Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο φουλ οι αντιλαϊκές μηχανές

Το μέγεθος και η διάρκεια της επίθεσης απαιτούν σκληρούς ταξικούς, επιθετικούς αγώνες, σε ενιαίο μέτωπο και ριζοσπαστικά αιτήματα

Αντεργατική καταιγίδα με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, άρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, μαζικές απολύσεις συμβασιούχων, απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, νέες περικοπές μισθών και επίσπευση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, εξαπολύει η κυβέρνηση, παράλληλα με την επιβολή πρόσθετων έμμεσων φόρων, που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος έθεσε ήδη από προχτές ανοιχτά το θέμα της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, καθώς και την κατάργηση 200 υπηρεσιών του Δημοσίου και τη δρομολόγηση μαζικών απολύσεων συμβασιούχων του Δημοσίου.

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των πρόσθετων ανατροπών και την προώθηση των νέων μέτρων λιτότητας εξετάστηκε χτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε λίγες ώρες πριν τις πρώτες συναντήσεις του κλιμακίου στελεχών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκονται στην Ελλάδα, με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επιβολή των επιπρόσθετων προαποφασισμένων μέτρων.

Σήμερα οι τεχνοκράτες των καπιταλιστικών οργανισμών θα επισκεφτούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες για να «εξετάσουν» την πορεία του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», αφού στο τέλος της βδομάδας η ΕΕ θα ανακοινώσει την «πορεία των οικονομικών» των κρατών - μελών της.

Σήμερα, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει του υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει το νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που έρχεται να ισοπεδώσει εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα.

Μέτρα - φωτιά

Πρόσθετες περικοπές στο χώρο της Υγείας, αλλά και η προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Παιδείας βρίσκονται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και θα υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά αντιλαϊκών εξαγγελιών τις επόμενες μέρες, πέρα και από αυτές που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ΕΕ και θα αναιρέσουν θεμελιώδη εργασιακά κεκτημένα, θα συρρικνώσουν το εργατικό εισόδημα και θα σηματοδοτήσουν ακόμα πιο σκληρή περίοδο λιτότητας.

Τα μέτρα, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προβλέπουν:

  • Αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες. Για τα είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.) θα φτάσει σε 11% (από 9%) και στα λοιπά εμπορεύματα σε 21% (από 19%).
  • Νέα φουρνιά τρανταχτών ανατιμήσεων πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα κίνησης, τσιγάρα - ποτά) σε συνέχεια αυτών που μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν και έχουν μπει σε εφαρμογή. Απόλυτα μέσα στους σχεδιασμούς είναι ακόμη και οι αυξήσεις φόρων πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών.
  • Στους σχεδιασμούς μπαίνει και ο 14ος μισθός, ενώ ανοιχτή παραμένει η παραπέρα καρατόμηση των επιδομάτων στο Δημόσιο, προκειμένου να φτάσει στο 20% από 10% που ήδη έχει ανακοινωθεί.
  • Νέα πακέτα αντιασφαλιστικών ανατροπών (με αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο κ.ά., σφαγή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Ασφάλισης).
  • Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στο «στενό» δημόσιο τομέα (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και μονιμότητας).
  • Δρομολογημένη είναι επίσης η συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προωθεί πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω του λεγόμενου νέου αναπτυξιακού νόμου, με αιχμή τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης οικονομίας».

Χτες επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη, όπου αποφασίστηκαν περικοπές σε παλιά οπλικά συστήματα και ταυτόχρονα εξετάστηκε και η αγορά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ