ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο φουλ οι αντιλαϊκές μηχανές

Το μέγεθος και η διάρκεια της επίθεσης απαιτούν σκληρούς ταξικούς, επιθετικούς αγώνες, σε ενιαίο μέτωπο και ριζοσπαστικά αιτήματα

Αντεργατική καταιγίδα με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, νέες περικοπές μισθών και επίσπευση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, εξαπολύει η κυβέρνηση, παράλληλα με την επιβολή πρόσθετων έμμεσων φόρων, που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος έθεσε ήδη από προχτές ανοιχτά το θέμα της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, καθώς και την κατάργηση 200 υπηρεσιών του Δημοσίου και τη δρομολόγηση μαζικών απολύσεων συμβασιούχων του Δημοσίου.

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των πρόσθετων ανατροπών και την προώθηση των νέων μέτρων λιτότητας εξετάστηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε λίγες ώρες πριν τις πρώτες συναντήσεις του κλιμακίου στελεχών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκονται στην Ελλάδα, με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επιβολή των επιπρόσθετων προαποφασισμένων μέτρων.

Σήμερα οι τεχνοκράτες των καπιταλιστικών οργανισμών θα επισκεφτούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες για να «εξετάσουν» την πορεία του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», αφού στο τέλος της βδομάδας η ΕΕ θα ανακοινώσει την «πορεία των οικονομικών» των κρατών - μελών της.

Σήμερα, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει το νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που έρχεται να ισοπεδώσει εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα.

Μέτρα - φωτιά

Πρόσθετες περικοπές στο χώρο της Υγείας, αλλά και η προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Παιδείας βρίσκονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και θα υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά αντιλαϊκών εξαγγελιών τις επόμενες μέρες, πέρα και από αυτές που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ΕΕ και θα αναιρέσουν θεμελιώδη εργασιακά κεκτημένα, θα συρρικνώσουν το εργατικό εισόδημα και θα σηματοδοτήσουν ακόμα πιο σκληρή περίοδο λιτότητας.

Τα μέτρα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προβλέπουν:

  • Αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες. Για τα είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) θα φτάσει σε 11% (από 9%) και στα λοιπά εμπορεύματα σε 21% (από 19%).
  • Νέα φουρνιά τρανταχτών ανατιμήσεων πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα κίνησης, τσιγάρα - ποτά) σε συνέχεια αυτών που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν και έχουν μπει σε εφαρμογή. Απόλυτα μέσα στους σχεδιασμούς είναι ακόμη και οι αυξήσεις φόρων πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών.
  • Στους σχεδιασμούς μπαίνει και ο 14ος μισθός, ενώ ανοιχτή παραμένει η παραπέρα καρατόμηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, προκειμένου να φτάσει στο 20% από 10% που ήδη έχει ανακοινωθεί.
  • Νέα πακέτα αντιασφαλιστικών ανατροπών (με αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο κ.ά., σφαγή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Ασφάλισης).
  • Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο «στενό» δημόσιο τομέα (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και μονιμότητας).
  • Δρομολογημένη είναι επίσης η συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προωθεί πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω του λεγόμενου νέου αναπτυξιακού νόμου, με αιχμή τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης οικονομίας».

Χτες επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη, όπου αποφασίστηκαν περικοπές σε παλιά οπλικά συστήματα και ταυτόχρονα εξετάστηκε και η αγορά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βολικό για το δικομματισμό πεδίο αντιπαράθεσης

Ενα νέο κύκλο στην ανέξοδη και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση σηματοδότησε η κατάθεση προχτές το βράδυ στη Βουλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής «για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004-2009».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εκπρόσωπός της Π. Παναγιωτόπουλος σε δήλωσή του, είπε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιλέγει την οξύτητα και την ένταση» καθώς η Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ «είναι Εξεταστική Επιτροπή κομματικής σκοπιμότητας, που επιχειρεί να διχάσει τον ελληνικό λαό, σε μία περίοδο που απαιτείται κλίμα ενότητας και ομοψυχίας».

Η πρόταση παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού δεν έχει οριστεί ο ακριβής χρόνος σύστασης της Εξεταστικής και εκτιμάται ότι θα αργήσει, αφού υπάρχουν εισηγήσεις να ολοκληρωθεί πρώτα το έργο των άλλων Επιτροπών («Siemens», Βατοπέδι, ομολόγων, Χρηματιστηρίου και «Cosmote»-«Γερμανός»). Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν να καταθέσει και ο επίτροπος Χ. Αλμούνια.

Στo δέκα σελίδων κείμενο που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής γίνεται λόγος για «έλλειμμα εμπιστοσύνης» ως «αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και γίνεται εκτενής αναφορά στη λεγόμενη απογραφή του 2004 ως πρώτο πλήγμα στην «αξιοπιστία και το κύρος της χώρας». Σημειώνεται ακόμα στην πρόταση ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στο περιεχόμενο των στοιχείων όσο και στους χρόνους δημοσιοποίησής τους προς τον ελληνικό λαό και τις ευρωπαϊκές αρχές».

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ «OLYMPIC» - «AEGEAN»
Κανένα όφελος για το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τη συγχώνευση OLYMPIC - AEGEAN, που ανακοινώθηκε προχτές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Η προωθούμενη συγχώνευση OLYMPIC - AEGEAN καταδεικνύει ποιο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, των ιδιωτικοποιήσεων και της λεγόμενης "απελευθέρωσης" της αγοράς των αερομεταφορών. Και στο χώρο των αερομεταφορών αποδεικνύεται ότι ο ελεύθερος ανταγωνισμός των μεγάλων επιχειρηματιών οδηγεί στη συγκέντρωση - καπιταλιστική μονοπώληση, ή στη δημιουργία καρτέλ, με οδυνηρά αποτελέσματα για το λαό συνολικά και για τους εργαζομένους του χώρου. Η εξέλιξη της συγχώνευσης δεν είναι αποτέλεσμα λαθών, παραλείψεων ή στρεβλώσεων, αλλά αποτέλεσμα της ενιαίας στρατηγικής των ελληνικών κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, δηλαδή της κρατικής και κοινοτικής παρέμβασης.

Για να έχουν σήμερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα σύγχρονες, φθηνές και ασφαλείς αερομεταφορές και οι εργαζόμενοι σταθερή εργασία χωρίς ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας, χρειάζεται να παλέψουν αποφασιστικά για έναν ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, φορέα αερομεταφορών που θα λειτουργεί ενταγμένος σε μια λαϊκή οικονομία και εξουσία».

Τα spreads και τα μάτια τους...

«

Ο άλλος δρόμος που εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει, έχει δύο δυνατότητες: Η μία δυνατότητα είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία ανήκουμε, και δεν έχουμε καμία πρόθεση να φύγουμε από αυτήν, να κάνουμε τις απαραίτητες συμμαχίες ώστε να ασκηθούν οι κατάλληλες εκείνες πιέσεις, ώστε επιτέλους να υπάρχει η λεγόμενη κοινοτική αλληλεγγύη. Να καταλάβουν δηλαδή κυρίως η Γερμανία, οι ισχυροί, κανένας δε ζητάει να μας δώσουν λεφτά, ζητάμε όμως να μπορούμε να δανειζόμαστε. Γιατί αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα δανεισμού, να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους που δανείζονται και οι άλλες χώρες. Και έπρεπε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση να κάνει σημαία της την προοπτική του ευρωομολόγου. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα που ξεκίνησε από εδώ - έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας -, είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, απειλείται η συνοχή της Ευρωζώνης και αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Και έπρεπε από την πρώτη στιγμή μαζί με τις χώρες του Νότου που είναι πρώτες στη μαύρη λίστα να γίνουν πειραματόζωα σε πιέσεις κερδοσκοπικών αγορών αλλά και των κυρίαρχων δυνάμεων σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που για λόγους γεωπολιτικών συμμαχιών θέλουν να προχωρήσουν σε ένα "σκληρό" ευρώ με μηχανισμούς πολύ αυστηρής επιτήρησης, και να μας οδηγήσουν στο χείλος του γκρεμού... Εχω την αίσθηση ότι (η κυβέρνηση) παριστάνει τον κομιστή πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ελληνική κοινωνία. Ο δεύτερος δρόμος θα ήταν, επιτέλους, να προχωρήσει σε μια γενναία αναδιανομή του πλούτου με μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση».

Μέσα σε δέκα γραμμές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προχτές στο δελτίο του «Μέγκα» τον πυρήνα φιλοευρωενωσιακής (και άρα φιλομονοπωλιακής) στρατηγικής του κόμματός του. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει η Ελλάδα να είναι μέλος της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, με τις αντιδραστικές Συνθήκες και τις συμφωνίες που την ορίζουν σαν τέτοια. Θέλει οι Ευρωπαίοι εταίροι να... καταργήσουν την ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού και όλοι, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να απολαμβάνουν την ίδια ισχύ στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα. Πιστεύει ότι το σημερινό πρόβλημα της χώρας δεν είναι η αντιλαϊκή κυβέρνηση και η κυρίαρχη φιλοεργοδοτική πολιτική, ούτε τα υπερκέρδη που ρούφηξαν μια χούφτα πολυεθνικές όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι πρόβλημα δανειακό, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με το αίτημα για την έκδοση ευρωομολόγου. Ισχυρίζεται ακόμα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι όλοι πρέπει να στοιχηθούμε πίσω από τη «μάχη» που δίνει η ελληνική κυβέρνηση να διασώσει την Ευρωζώνη και να σύρει σ' αυτή την προσπάθεια τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη - μέλη. Πού οδηγούν όλα τα παραπάνω; Στην αντίληψη ότι το σφαγείο της καπιταλιστικής ΕΕ δεν είναι και τόσο κακό και πρέπει να το φυλάμε σαν τα μάτια μας. Οτι η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο αντιλαϊκή, είναι απλώς άτολμη και λίγο υποτακτική και η Ευρωζώνη είναι αναγκαία. Αρα, αναγκαία είναι και τα μέτρα για τη «διάσωσή» της. Αρα, να δεχτούμε ό,τι μας έρχεται για να σωθεί το ευρωοικοδόμημα. Μ' αυτό το αίτημα καλεί σήμερα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να διαδηλώσουν, παρέα με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που καλούν σε αγώνα για να βοηθηθεί η κυβέρνηση να ρίξει τα sreads! Αν οι ίδιοι μπερδεύουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις με τα τραπέζια του κοινωνικοεταιρισμού, είναι βέβαιο πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν καθόλου την ίδια αντίληψη...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ