Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Φτιάχνει κλίμα για τον επικείμενο διάλογο

Επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα και εγκώμια για την κυβέρνηση Παπανδρέου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Παιχνίδια εντυπώσεων εν μέσω οξυμένου ανταγωνισμού και μπροστά στην επανέναρξη του διμερούς, εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, παίζει η Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σάββατο, απηύθυνε «έκκληση» στην Ελλάδα να τερματιστεί ο «εξοπλιστικός ανταγωνισμός» των δύο χωρών, προς «όφελος της ευημερίας των λαών».

Οι δηλώσεις έγιναν με γνώμονα τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία - κατά δήλωσή της - επιχειρεί να διασφαλίσει τα ζωτικά της συμφέροντα στο Αιγαίο, και μάλιστα εν μέσω αποκαλύψεων περί ύπαρξης πετρελαίου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δε δίστασε να αναφερθεί στα τρισεκατομμύρια χρημάτων που δαπανώνται ετησίως σε όπλα και πλήττουν ακόμα περισσότερο τους δύο λαούς, σε συνθήκες «οικονομικής κρίσης». Απευθυνόμενος στους «Ελληνες», σημείωσε ότι «αυτό που λέμε στους φίλους μας είναι να μην εμπλακούμε περισσότερο στον τομέα των εξοπλισμών, γιατί θα πρέπει να επενδύσουμε στο λαό (...) πρέπει να επενδύσουμε στη φιλία και την αδελφοσύνη».

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ρ. Ερντογάν ότι «άμα έχουμε ένα πρόβλημα, θα πρέπει να μπορούμε να χτυπήσουμε την πόρτα ο ένας του άλλου και να το συζητήσουμε», υποστηρίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να δουν πώς θα οικοδομήσουν το μέλλον.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, δεδομένων και των επιστολών που αντάλλαξαν, στις οποίες γίνεται λόγος για επίλυση των διαφορών, χωρίς αναφορές στο διεθνές δίκαιο, ισχυριζόμενος στο ίδιο πνεύμα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να προχωρήσουν μπροστά, «χωρίς μικροϋπολογισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ