ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ - ΑΓΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Σε πλήρη εξέλιξη η υπονόμευση της «ΤΡΙΚΚΗ»

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Eνας σκληρός κι αδυσώπητος «πόλεμος ανταγωνισμού» εκδηλώνεται ανάμεσα στην ιδιωτική γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος» και του συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ». Στο πλαίσιο αυτού του «πολέμου» ακούγονται πολύ σοβαρές καταγγελίες εκατέρωθεν. Απ' την πλευρά του ο Μ. Σαράντης, ο ένας εκ των ιδιοκτητών του «Ολυμπος» - που ας σημειωθεί ήταν συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και πουλήθηκε στους αδελφούς Σαράντη - κατήγγειλε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι το γάλα που διακινεί στην αγορά το συνεταιριστικό εργοστάσιο περιέχει καρκινογόνα ουσία και συγκεκριμένα την ουσία αφυδατοξίνη.

Αμεση ήταν η απάντηση του οικονομικού διευθυντή του συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος, Γ. Πολύζου, ο οποίος έκανε λόγο για «βρώμικη και ανήθικη επίθεση» και, περνώντας στην αντεπίθεση, άφησε να εννοηθεί ότι τα προϊόντα που παράγει ο «Ολυμπος» δεν είναι ποιοτικά και υγιεινά. Και η αντιπαράθεση «καλά κρατεί»...

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ σημειώνει: «Η επίθεση που δέχεται το συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος "ΤΡΙΚΚΗ" από την ιδιωτική γαλακτοβιομηχανία "ΟΛΥΜΠΟΣ", είναι προϊόν του ανταγωνιστικού πολέμου που εκδηλώνεται στον κλάδο του γάλακτος και συνδέεται με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και ανάπτυξης στη χώρα μας.

Κίνητρο αυτής της επίθεσης είναι η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, μέσα από τη μονοπώληση του κλάδου, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής, με εξαγορές και συγχωνεύσεις, που στόχο έχουν την εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων - κύρια, των συνεταιριστικών - ώστε η αγορά να ελέγχεται από τους μεγάλους ομίλους.

Στο βωμό αυτού του ανταγωνισμού θυσιάζονται η επιβίωση και το μέλλον των μικρομεσαίων παραγωγών, τα δικαιώματα των εργαζομένων, η προστασία της ντόπιας παραγωγής, η φτηνή και υγιεινή διατροφή του λαού μας.

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στηρίζει τους εμποροβιομήχανους και τις πολυεθνικές, με κίνητρα και άλλα μέτρα, οδηγώντας στη συρρίκνωση και στην εξαγορά συνεταιριστικών μονάδων, όπως ο "ΟΛΥΜΠΟΣ", η "ΡΟΔΟΠΗ", η "ΑΓΝΟ" κ.ά. Είναι η ίδια πολιτική που επιβάλλει ποσοστώσεις στην παραγωγή γάλακτος και αθρόες εισαγωγές, διογκώνει το κόστος παραγωγής, μειώνει τις τιμές παραγωγού και αυξάνει τις τιμές καταναλωτή.

Αυτή η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, οδηγεί τα μικρομεσαία νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα κι "αναγκάζει" το λαό μας να αγοράζει, πανάκριβα, αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής διατροφικά προϊόντα.

Το ΚΚΕ καλεί τους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να διασφαλίζει καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες - γεωργούς και κτηνοτρόφους - και επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού».

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Ομολογία «τεχνικών» ανατιμήσεων

Επιβεβαιώνει η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, με χτεσινή της ανακοίνωση - απάντηση σε δημοσίευμα, ότι επέρχεται αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και μέσα από τα νέα «Τιμολόγια Ρυθμιστικού Ελέγχου», για τα οποία έχει καταθέσει πρόταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η πρόταση της ΔΕΗ κατατέθηκε τον περασμένο Νοέμβρη και προβλέπει σταδιακή εφαρμογή τους σε τριετή περίοδο. Δηλώνει ότι «όπως προβλέπεται από την υπουργική απόφαση, αντανακλούν το κόστος κάθε κατηγορίας καταναλωτών και δεν προβλέπουν καμία αύξηση του συνολικού εσόδου της Επιχείρησης». Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν αποκλείει, αντίθετα επιβεβαιώνει, ότι θα υπάρξουν αυξομειώσεις στα τιμολόγια.

Η απειλή για τα νοικοκυριά από τα νέα τιμολόγια γίνεται πιο συγκεκριμένη στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, όταν σημειώνει ότι για «ευαίσθητες κατηγορίες» όπως είναι οι οικιακοί καταναλωτές με χαμηλή κατανάλωση «η πρόταση της ΔΕΗ μεριμνά, ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια αυτών των κατηγοριών».

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ζητούν δίκαιες αποζημιώσεις

Δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι αμπελουργοί της Κορινθίας για τις ζημιές που προκάλεσαν στην παραγωγή τους οι βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου. Οι εκτιμήσεις που έκανε ο ΕΛΓΑ θεωρείται ότι δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό ύψος των ζημιών.

Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή Αναφορά με το ψήφισμα του Δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας όπου αναφέρονται τ' ακόλουθα: «Παρά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη ο νομός Κορινθίας και ο Δήμος Ξυλοκάστρου από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου ο ΕΛΓΑ εκτίμησε χαμηλό ποσοστό ζημιών και παραγωγής ανά στρέμμα. Τα συγκριτικά στοιχεία εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε άλλους νομούς της χώρας, αποδεικνύουν άνιση και άδικη μεταχείριση των αγροτών μας και απαράδεκτη πρακτική των ελεγκτών του ΕΛΓΑ. Ζητάμε άμεση επαναξιολόγηση των ζημιών και της παραγωγής. Δε δεχόμαστε μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού κόσμου που πλήττεται τα τελευταία χρόνια, παρόλο που αποτελεί τον πυλώνα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Δήμου μας».

Ψήφισμα επίσης εκδόθηκε και μετά από σύσκεψης των αγροτικών συνεταιρισμών της ΕΑΣ Νεμέας, που έγινε στο δημαρχείο της Νεμέας και στο οποίο ζητείται να μην υπάρχει καμία αποζημίωση σε ποσοστό κάτω του 100% στα ατρύγητα αμπέλια. Πιο συγκεκριμένα, για το αγιωργίτικο Νεμέας ζητείται τιμή 0,53 ευρώ το κιλό και για 1.200 κιλά το στρέμμα. Ζητείται επίσης έγγραφη απάντηση από τον ΕΛΓΑ για τις πρώτες εκτιμήσεις.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστικά στο Κιλελέρ

Mε αγωνιστική εκδήλωση, την Κυριακή 21 Μάρτη 2010 στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θα τιμήσει, φέτος, η ΠΑΣΥ την επέτειο των 100 χρόνων του Κιλελέρ.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα να πάρουν μαζικά μέρος στο αγωνιστικό προσκλητήριο.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 2009
Κατάρρευση τζίρου -11,3%

Σε όρια κατάρρευσης έφτασε η λαϊκή κατανάλωση το 2009, καθώς, σε σταθερές τιμές, μειώθηκε κατά 11,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, την περίοδο Γενάρης - Δεκέμβρης 2009, προς την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων (τζίρος καταστημάτων σε σταθερές τιμές) υποχώρησε κατά 11,3%.

Σε αυτό συνέβαλε η μείωση του όγκου των πωλήσεων:

  • Στα είδη διατροφής κατά 5,9%.
  • Στα καύσιμα - λιπαντικά αυτοκινήτων κατά 27,7%.
  • Στα λοιπά καταστήματα κατά 12,2%.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Πλησιάζει τα 120 δισ. ευρώ

Οι κυβερνήσεις μέσω του κρατικού δανεισμού και της διόγκωσης των επιτοκίων αποδείχνονται στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζικού κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών που έχει συσσωρευτεί από την προηγούμενη περίοδο έρχεται να διασφαλίσει την κερδοφορία τους και για τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας που αφορούν στο Γενάρη του 2010:

  • Νοικοκυριά: Τα χρωστούμενα φτάνουν σε 119,6 δισ. ευρώ με το ρυθμό ετήσιας αύξησης να υποχωρεί σε 2,9%. Σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Δεκέμβρης 2009) τα υπόλοιπα των δανείων εμφανίζουν οριακή κάμψη, που σημαίνει ότι οι αποπληρωμές κεφαλαίου ήταν περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις. Η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στη χορήγηση νέων καταναλωτικών δανείων που μέσα στο μήνα εμφανίζουν υποχώρηση κατά 144 εκατ. ευρώ.
  • Επιχειρήσεις: Το υπόλοιπο διαμορφώνεται σε 134,4 δισ. ευρώ και ο ρυθμός ετήσιας αύξησης σε 4,5%.

Το συνολικό υπόλοιπο (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) έφτασε σε 253,9 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 3,8%.

ΤΑΞΙ
48ωρη απεργία

Πανελλαδική 48ωρη απεργία ξεκινούν από σήμερα οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, αντιδρώντας στο νέο τρόπο φορολόγησης από την κυβέρνηση. Θα πραγματοποιηθεί σήμερα συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα με συμμετοχή και από την επαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ