ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανθρωποκεντρικές συνθέσεις και τοπία

«Ο ψηφιδογράφος είναι τεχνίτης, που πρέπει να κατέχει τους κανόνες του σχεδίου και της εικαστικής δημιουργίας, αλλά να έχει ταυτόχρονα τη δύναμη και την αντοχή του οικοδόμου. Στο ψηφιδωτό, "πληρώνεις" το τίμημα, άμεσα. Στα χέρια, στους ώμους, στην πλάτη, στη μέση. Τελειώνοντας ένα έργο, με πόνο πραγματικό στο σώμα από τις ώρες της επίπονης δουλειάς, δηλώνεις αποφασισμένη ότι είναι το τελευταίο...». Τον γοητευτικό κόσμο του ψηφιδωτού, αποκαλύπτει η Βάσω Φλώρου, με την έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα «Κόντογλου» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Μία ξεχωριστή παρουσίαση, που φιλοξενεί (έως 13/3) συνολικά 27 δημιουργίες των τελευταίων χρόνων.

«Αν θα 'πρεπε να δώσω σε λίγες γραμμές το στίγμα της δουλειάς μου στα ψηφιδωτά», αναφέρει η δημιουργός, «θα 'λεγα ότι θεματικά ασχολούμαι με τοπία, αλλά και ανθρωποκεντρικά έργα. Στη συγκεκριμένη έκθεση που παρουσιάζεται δουλειά περίπου έξι χρόνων, το βλέμμα του επισκέπτη περνάει από αναγνωρίσιμα τοπία σε ξεκάθαρες ανθρώπινες φιγούρες. Ομως, πιστεύω ότι η κοπή της πέτρας και του μαρμάρου, απορρίπτοντας την ασφάλεια της κυβόσχημης φόρμας, ανατρέπει το ξεκάθαρο αποτέλεσμα της περιγραφής της εικόνας. Ετσι, πολλές φορές, μέσα από τη διαδικασία της μετωπικής ψηφοθέτησης ανισόπεδων όγκων και ατόφιων πετρών, έρχεσαι αντιμέτωπη με μια άλλη εικόνα, που αναδύεται από τις σκιές του γνωστικού αντικείμενου... Η πέτρα έχει τους δικούς της κανόνες. Η σκληρότητα, η ποικιλία και η αλλαγή των χρωμάτων κόβοντάς την, η συμπεριφορά της στο χτύπημα του κόφτη και των σφυριών ανάλογα με τη σύνθεσή της, σου θυμίζουν κάθε στιγμή ότι μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις όσο εκείνη σου επιτρέψει».

Στη διαδικασία δημιουργίας του ψηφιδωτού, «ταξινομείς τις πέτρες και τα εργαλεία, χαϊδεύεις τις αιχμές του κομμένου μαρμάρου, αποφασισμένη να τ' αφήσεις πίσω όλα αυτά και να επιστρέψεις στην ασφάλεια και την ευκολία άλλων εκφραστικών μέσων, αλλά ...τα σφιχτοδεμένα χέρια με τα περικάρπια, μηχανικά σχεδόν, ξεχωρίζουν τα κομμάτια του όνυχα και της σαπουνόπετρας και σχηματίζουν ...κάτι. Στη συνέχεια, σαν να το έχεις προαποφασίσει, ταχτοποιείς την επιφάνεια του καινούργιου έργου με πυρετώδικη ανυπομονησία. Η πέτρα ήδη σε σέρνει στο χορό της...».


Η.Μ.

Νέες θεατρικές αυλαίες
«Επικίνδυνες σχέσεις»
«Επικίνδυνες σχέσεις»
  • Το θέατρο «Σφενδόνη» ανεβάζει (5/3) τους «Καβαλάρηδες στη θάλασσα» του Τζον Μίλινγκτον Σινγκ, ενώ παράλληλα θα παίζεται η «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μίλινγκτον Σινγκ (1871-1909) στη σύντομη ζωή του - έζησε 38 χρόνια - έγραψε έξι θεατρικά έργα. Θεωρείται «πρωτοπόρος και με μεγάλη επιρροή μοντερνιστής». Ο Σάμιουελ Μπέκετ, ερωτώμενος ποιος τον επηρέασε, ανέφερε ένα όνομα: Σινγκ. Ιδρυτής μαζί με τον Ουίλιαμ Μπάντλερ Γέιτς και την λαίδη Γκρέγκορι του «Αμπι Θίατερ» του Δουβλίνου - είναι σαν να έβαλε δυναμίτη στην πηγή του ιρλανδικού θεάτρου με την κριτική ματιά του για τη θρησκεία και την κοινωνία της πατρίδας του. Παίζουν: Αννα Κοκκίνου, Φώτης Λαγανόπουλος, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Φανή Παναγιωτίδου, Εφη Βλαχογιάννη, Σοφία Ιγνατίδου, Βιβή Πέτση, Ελεάνα Τσίχλη. Μετάφραση: Ανθή Λεούση. Σκηνοθεσία: Αννα Κοκκίνου. Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής. Σκηνικά: Ισμήνη Καρυωτάκη. Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Κίνηση: Σία Σουρέλου. Βίντεο εγκατάσταση: Μαρία Κουρκούτα.
  • Στη δεύτερη θεατρική σκηνή του θεάτρου «Αλμα» (στον 5ο όροφο του κτιρίου, 90 θέσεις), παρουσιάζονται οι «Επικίνδυνες σχέσεις», παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λακλό, σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, που μεταφέρει τους ήρωες στη δεκαετία του '30. Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου. Κατασκευή σκηνικού χώρου: Ρομάν Σαντόφσκι. Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης. Παίζουν: Ράνια Σχίζα, Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα, Τζένη Θεωνά, Δημήτρης Σαμόλης, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, Αντώνης Αντωνάκος κ.ά. Η σατανική Μαρτέιγ βάζει στοιχήματα πάνω στην κρυφή ερωτική ζωή άλλων. Κάποια μέρα, αναθέτει στον πρώην εραστή της, τον ακόλαστο Βαλμόν, να αποπλανήσει μια νεαρή κοπέλα που πρόκειται να παντρευτεί. Εκείνος τα καταφέρνει, κερδίζοντας το στοίχημα. Η απρόσμενη άφιξη της όμορφης Τουρβίλ θεωρείται πρόκληση για την Μαρτέιγ, που αναθέτει στον Βαλμόν να την κατακτήσει, προσφέροντάς του ως τίμημα μια βραδιά μαζί της. Ετσι, ο Βαλμόν επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, χρησιμοποιώντας τη γοητεία και την τέχνη του στον έρωτα και παρουσιάζεται στην Τουρβίλ σαν ανιδιοτελής ερωτευμένος. Τελικά πετυχαίνει το σκοπό του, αλλά ερωτεύεται το θήραμά του, με αποτέλεσμα να καταστρέψει και την Τουρβίλ, αλλά και τον εαυτό του. Παράλληλα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη παρουσιάζεται στον ίδιο χώρο η παράσταση «M/S Flora», βασισμένη σε μια ιδέα της Αλίνας Κοτσοβούλου και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.
  • Το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και πικροδάφνες», σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του θεάτρου «Οψεις» της Καρδίτσας, θα φιλοξενηθεί στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, από τις 5/3 και για λίγες βραδιές. Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός. Σκηνικά: Ευαγγελία Κοκκίνου. Κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου. Παίζουν: Παύλος Βησσαρίου, Γιώργος Ευγενικός, Νίκος Σκουλάς, Νίκος Ορφανός. Τρίπολη, τέλη δεκαετίας του '70, παραμονές εκλογών. Τέσσερις τοπικοί κομματάρχες, ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος συγκεντρώνονται για τα συνήθη εκλογομαγειρέματα και τη μοιρασιά της εκλογικής πελατείας. Φαινομενικά, γιατί άλλα κρύβονται πίσω από τις προφανείς σκοπιμότητες. Αυτή τη νύχτα, σαν θρίλερ θα ξετυλιχτούν οι αποκαλύψεις, οι ανταγωνισμοί, τα απωθημένα, μέσα από μια σάτιρα που φτάνει στη μεγάλη παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας: Τον παραγοντισμό.
Σύλληψη αρχαιοκαπήλων

Αρχαία αντικείμενα, μεταξύ αυτών «μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας και μεγάλης χρηματικής αξίας» σύμφωνα με το ΥΠΠΟ-Τ, ετοιμάζονταν να πουλήσουν δύο αρχαιοκάπηλοι.

Συγκεκριμένα, στις 26/2, στη διάρκεια αιφνιδιαστικής έρευνας αστυνομικών του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας Θεσσαλονίκης σε αυτοκίνητο όπου επέβαιναν δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 51 ετών, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε αρχαίο χάλκινο άγαλμα τύπου δορυφόρου του Λυσίππου. Μετά από έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής: Μία χάλκινη παιδική κεφαλή πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων, ένα αργυρό αρχαϊκό νόμισμα Θάσου, τρία χρυσά βυζαντινά νομίσματα, ένα χάλκινο βυζαντινό νόμισμα, επτά χρυσά ενετικά νομίσματα, επτά ψηφιακοί δίσκοι με αποθηκευμένες φωτογραφίες γλυπτών και άλλων αρχαιοτήτων.

Τα αντικείμενα αναλύθηκαν από υπαλλήλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πιστοποίησαν ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Συνεχίζει το Μάρτη...

Επιστρέφει στο «Παλλάς», η Χάρις Αλεξίου. Λόγω μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού στις προηγούμενες συναυλίες της, προγραμματίστηκαν 11 ακόμα παραστάσεις. Συγκεκριμένα στις 6, 7, 12, 13, 14, 19, 20, 21, 26, 27 και 28/3 (9μμ.). Το πρόγραμμα που παρουσιάζει περιλαμβάνει πολυαγαπημένα τραγούδια του ρεπερτορίου της και τα καινούρια κομμάτια του πρόσφατου δίσκου της «Η αγάπη θα σε βρει όπου και να 'σαι». Η επιλογή του ρεπερτορίου είναι της Λίνας Νικολακοπούλου, η σκηνική επιμέλεια του Αγγελου Μέντη, η μουσική επιμέλεια και οι ενορχηστρώσεις του Κώστα Παπαδούκα. Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Παπαδούκας (ενορχηστρώσεις, πιάνο, keyboards), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν, μπαντονεόν), Θάνος Γκιουλετζής (βιολί), Χρήστος Γκοτσίνας (τύμπανα), Νίκος Κατσίκης (μπουζούκι, κιθάρα, νυκτά), Νίκος Πολίτης (μπάσο ηλεκτρικό και ακουστικό), Γιώργος Χατζόπουλος (κιθάρες).

Στον ποιητή Νίκο Γκάτσο αφιερώνεται η αυριανή «ποιητική βραδιά της Τετάρτης» της Λίνας Νικολακοπούλου (3/3, 8.30μμ), στο «Ζουμ» (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα, 210- 3225920). Η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου θα απαγγείλει αποσπάσματα από την «Αμοργό». Για τον Ν. Γκάτσο και το έργο του θα μιλήσει ο Σταύρος Καρτσωνάκης, εκπαιδευτικός, ενώ τραγούδια του ερμηνεύει το «Τρίφωνο». Θα προβληθεί και «πορτρέτο» του ποιητή, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δημογεροντάκη.

Τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα «Τσιριτσάντζουλες», από 4-7/3, στο «Σινέ Φιλίπ» (πλατεία Αμερικής), γιορτάζοντας τη δεκάχρονη διαδρομή της. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν θέατρο, κινηματογράφο και μουσική, το Σάββατο (6μμ), θα παρουσιαστούν τα παιδικά τραγούδια του Αλέκου Ξένου, σε ποίηση Χάρη Σακελλαρίου και Γιώργου Μουρέλου. Τραγουδά η Αναστασία Εδεν. Διασκευή, εναρμόνιση, πιάνο: Διονύσης Σεμιτέκολος. Εικαστικά: Διονύσης Ματαράγκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ