαναλαμβανόμενο αυτό φαινόμενο συνδέεται με την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων της Κάρλας. Συνεπώς ο ΕΛΓΑ οφείλει να αποζημιώσει τα δημητριακά και ψυχανθή που έπαθαν 100% ζημιά και η χρονιά θεωρείται χαμένη. Ζημιές θα υποστούν και οι ποτιστικές καλλιέργειες (βαμβάκι, τεύτλα), γιατί θα χρειαστεί πρώτα να στεγνώσουν τα χωράφια και μετά να ξεκινήσουν οι όποιες αγροτικές εργασίες, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να είναι όψιμη και σημαντικά μειωμένη. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Αποστόλης Νάνος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες αγρότες, για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν, εάν θα ληφθεί μέριμνα για να μην πληρώσουν «ποινές» όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης, τι χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση υπάρχει για το 2010 (και τα επόμενα χρόνια) για το έργο της αποκατάστασης κλπ. της λίμνης Κάρλας, εάν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Μπαλτατζή» οι δύο ταμιευτήρες σε Καστρί και Γλαύκη και αν θα χρηματοδοτηθούν τα συνοδευτικά έργα (υπόγειοι αγωγοί, τα φράγματα, ο καθαρισμός των καναλιών).

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία και να ολοκληρωθεί σύντομα η ανακατασκευή της στέγης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, απαιτούν με Ερώτησή τους στην αρμόδια υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας, Κώστας Καζάκος και Γιάννης Πρωτούλης.

-- Την ανάκληση της απόφασης για κατάργηση των θέσεων των θεραπόντων γιατρών στα νησιά της Χίου και της Σαλαμίνας καθώς και την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του Οίκου του Ναύτου απαιτούν με Ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου, Γιώργος Μαρίνος και Σταύρος Σκοπελίτης.

-- Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση σε όλους τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και να καταργηθεί ο θεσμός των ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, να μονιμοποιηθούν όσοι ήδη εργάζονται στην εκπαίδευση και όλοι να έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ζητάνε από την αρμόδια υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου και Κώστας Καζάκος.

-- Την ολική και άμεση αποζημίωση όλων των κατοίκων του Στρατωνίου και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί για τις επαγγελματικές και οικιακές ζημιές που έχουν υποστεί από τις πλημμύρες, την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και την κατασκευή όλων των απαιτούμενων έργων για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, καθώς και την άμεση έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την οργανωμένη κατασκευή αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής στις παραπάνω περιοχές της Χαλκιδικής, απαιτούν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

-- Μελέτες και άμεσα μέτρα για προστασία από τις κατολισθήσεις, τη δημιουργία νέου, σύγχρονου, ασφαλούς οδικού δικτύου Χαλκίδας - Βόρειας Εύβοιας και Χαλκίδας - Νότιας Εύβοιας, αποπεράτωση το γρηγορότερο δυνατό και να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος που θα συνδέει το Αλιβέρι με την Κάρυστο, κατασκευή νέου δρόμου Χαλκίδας - Αλιβερίου και Αλιβερίου - Κύμης και άλλα αναγκαία έργα στο οδικό δίκτυο ζητούν με Ερώτησή τους στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Μαυρίκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ