Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες θεατρικές αυλαίες
«Επικίνδυνες σχέσεις»
«Επικίνδυνες σχέσεις»
  • Το θέατρο «Σφενδόνη» ανεβάζει (5/3) τους «Καβαλάρηδες στη θάλασσα» του Τζον Μίλινγκτον Σινγκ, ενώ παράλληλα θα παίζεται η «Λα Πουπέ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μίλινγκτον Σινγκ (1871-1909) στη σύντομη ζωή του - έζησε 38 χρόνια - έγραψε έξι θεατρικά έργα. Θεωρείται «πρωτοπόρος και με μεγάλη επιρροή μοντερνιστής». Ο Σάμιουελ Μπέκετ, ερωτώμενος ποιος τον επηρέασε, ανέφερε ένα όνομα: Σινγκ. Ιδρυτής μαζί με τον Ουίλιαμ Μπάντλερ Γέιτς και την λαίδη Γκρέγκορι του «Αμπι Θίατερ» του Δουβλίνου - είναι σαν να έβαλε δυναμίτη στην πηγή του ιρλανδικού θεάτρου με την κριτική ματιά του για τη θρησκεία και την κοινωνία της πατρίδας του. Παίζουν: Αννα Κοκκίνου, Φώτης Λαγανόπουλος, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Φανή Παναγιωτίδου, Εφη Βλαχογιάννη, Σοφία Ιγνατίδου, Βιβή Πέτση, Ελεάνα Τσίχλη. Μετάφραση: Ανθή Λεούση. Σκηνοθεσία: Αννα Κοκκίνου. Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής. Σκηνικά: Ισμήνη Καρυωτάκη. Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Κίνηση: Σία Σουρέλου. Βίντεο εγκατάσταση: Μαρία Κουρκούτα.
  • Στη δεύτερη θεατρική σκηνή του θεάτρου «Αλμα» (στον 5ο όροφο του κτιρίου, 90 θέσεις), παρουσιάζονται οι «Επικίνδυνες σχέσεις», παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Λακλό, σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, που μεταφέρει τους ήρωες στη δεκαετία του '30. Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου. Κατασκευή σκηνικού χώρου: Ρομάν Σαντόφσκι. Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης. Παίζουν: Ράνια Σχίζα, Τάσος Ιορδανίδης, Θάλεια Ματίκα, Τζένη Θεωνά, Δημήτρης Σαμόλης, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, Αντώνης Αντωνάκος κ.ά. Η σατανική Μαρτέιγ βάζει στοιχήματα πάνω στην κρυφή ερωτική ζωή άλλων. Κάποια μέρα, αναθέτει στον πρώην εραστή της, τον ακόλαστο Βαλμόν, να αποπλανήσει μια νεαρή κοπέλα που πρόκειται να παντρευτεί. Εκείνος τα καταφέρνει, κερδίζοντας το στοίχημα. Η απρόσμενη άφιξη της όμορφης Τουρβίλ θεωρείται πρόκληση για την Μαρτέιγ, που αναθέτει στον Βαλμόν να την κατακτήσει, προσφέροντάς του ως τίμημα μια βραδιά μαζί της. Ετσι, ο Βαλμόν επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, χρησιμοποιώντας τη γοητεία και την τέχνη του στον έρωτα και παρουσιάζεται στην Τουρβίλ σαν ανιδιοτελής ερωτευμένος. Τελικά πετυχαίνει το σκοπό του, αλλά ερωτεύεται το θήραμά του, με αποτέλεσμα να καταστρέψει και την Τουρβίλ, αλλά και τον εαυτό του. Παράλληλα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη παρουσιάζεται στον ίδιο χώρο η παράσταση «M/S Flora», βασισμένη σε μια ιδέα της Αλίνας Κοτσοβούλου και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.
  • Το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά «Δάφνες και πικροδάφνες», σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του θεάτρου «Οψεις» της Καρδίτσας, θα φιλοξενηθεί στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, από τις 5/3 και για λίγες βραδιές. Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός. Σκηνικά: Ευαγγελία Κοκκίνου. Κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου. Παίζουν: Παύλος Βησσαρίου, Γιώργος Ευγενικός, Νίκος Σκουλάς, Νίκος Ορφανός. Τρίπολη, τέλη δεκαετίας του '70, παραμονές εκλογών. Τέσσερις τοπικοί κομματάρχες, ο Κώστας, ο Βασίλης, ο Τάσος και ο Αλέκος συγκεντρώνονται για τα συνήθη εκλογομαγειρέματα και τη μοιρασιά της εκλογικής πελατείας. Φαινομενικά, γιατί άλλα κρύβονται πίσω από τις προφανείς σκοπιμότητες. Αυτή τη νύχτα, σαν θρίλερ θα ξετυλιχτούν οι αποκαλύψεις, οι ανταγωνισμοί, τα απωθημένα, μέσα από μια σάτιρα που φτάνει στη μεγάλη παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας: Τον παραγοντισμό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραστάσεων συνέχεια κι αρχή (2012-02-14 00:00:00.0)
Δημιουργούν παρά τις δυσκολίες (2009-01-04 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι θεατρικές πρεμιέρες (2007-10-31 00:00:00.0)
Συνεργασίες στο ΚΘΒΕ (2002-01-22 00:00:00.0)
Μαρτιάτικες πρεμιέρες (2000-03-15 00:00:00.0)
Πρεμιέρες του Μάρτη (1995-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ