ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πληρωθούν οι εργάτες στον «Εργάνη»

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος

Οι εργαζόμενοι στον «Εργάνη» συμμετείχαν με το πανό τους στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στις 24 του Φλεβάρη
Οι εργαζόμενοι στον «Εργάνη» συμμετείχαν με το πανό τους στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στις 24 του Φλεβάρη
Λύση τώρα στο πρόβλημα των εργαζομένων στην επιχείρηση ΕΡΓΑΝΙΣ ΑΒΕΤΕ, με έδρα τον Βύρωνα, οι οποίοι παραμένουν επί 5 μήνες απλήρωτοι την ώρα που η εταιρεία αναμένεται να αγοραστεί από την ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ, απαίτησε προχτές ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος. Παράλληλα, κατήγγειλε το διαχρονικό πρόβλημα της ασυδοσίας που απολαμβάνουν οι επιχειρηματίες σε βάρος των εργαζομένων.

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε ότι στην επιχείρηση «το ΣΕΠΕ θα επιβάλλει πρόστιμο» και πως «ό,τι επιβάλλει ο νόμος θα το κάνουμε». Σημείωσε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας διαπίστωσε όλες τις καταγγελλόμενες ως παραβάσεις της επιχείρησης, όμως το υπουργείο Εργασίας δε θεωρεί λύση το να επιβάλλει το κλείσιμό της, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα.

Για «ασυδοσία και ανομία» έκανε λόγο ο Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας ότι και η συγκεκριμένη επιχείρηση «είναι χαρακτηριστική περίπτωση που αναδεικνύει ένα γενικευμένο πρόβλημα που πολλαπλασιάζει τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας. Είναι 5 μήνες απλήρωτοι χωρίς να έχουν πάρει το δώρο των Χριστουγέννων». Παράλληλα μίλησε για «ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και των ελεγκτικών μηχανισμών» αφού «ακόμη και δικαστικές αποφάσεις για τα δεδουλευμένα παραμένουν ανεκτέλεστες».

Ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε πως «οι εργαζόμενοι μην έχοντας άλλο μέσο προχώρησαν στην κατάληψη των γραφείων της επιχείρησης» θυμίζοντας πως «ο εργοδότης δεν έχει πρότερο έντιμο βίο» αφού «τα ίδια έχει κάνει με 2 άλλες επιχειρήσεις του». Κατέληξε λέγοντας πως «οι εργαζόμενοι ζητούν το αυτονόητο, τα δεδουλευμένα, να έχουν δουλειά ή τις αποζημιώσεις αφού εκβιάζουν ότι θα απολύσουν».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Κινήσεις συμβιβασμού του ΟΤΕ με την πολυεθνική

Δεδομένη η δωροδοκία στελεχών του Οργανισμού για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση η «Ζήμενς»

Κινήσεις συμβιβασμού του ΟΤΕ με την «ΖΗΜΕΝΣ» διαφαίνονται στον ορίζοντα, όπως προκύπτει από τη χτεσινή κατάθεση του νομικού συμβούλου του ΟΤΕ Π. Πασιά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ασχολείται με το σκάνδαλο του χρηματισμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από «τα μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής.

Οπως προκύπτει από την κατάθεσή του, ο ΟΤΕ έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για οικονομικό συμβιβασμό με τη «ΖΗΜΕΝΣ», η οποία όπως είναι γνωστό δωροδόκησε στελέχη του ΟΤΕ προκειμένου ως προμηθευτής να έχει ευνοϊκή μεταχείριση.

Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι ο ΟΤΕ κατέθεσε το 2008 και αγωγή στη γερμανική δικαιοσύνη για τρία εκατομμύρια ευρώ, με την οποία ζητείται αποζημίωση και παροχή πληροφοριών σχετικές με τον ΟΤΕ και τα πρώτα σχετικά έγγραφα έφτασαν σχεδόν δύο χρόνια αργότερα. Κατά τον Π. Πασιά, οι Γερμανοί απάντησαν ότι χρειάζονται την άδεια των ελληνικών αρχών για να δώσουν αναλυτικά στοιχεία, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει πάρει εντολή για να στραφεί κατά πρώην στελεχών του ΟΤΕ που κατηγορούνται για χρηματισμό από τη «ΖΗΜΕΝΣ» και είπε ότι περιμένει επαρκέστερα στοιχεία. Ο μάρτυρας είπε ότι όταν ασκήθηκε δίωξη κατά του επικεφαλής του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη για απιστία, αυτός πήγε να απολογηθεί με συνήγορο τον Π. Γιαννίδη που ήταν δικηγόρος και του Χριστοφοράκου και πληρωνόταν από τον ΟΤΕ.

Στο μεταξύ, φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε χτες με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της ΝΔ Κ. Τζαβάρα και Π. Καμμένο που είναι μέλη της Επιτροπής. Αφορμή ο τρόπος με τον οποίο ο Π. Καμμένος εξέτασε προχτές τον επικεφαλής του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, ο οποίος όπως είναι γνωστό έχει τοποθετηθεί επικεφαλής του Οργανισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Π. Καμμένος είπε ότι του τηλεφώνησε ο Κ. Τζαβάρας - ως συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική - και τον επέπληξε λέγοντάς του ότι «τα έκανε χάλια», για να πάρει την απάντηση του Καμμένου ότι δε δέχεται παρεμβάσεις από κανέναν, αφού ο Α. Σαμαράς έχει διακηρύξει ότι πρέπει να χυθεί «φως σε όλα, ανεξάρτητα από το ποιος εμπλέκεται».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Φτιάχνει κλίμα για τον επικείμενο διάλογο

Επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα και εγκώμια για την κυβέρνηση Παπανδρέου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Παιχνίδια εντυπώσεων εν μέσω οξυμένου ανταγωνισμού και μπροστά στην επανέναρξη του διμερούς, εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, παίζει η Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο, απηύθυνε «έκκληση» στην Ελλάδα να τερματιστεί ο «εξοπλιστικός ανταγωνισμός» των δύο χωρών, προς «όφελος της ευημερίας των λαών».

Οι δηλώσεις έγιναν με γνώμονα τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία - κατά δήλωσή της - επιχειρεί να διασφαλίσει τα ζωτικά της συμφέροντα στο Αιγαίο, και μάλιστα εν μέσω αποκαλύψεων περί ύπαρξης πετρελαίου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δε δίστασε να αναφερθεί στα τρισεκατομμύρια χρημάτων που δαπανώνται ετησίως σε όπλα και πλήττουν ακόμα περισσότερο τους δύο λαούς, σε συνθήκες «οικονομικής κρίσης». Απευθυνόμενος στους «Ελληνες», σημείωσε ότι «αυτό που λέμε στους φίλους μας είναι να μην εμπλακούμε περισσότερο στον τομέα των εξοπλισμών, γιατί θα πρέπει να επενδύσουμε στο λαό (...) πρέπει να επενδύσουμε στη φιλία και την αδελφοσύνη».

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ρ. Ερντογάν ότι «άμα έχουμε ένα πρόβλημα, θα πρέπει να μπορούμε να χτυπήσουμε την πόρτα ο ένας του άλλου και να το συζητήσουμε», υποστηρίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να δουν πώς θα οικοδομήσουν το μέλλον.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, δεδομένων και των επιστολών που αντάλλαξαν, στις οποίες γίνεται λόγος για επίλυση των διαφορών, χωρίς αναφορές στο διεθνές δίκαιο, ισχυριζόμενος στο ίδιο πνεύμα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά, «χωρίς μικροϋπολογισμούς».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιφυλάξεις για τις δηλώσεις Ερντογάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την επιμονή του στα χρονοδιαγράμματα και τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού των «εγγυητριών» δυνάμεων, υπεραμυνόμενος της πρότασης για σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, και οι δύο κοινότητες) επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενος στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Γ. Παπανδρέου, στο ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια επίλυσης μαζί με την Τουρκία, η οποία ως «εγγυήτρια δύναμη» είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Αθήνα.

Δε δίστασε ακόμα να ισχυριστεί ότι στόχος της Τουρκίας είναι η επίτευξη διαρκούς και συνολικής λύσης του Κυπριακού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα «τουρκικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την Κύπρο αν συμφωνούσαν και οι δύο πλευρές». Επέμεινε στο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «επιβραδύνει τη διαδικασία των συνομιλιών», ευχόμενος να σταματήσει για να βρεθεί η λύση. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί την οποιαδήποτε λύση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες.

Η κυπριακή κυβέρνηση δέχτηκε με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου να υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται η Τουρκία να προχωρήσει από τα λόγια στην πράξη», καθώς «το καθοριστικό δεν είναι το τι δηλώνεται και το τι λέγεται, αλλά το καθοριστικό είναι το τι ο καθένας κάνει στην πράξη».

ΕΔΥΕΘ
Τιμά τον Νίκο Νικηφορίδη

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνει την Κυριακή, 7 Μάρτη, εκδήλωση μνήμης και αγώνα για να τιμήσει τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο μνημείο του αγωνιστή, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές (επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων, λεωφορείο 26).

Συσκέψεις και περιοδείες

-- Στο πλαίσιο της καμπάνιας του Κόμματος για την ενημέρωση του λαού και την οργάνωση της αντεπίθεσης στην επίθεση της κυβέρνησης με τα αντιλαϊκά μέτρα, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει τις παρακάτω ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες:

Σήμερα, Τετάρτη 3 του Μάρτη

  • Στις 11 π.μ., περιοδεία στη Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Στις 11 π.μ., περιοδεία στο εργαστήριο τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
  • Στις 11.30 π.μ., περιοδεία στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
  • Στις 7 μ.μ., σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Ευόσμου.

-- Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Η πολιτική κατάσταση και η ανάγκη της λαϊκής αντεπίθεσης» θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη, η Κομματική Οργάνωση Ανωγείων της ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Κόμματος στα Ανώγεια, στις 7 το βράδυ, με κεντρικό ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ