Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρεσιτάλ κινδυνολογίας και εκβιασμών

Με μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις ο πρωθυπουργός προετοίμασε το έδαφος για τα νέα αντιδραστικά μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα

Σε μια χωρίς προηγούμενο λαϊκίστικη, προκλητική και εκβιαστική επίθεση στη συνείδηση του λαού ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε χτες όχι μόνο τα νέα μέτρα - λαιμητόμο που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, αλλά και μια επίθεση χωρίς τέλος από το κεφάλαιο και τα κόμματά του, που αν δεν απαντηθεί άμεσα, μαζικά και ταξικά, θα γυρίσει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πολλές δεκαετίες πίσω.

Από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε προληπτικά σε οποιονδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει και να εμποδίσει με όρους κινήματος την επιβολή των μέτρων. Απείλησε εργαζόμενους και συνταξιούχους κινδυνολογώντας για στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις και «πτώχευση» της χώρας.

Εμμεσα έθεσε θέμα κατάργησης του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα, ενώ νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετακυλίσει το αντιδραστικό μέτρο και στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι «προς το παρόν» η κυβέρνηση δεν το έχει εξετάσει.

Κήρυξε πόλεμο σε βάρος του λαού

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου», ανέφερε ο πρωθυπουργός δείχνοντας τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε ότι το τρίτο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων, που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δε θα είναι το τελευταίο. «Θα χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

Κάνοντας έναν εκτενή απολογισμό των χρεών και των δημόσιων ελλειμμάτων - απόρροια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - τόνισε: «Οι αποφάσεις μας είναι επιβεβλημένες αλλά είναι μόνο η αρχή».

Δηλώνοντας την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης να ισοπεδώσει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας ό,τι απέμεινε από τα δικαιώματα που κατέκτησε η εργατική τάξη με θυσίες και αγώνες, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση «θα σηματοδοτήσουν μια ανατροπή σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα». «Τελειώνει - ανέφερε - για τη χώρα μας μια ολόκληρη εποχή. Και πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την εποχή διά παντός»!

Επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η επιβολή του συνόλου των μέτρων είναι προαποφασισμένη, στο πλαίσιο του «ευρωμονόδρομου», για να εξασφαλιστεί η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρηματικών ομίλων, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οφείλουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Και θα το κάνουμε δίνοντας μάχη σε όλα τα επίπεδα (...) Το 2010 είναι η χρονιά των μεγάλων τομών στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στον προϋπολογισμό, στη διοικητική μεταρρύθμιση, παντού».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σκληρά ταξικά μέτρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα:

-- Περαιτέρω μείωση των μισθών (με περικοπή ακόμα και του 14ου μισθού)

-- Πάγωμα των συντάξεων

-- Σαρωτικές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις

-- Δραστικό περιορισμό των κρατικών επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

-- Νέες σφοδρές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες

-- Επιπρόσθετους φόρους

-- Νέα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Ακατάσχετη κινδυνολογία και κοροϊδία

Στη συντονισμένη επιχείρηση που έχει στήσει η κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και να αποτρέψει μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, ο Γ. Παπανδρέου επιστράτευσε χτες τους δραματικούς τόνους και τις ανοιχτές απειλές. Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους δημόσιους υπαλλήλους να «τα βγάλουν πέρα με λιγότερα», είπε προκλητικά, γιατί «διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να πληρωθεί όχι μόνο ο 14ος μισθός, αλλά ο 5ος και ο 6ος και οι συντάξεις».

Στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι θα ήταν κάτι παραπάνω από καταστροφικό να «μην μπορέσει η χώρα να δανειστεί με τους ίδιους όρους που δανείζονται όλες οι χώρες της ΕΕ», ενώ επιχειρώντας να δικαιολογήσει τον καταιγισμό των μέτρων υποστήριξε: «Αυτό που απειλεί πρωταρχικά τη χώρα δεν είναι η ύφεση, αλλά κάτι χειρότερο, να μην μπορέσει το κράτος κάποια μέρα στο προσεχές μέλλον να καταβάλει μισθούς και συντάξεις».

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «με το βάρος που θα πέσει στις πλάτες των μισθωτών δεν θα ανεχτώ από κανέναν στην κυβέρνησή μου να παρακάμπτει ή να λιγοψυχεί στη μάχη ενάντια στα προνόμια των λίγων, όπως η φοροδιαφυγή ή οι διατάξεις που επιτρέπουν στον πλούτο να συσσωρεύεται».

Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες προσπάθησε να κρύψει ότι η συσσώρευση του πλούτου στα χέρια των λίγων γίνεται με τους νόμους και τις πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Αμέσως όμως έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Δεν βάζουμε απέναντί μας την υγιή επιχειρηματικότητα και το κεφάλαιο που επενδύει (...) Δεν είναι απέναντί μας οι επιχειρηματίες που αγωνίζονται να διατηρήσουν έντιμα την επιχείρησή τους». Και πρόσθεσε ότι θα ενισχύσει τις «επενδύσεις και θα δώσει νέα κίνητρα» για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε, τέλος, να εμφανίσει σαν «πατριωτικό καθήκον» την αποδοχή από τα λαϊκά στρώματα των ταξικών μέτρων και εντείνοντας τα αταξικά κελεύσματα κάλεσε όλους τους Ελληνες «πρώτα απ' όλα να παλέψουμε να σώσουμε την πατρίδα, τα παιδιά μας από το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας (...) Οι άνθρωποι του μόχθου, της δουλειάς, της καθημερινής μάχης μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια προβλήματα»!

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για το αίτημα αναβολής της συζήτησης για την οικονομία και σε μια προσπάθεια να οξύνει τη βολική και αποπροσανατολιστική δικομματική κοκορομαχία, ανέφερε πως «τη ΝΔ τη συμφέρει η αναβολή, γιατί προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της».

Το παιχνίδι των εκβιασμών

Στο παιχνίδι των εκβιασμών εντάχθηκαν χτες και οι συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με αντιπροσωπεία της γνωστής εταιρείας «αξιολόγησης» «Standar and Poor's». Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητήθηκαν εκτενώς τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.

Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου είχε προηγηθεί ένας κύκλος επισκέψεων στην Ελλάδα εκπροσώπων και των τριών εταιρειών «αξιολόγησης» της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας («Moondy's», «Fitch» οι άλλες δύο), οι οποίες οδήγησαν σε υποβάθμιση της θέσης των ελληνικών ομολόγων και μετοχών.

Σήμερα, η «Standar and Poor's» επανέρχεται και κάνει λόγο για νέα υποβάθμιση στην περίπτωση που τα μέτρα που ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν «πείσουν» τις αγορές, τους μεγάλους καπιταλιστικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους που ελέγχουν τη διεθνή ρευστότητα και χρηματοδοτούν με δάνεια τα εθνικά κράτη και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δίνει έτσι το άλλοθι για νέα ένταση της κυβερνητικής επιθετικότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ