ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Βροντερό κάλεσμα σε παλλαϊκό ξεσηκωμό

Η οργή που προκαλεί στους εργαζόμενους η αντιλαϊκή καταιγίδα κεφαλαίου - ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ξεχύθηκε την περασμένη Τετάρτη στους δρόμους 70 πόλεων όλης της χώρας όπου, ανταμώνοντας τα συνθήματα και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ μετουσιώθηκε σε κάλεσμα ελπίδας και αντίστασης, σε κάλεσμα παλλαϊκού ξεσηκωμού. Η απεργία και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν από τις μαζικότερες εργατικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, μετανάστες, γυναίκες, συνταξιούχοι, νέοι παράτησαν δουλειές, σχολές, σπίτια, σχολειά και γειτονιές για να πλημμυρίσουν τις πλατείες και τα σημεία όπου συναντήθηκαν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Διαδήλωσαν ότι, όχι, δε θα περάσει το «σιωπητήριο» που θέλει να επιβάλει η πλουτοκρατία, όχι, το δικό τους συμφέρον δεν έχει καμιά σχέση με τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης των πολυεθνικών, όχι, οι εργαζόμενοι ούτε θα μείνουν θεατές στην καταλήστευσή τους ούτε θα ζητήσουν άδεια από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες για το πώς και το πότε θα αγωνιστούν. Διαδήλωσαν πως, ναι, οι εργάτες μπορούν και θα πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, πως, ναι, ο λαός έχει τη δύναμη να εμποδίσει όσους σκάβουν το λάκκο του.

Στα πρόσωπα όλων ήταν καθαρή η κούραση από την κρίσιμη μάχη της περιφρούρησης που ξεκίνησε πριν χαράξει, από τις ανάγκες των τριών, συνεχόμενων και απαιτητικών απεργιακών μαχών που έχουν δοθεί μέσα στο τελευταίο δίμηνο. Το ίδιο καθαρά φάνηκε όμως και η αισιοδοξία, το κουράγιο με το οποίο οπλίστηκαν όλοι όσοι μέρα με τη μέρα δυναμώνουν τους δεσμούς τους με το ΠΑΜΕ. Αισιοδοξία που μεγαλώνει γιατί μεγαλώνει η πείρα. Γιατί πλαταίνει και βαθαίνει η κουβέντα, η δράση που αναδεικνύει πως η αναμέτρηση του εργαζόμενου λαού με τα μονοπώλια είναι σκληρή, θα είναι μεγάλη και σε διάρκεια και σε ένταση, αλλά και είναι και ο μόνος νικηφόρος δρόμος, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του. Γιατί μέσα από αυτή σφυρηλατείται η ενότητα των εργαζομένων, ωριμάζει η συνείδησή τους. Μέσα από αυτήν μπορεί να δυναμώσει η σύγκρουση για την ανατροπή της πολιτικής που αυξάνει τη φτώχεια και την ανεργία.

Με την πίστη αυτή, οι απεργοί και οι διαδηλωτές ανανέωσαν με νέα ορμή το αγωνιστικό τους ραντεβού. Καταρχήν στους τόπους δουλειάς, την καθημερινή δράση για την απόκρουση της εργοδοτικής επιθετικότητας, για τη διαφώτιση και την οργάνωση ακόμα περισσότερων εργαζομένων. Με επόμενο σταθμό την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, όπου το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ετοιμάζει ήδη πολύμορφες εκδηλώσεις για να αναδείξει το αληθινό νόημα της μέρας. Οι προετοιμασίες, που ήδη έχουν ξεκινήσει, επιδιώκουν να αναδείξουν τη σημασία που έχει η εργατική τάξη στο σύνολό της να κάνει δική της υπόθεση την πάλη ενάντια στην ανισοτιμία, να δώσει απάντηση σε όσους κρύβουν την ταξική ρίζα κάθε προβλήματος που ταλανίζει την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Σ' αυτή την κατεύθυνση, όλες οι μηχανές πρέπει να δουλέψουν για να έχουν επιτυχία οι αγωνιστικές εκδηλώσεις στις 8 Μάρτη, όπως το συλλαλητήριο που στην Αθήνα συνδιοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ, στις 8 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σίγησαν οι εργοστασιάρχες και μίλησαν οι εργάτες

Την πείρα της απεργιακής μάχης εκτίμησε σε ειδική συνεδρίασή της, χτες, η Εκτελεστική Γραμματεία

Ξεχώρισε η συμμετοχή των μεταναστών
Ξεχώρισε η συμμετοχή των μεταναστών
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αμέσως μετά τις απεργιακές συγκεντρώσεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Σήμερα, 24 Φλεβάρη, σίγησαν οι εργοστασιάρχες και τα εργοστάσιά τους. Σίγησαν η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της. Σίγησαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι μεγαλοεργολάβοι της ενημέρωσης μαζί με τους καλοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους τους.

Και μίλησαν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της χώρας μας. Μίλησαν οι νέες και οι νέοι της χώρας μας. Μίλησαν με τα αιτήματα, με τα συνθήματα, με τη φωνή του ΠΑΜΕ. Με σύνθημα "καμιά θυσία για την πλουτοκρατία".

Πλημμύρισε όλη η πλατεία της Ομόνοιας, οι γύρω δρόμοι από χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, νέους και νέες, άνεργους, συνταξιούχους, μετανάστες. Ακόμη αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Δίπλωσε η πορεία. Συναντήθηκαν η κεφαλή της με το τέλος της.

Και έδειξαν ένα μέρος της δύναμής τους. Ενα δείγμα του τι θα γίνει αν, όπως λέει ο ποιητής, "ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς".

Το ΠΑΜΕ, πατώντας πάνω στη νέα αυτή μεγάλη και επιτυχημένη κινητοποίησή του, θα κλιμακώσει τη δράση του, ώστε να γίνουν οι αγώνες των εργαζομένων ο μόνιμος εφιάλτης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου με επόμενο μεγάλο σταθμό τα συλλαλητήρια στις 8 Μάρτη».

Να κεφαλαιοποιηθεί η νέα πείρα

Η ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έχει εξαπολύσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ - κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», με τη στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε συνδυασμό με την κεφαλαιοποίηση της δράσης, που έχουν αναπτύξει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όλο αυτό το διάστημα στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς, ήταν τα βασικά συμπεράσματα της χτεσινής ειδικής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η κεφαλή της πορείας στην Αθήνα

*

Η κεφαλή της πορείας στην Αθήνα
Εκτιμήθηκε ότι η συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας έφτασε τις 40.000 άτομα, ήταν έντονο το εργατικό στοιχείο. Οπως σημειώθηκε και εισηγητικά, «η επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων οφείλεται στην όξυνση των προβλημάτων από την καταιγιστική επίθεση της κυβέρνησης, των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στη ζωή, στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Δείχνει ότι ένα κομμάτι της εργατικής τάξης αντιδρά παρά τα προβλήματα από την εργοδοτική τρομοκρατία, το φόβο, την τρομοκρατία των ελλειμμάτων, της χρεοκοπίας, κτλ.». Η διεύρυνση των δεσμών του ΠΑΜΕ με τμήματα εργαζομένων δείχνει ότι «υπάρχουν δυνατότητες να δημιουργήσουμε υποδομές, καλύτερα οργανωμένες στους χώρους δουλειάς. Να ατσαλωθούν περισσότερες δυνάμεις, να δυναμώσει η απειθαρχία, η οργάνωση».

«Η δουλειά μας αγγίζει περισσότερο κόσμο, φτάνει σε περισσότερους χώρους δουλειάς. Αυτό φαίνεται από το ότι το διάστημα αυτό βελτιώθηκε ο προσανατολισμός μας για την οργάνωση της εργατικής τάξης, με την εγγραφή νέων μελών στα συνδικάτα», υπογραμμίστηκε. «Η δουλειά μας όλο αυτό το διάστημα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι ανάγκη να οργανώνουμε και να σχεδιάζουμε καλύτερα. Η όξυνση της ταξικής πάλης χρειάζεται δυνάμεις καλά προετοιμασμένες. Είναι ανάγκη να επιμείνουμε να βγουν παντού ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Η απεργία ήταν ένα σημαντικό βήμα αλλά πρέπει να υπάρξει κλίμα συναγερμού».

Με τις οικογένειές τους διαδήλωσαν οι εργατοϋπάλληλοι
Με τις οικογένειές τους διαδήλωσαν οι εργατοϋπάλληλοι
Ετσι πρέπει να προσαρμοστεί η ίδια η λειτουργία των συνδικάτων, να ξεσηκωθεί ο κόσμος μέσα στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές. Βήμα κλιμάκωσης σ' αυτή την κατεύθυνση είναι και τα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 8 του Μάρτη. «Να στοχεύσουμε ιδιαίτερα σε κλάδους με νέες γυναίκες. Να συζητήσουμε οργανωμένα τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τις επαγγελματικές ασθένειες, τη μητρότητα, την Υγεία. Ακόμα τις κατακτήσεις των γυναικών στο σοσιαλιστικό σύστημα που σήμερα έχουν ισοπεδωθεί».

Για τις ανάγκες της τάξης τους διαδήλωσαν οι απεργοί

*

Για τις ανάγκες της τάξης τους διαδήλωσαν οι απεργοί
Ρεσιτάλ συναίνεσης και υποταγής

Για να στηρίξουν την κυβέρνηση και τα μέτρα που προωθούνται κατ' απαίτηση της ανταγωνιστικότητας μαζεύτηκαν και προχτές οι εργατοπατέρες. «Αγκαλιά» με τους εκπροσώπους των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που έχουν στηρίξει όλα τα μέτρα που πέφτουν σήμερα σαν τσεκούρι στο σβέρκο της λαϊκής οικογένειας, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες κάλεσαν την κυβέρνηση να ...αντισταθεί στις πιέσεις και στα θέλω των αγορών, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας την αποστολή που έχουν αναλάβει οι συμβιβασμένες ηγεσίες στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και την εκτόνωση των αγωνιστικών τους διαθέσεων. Στο ρεσιτάλ της υποταγής ξεχώρισε το κάλεσμα του γραμματέα της J. Monks που τόνισε «ζητούμε τη βοήθεια της ΕΕ για την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου και των αξιών του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου»!

Στις συναθροίσεις τους, περίσσεψαν οι ρητορείες και οι φωτογραφίες, αλλά απουσίασαν οι εργαζόμενοι, μπουχτισμένοι από την υποκρισία τους. Προσηλωμένοι στις ανάγκες της επιχειρηματικότητας κάλεσαν τους εργαζόμενους να μαζευτούν, για να υπονομεύσουν τα συμφέροντά τους. Η κριτική που βρήκε να κάνει στα μέτρα της κυβέρνησης ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης («Αυτόνομη Παρέμβαση») ήταν πως ...«δεν είναι αποτελεσματικά». Και, βέβαια, δεν έχασαν ευκαιρία να αποθεώσουν την ενότητα της υποταγής των εργαζομένων στο κεφάλαιο: «Οσοι επιμένουν να διασπούν τους εργαζόμενους στο όνομα της δικής τους καθαρότητας, ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της ΕΕ», τόνισε το στέλεχος της ΑΠ.

Να ξέρουν, όμως, ότι αυτή η καθαρότητα που εκείνοι καταγγέλλουν, η γνήσια, δηλαδή ταξικά προσανατολισμένη ενότητα και πάλη των εργαζομένων θα δυναμώνει συνέχεια. Οταν το βροντοφώναζαν αυτό προχτές οι εργάτες από 70 πόλεις όλης της χώρας είχαν στραφεί και προς τη δική τους μεριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ