ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
Αντεργατικό όργιο στον «Αρβανιτίδη»

Με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν την ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Από συντονισμένη κινητοποίηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων

MotionTeam

Από συντονισμένη κινητοποίηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων
Την ανάκληση των απολύσεων στο Σούπερ Μάρκετ «Αρβανιτίδης» απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών οι βουλευτές του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η επιχείρηση εμπορίας τροφίμων "Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ", που δραστηριοποιείται στη Βόρειο Ελλάδα, στο βωμό της διασφάλισης και της αύξησης της κερδοφορίας της, καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία και εξαναγκάζει τους εργαζόμενούς της, να δουλεύουν σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, οι συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση "Αρβανιτίδης" είναι καθυστέρηση μισθοδοσίας, καταστρατήγηση ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, κλείσιμο καταστημάτων, κακή συμπεριφορά της εργοδοσίας.

Ολα τα παραπάνω προκάλεσαν εργατική διαφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην συνάντηση που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου στην Επιθεώρηση Εργασίας, παραβρέθηκε και εργαζόμενη της επιχείρησης μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζόμενων στα καταστήματα "Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ".

Οι αντιπρόσωποι της επιχείρησης, μετά από υπόδειξη της Επιθεώρησης Εργασίας, "δεσμεύτηκαν" μέσα σε ένα 10ήμερο να αποδείξουν εγγράφως την πληρωμή δεδουλευμένων και υπερωριών και δήλωσαν πως από το μαγαζί που κλείνει (στον Προφήτη Ηλία), δε θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος, αφού όλοι οι εργαζόμενοι θα πάνε σε άλλα καταστήματα της επιχείρησης.

Πριν περάσουν οι δέκα μέρες της προθεσμίας, στις 11 Φεβρουαρίου, απέλυσαν 4 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενη η οποία είναι εκλεγμένη στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της επιχείρησης και προστατεύεται η συνδικαλιστική της δραστηριότητα από τον νόμο 1264/82 που συμμετείχε στην εργατική διαφορά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Οι πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και η ΕΕ με την "ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων" και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις στους εργοδότες μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων και του Συμφώνου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ευθύνονται για το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων με ταυτόχρονη άσκηση εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Ετσι εξασφαλίζονται τα κέρδη των εργοδοτών και συγχρόνως η μαζική ανεργία των εργαζομένων».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αν θα διασφαλιστεί η δουλεία όλων των εργαζόμενων της επιχείρησης, με όλα τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας που υπάρχει σήμερα στους χώρους δουλειάς, με κατοχύρωση της συνδικαλιστικής δράσης και άμεση παύση των ανοιχτών ή καλυμμένων συνδικαλιστικών διώξεων.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ «ΝΑΥΑΓΙΑ» ΜΕ ΤΟΞΙΚΑ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: Οι κάτοικοι της Κέρκυρας, των Διαπόντιων Νησιών και γενικότερα των Ιόνιων Νησιών είναι ανάστατοι τους τελευταίους μήνες από δημοσιεύματα στον τοπικό αλλά και στον ελληνικό και διεθνή Τύπο που αναφέρονται σε δεκάδες «τοξικά» ναυάγια που βρίσκονται διάσπαρτα στο βυθό της Αδριατικής και του Ιονίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην Ιταλία σχετικά με την εμπλοκή της Μαφίας στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων τις δεκαετίες του '80 και του '90, περίπου 30 φορτηγά πλοία βυθίστηκαν εσκεμμένα στη θάλασσα, μαζί με το τοξικό ή και ραδιενεργό τους φορτίο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν για τη συλλογή και αξιολόγηση όλων των κρίσιμων στοιχείων ώστε να προωθηθεί άμεσα η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΤΟΥ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ: Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς του Ν. Εύβοιας. Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) σε Χαλκίδα και Κύμη δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες, ενώ για τους νεφροπαθείς στη Βόρεια Εύβοια δεν υπάρχει καμιά μέριμνα καθώς δεν υπάρχει καν μονάδα τεχνητού νεφρού σε μια περιοχή με πολλές χιλιάδες κατοίκους. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Νεφροπαθών Εύβοιας, τα προβλήματα διαρκώς οξύνονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι 200 περίπου νεφροπαθείς της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Μπάμπης Χαραλάμπους ρωτούν την αρμόδια υπουργό, τι μέτρα θα πάρει ώστε άμεσα: Να ιδρυθεί νεφρολογική κλινική στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, στελεχωμένη με το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό. Να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα η ΜΤΝ του νοσοκομείου. Να στελεχωθεί με το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η ΜΤΝ του Νοσοκομείου Κύμης. Να δημιουργηθεί ΜΤΝ στη Β. Εύβοια, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής. Μέχρι να δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή εξυπηρέτησης των νεφροπαθών σε δημόσιες μονάδες Υγείας να μην πληρώνουν ή να αποζημιώνονται στο 100% των χρημάτων που καταβάλλουν όσοι απευθύνονται σε ιδιωτικές μονάδες.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ»: Η επιχείρηση «Καλλιμάνης ΑΕ», που λειτουργεί στο Αίγιο, απέλυσε ήδη, μη ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους, 30 εργαζόμενους. Αλλοι 40 περιμένουν να απολυθούν τις επόμενες μέρες. Οι απολύσεις έρχονται αμέσως μετά τη φωτογραφική διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την αμέριστη συμπαράσταση και των υπόλοιπων κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, στο νόμο για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών. Με τη διάταξη αυτή χαρίζονται για δύο ακόμη χρόνια τα χρεολύσια των δανείων που πήρε με την εγγύηση του δημοσίου εξαιτίας της λειτουργίας της σε πυρόπληκτες περιοχές. Πρόκειται για μια επιχείρηση που αξιοποιεί το σύνολο των αντεργατικών μέτρων και ρυθμίσεων. Κυριαρχεί η εργατική ανασφάλεια, εκμεταλλεύεται τις ελαστικές μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης, με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κρατάει τους εργαζόμενους σε ομηρία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για να μην υπάρξει καμία απόλυση στη συγκεκριμένη εταιρεία, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, για σταθερή δουλειά για όλους. Ποιες «διευκολύνσεις» αξιοποίησε και αξιοποιεί η «Καλλιμάνης ΑΕ» σε σχέση με τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιουσίες, με τον «αναπτυξιακό» νόμο, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις επιδοτήσεις, με τις ενεργητικές μορφές απασχόλησης.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου, Κώστας Καζάκος και Σταύρος Σκοπελίτης, με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό, θέτουν σειρά ερωτημάτων σχετικά με το βιοκλιματικό στέγαστρο αρχαιοτήτων Σαντορίνης και απαιτούν να απαντήσει, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι και οι φορείς της Σαντορίνης: Ποια είναι τα αίτια της κατάρρευσης του στεγάστρου το 2005. Ποια είναι τα πορίσματα των δικαστικών και διοικητικών ερευνών. Ποιοι ευθύνονται και αν θα επιστραφούν τα 41.183.359,56 ευρώ που πήγαν χαμένα. Πότε θα λειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Σταύρος Σκοπελίτης και Κώστας Καζάκος ζητούν να προστατευθούν οι Κυκλάδες από την ανέγερση μεγάλων τουριστικών μονάδων και ρωτούν αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ανακαλέσει την ΚΥΑ 185070/1676/9-5-2008, όπως και όλες τις μεταγενέστερες αποφάσεις, εγκρίσεις και άδειες που στηρίχτηκαν σε αυτή, προκειμένου να μην ανοίξει ο δρόμος για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά, σε βάρος του περιβάλλοντος.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου, με Ερώτησή τους προς την αρμόδια υπουργό, αναφορικά με το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Κυκλαδονήσια, ζητούν να απαντήσει αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σέριφο και ποιες είναι οι προθέσεις της για τα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Κώστας Καζάκος και Διαμάντω Μανωλάκου απαιτούν τη διάσωση του μνημείου της Επισκοπής στη Σίκινο και ερωτούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου όχι μόνο να μην καταρρεύσει, αλλά και να συντηρηθεί κατάλληλα και να προστατευθεί το ταφικό μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μπάμπης Χαραλάμπους απαιτούν τη στελέχωση του Δασαρχείου Αμφιλοχίας με προσωπικό μόνιμο και εκπαιδευμένο ώστε να ανταποκρίνεται ο οργανισμός στις σύγχρονες ανάγκες και ρωτούν τι σχέδιο έχει η κυβέρνηση για τη διάθεση κονδυλίων και εξοπλισμού για τη στήριξη της δασοπροστασίας τόσο της συγκεκριμένης περιοχής όσο και της χώρας μας.

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό για τα Βιομηχανικά Σφαγεία ΕΑΣ Αγρινίου, απαιτεί να πάψει η συρρίκνωση που οδηγεί στο ξεπούλημα τις συνεταιριστικές εταιρείες, σε βάρος παραγωγών και κτηνοτρόφων καταδικάζοντας σε μαρασμό την ύπαιθρο. Ερωτά γιατί σιωπά στο ξεπούλημα των σφαγείων της ΕΑΣ Αγρινίου και περιφρονεί τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων, αλλά και των απολυμένων από τα βιομηχανικά σφαγεία της Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ