ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ με το ΠΑΜΕ

*

Αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν! Οι καπιταλιστές και η κυβέρνησή τους πρέπει να βρίσκουν κάθε μέρα, κάθε ώρα απέναντί τους όλο και πιο ισχυρό, ογκούμενο ένα εργατικό κίνημα που αντεπιτίθεται και φτάνει να αμφισβητεί ως και την ίδια την εξουσία των καπιταλιστών. Η γενική απεργία που κήρυξε το ΠΑΜΕ ξεδιπλώνεται από τα χαράματα σ' όλη τη χώρα. Η εργατική τάξη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, απεργεί και διαδηλώνει μαζικά με το ΠΑΜΕ στους δρόμους και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Εργάτες, νεολαίοι, γυναίκες, μετανάστες, συνταξιούχοι αναμετρούνται σκληρά με το κεφάλαιο και την κυβέρνησή του, που επιχειρούν να επιβάλουν τα πιο άθλια αντεργατικά και αντιλαϊκά τους σχέδια.

Απαντούν στον πόλεμο των κεφαλαιοκρατών με ανυποχώρητο, ενιαίο ταξικό αγώνα για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Γιατί όπως διαδηλώνουν ήδη, είναι «ταξικά τα μέτρα, ταξική και η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη».

Κάλεσμα καθολικής αποφασιστικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, εκτός από τα σωματεία, απευθύνουν πλήθος μαζικών φορέων, Ενώσεις των συνταξιούχων και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στο κάλεσμά της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση υπογραμμίζει: «Η πάλη της φτωχής αγροτιάς ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης συνεχίζεται. Ο αγωνιστικός παλμός από τα μπλόκα έχει μεταφερθεί στις πόλεις, στο δρόμο του αγώνα, μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους, όλοι μαζί».

«Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ με αποφασιστικότητα να συνταχθούμε μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά και την ΠΑΣΥ, να εμποδίσουμε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη αντεπίθεση, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την κατάκτηση δικαιωμάτων», τονίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Εκατοντάδες είναι οι αποφάσεις συμμετοχής στη σημερινή απεργία από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα:

Στον ιδιωτικό τομέα

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Λογιστών, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΠΟΕΤΕΠ) - ΑΕΙ, Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Τα Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Αγρινίου, Σάμου, Αρτας, Λευκάδας.

Τα Σωματεία: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αθήνας, Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Χαρτεργατών Αττικής, Τύπου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αιτωλοακαρνανίας, Ιματισμού Αιτωλοακαρνανίας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αιτωλοακαρνανίας, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «ΒΥΡΩΝ», Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Γυμναστών - Προπονητών Αττικής, Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Οικοδόμων Λαυρίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρίου. Επίσης, τα Σωματεία των εργαζομένων στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, ΣΕΜΥΣΕ (Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής), Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρου Ειδικής Αγωγής «Ερμής» στο Ελληνικό, Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας Λάρισας, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων. Τα σωματεία σε: ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, ΤASTY, «Κατσέλης», Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας, ΣΟΦΤΕΞ. Επίσης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου.

Επίσης, απεργούν οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ, στη Γενική Γραμματεία Τύπου - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στο κανάλι της Βουλής και στους δημοτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, με απόφαση της ΕΣΗΕΑ.

Στο δημόσιο τομέα

Μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων αποφάσεις συμμετοχής στην 24ωρη απεργία πήραν η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ.

Αποφάσεις έχουν πάρει επίσης: Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, Πέλλας, Σύλλογος Εργαζομένων Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», Σύλλογος Εργαζομένων στα Προνοιακά Ιδρύματα Νομού Φλώρινας, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλύμνου, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, Σύλλογος Εργαζομένων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σπουδαστές του ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου, Σύλλογος Εργαζομένων στο «Ιασώ General», Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), γιατροί του Νοσοκομείου «Αττικόν», Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Τα Σωματεία Εργαζομένων των ΟΤΑ σε Πετρούπολη - Καματερό, Ηλιούπολη, Ζεφύρι, Ελληνικό, Αττική, Θριάσιο, Ταύρο, Καισαριανή, Κορυδαλλό και Πέραμα.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Κυματοθραύστες των ταξικών αγώνων

Απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για 24ωρη απεργία

Κόντρα σε όλους όσους χαϊδεύουν το κεφάλαιο θα διαδηλώσουν σήμερα οι εργάτες

*

Κόντρα σε όλους όσους χαϊδεύουν το κεφάλαιο θα διαδηλώσουν σήμερα οι εργάτες
Την ώρα που η εργατιά «πνίγεται» απ' την οργή και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται, που οι ταξικές δυνάμεις σηκώνουν φράγμα στα μέτρα - λαιμοτόμο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέδειξε για άλλη μια φορά, τον πραγματικό της ρόλο. Αυτόν του κυματοθραύστη των εργατικών αγώνων, του υπονομευτή των εργατικών συμφερόντων. Ετσι η χτεσινή σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αθήνας κατέληξε τελικά σε μια τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα ... και ανανέωσε το ραντεβού για το συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική - μετά από δύο βδομάδες - οπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλο εκεί θα καθορίσουν τη στάση τους μπροστά στη νέα κατάσταση!

Τον τόνο εδωσε ο ίδιος ο Γ. Παναγόπουλος ο οποίος ανέλαβε εργολαβικά να βγάλει λάδι την κυβέρνηση, αφού αυτή απλώς «υπέκυψε στις αγορές», ενώ ισχυρίστηκε «πως όλα τα κόμματα έχουν ευθύνη» για τη σημερινή κατάσταση. Μάλιστα, μετέφερε στους συνδικαλιστές τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού «ότι δε θίγονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας» και τα έλεγε αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση με νόμο καταργεί συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αλλά δε σταμάτησε εκεί. Ανέλαβε ταυτόχρονα να υπερασπιστεί τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και διαστρεβλώνοντας τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων είπε: «Δε μπορεί να λέει κάποιος ότι όταν θα πτωχεύσει η χώρα θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία». Προφανώς είναι τέτοια η πρεμούρα του για την πλουτοκρατία που τον ενοχλεί σφόδρα η απαίτηση «Να πληρώσει η πλουτοκρατία». Επιπλέον, έδειξε την απέχθειά του προς το σύνθημα της εργατιάς «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» γιατί έτσι - όπως είπε - δε λύνεται το πρόβλημα. Λάβρος υπέρ της πλουτοκρατίας δεν έκρυψε ότι ενοχλείται σφόδρα και από τη δράση του ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι βλέπει «καθημερινά παιχνιδάκια για τα ΜΜΕ, μικροσυγκεντρώσεις που εκτονώνουν, για να επιβεβαιώσουν την πρωτοκαθεδρία κάποιων»!

Ομως, παρά τους «Φιλιππικούς» του κατά των ταξικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έντονη ήταν η δυσαρέσκεια και η οργή από συνδικαλιστές για το ρόλο της πλειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις που εκτοξεύτηκαν προς το μέρος της πως «αντί για στήριξη στους εργαζόμενους δίνεται στήριξη στην κυβέρνηση» και πως αντί για αγώνες «αποφασίσατε τρίωρα χάδια»! Παίρνοντας το λόγο ο Θοδωρής Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει αυτός ο διαχωρισμός που σκόπιμα αναπαράγεται περί μέτρων που θίγουν δήθεν μόνο το δημόσιο τομέα. Σημείωσε ότι τα μέτρα είναι προαποφασισμένα και πως κυβέρνηση και ΝΔ είναι πρωταγωνιστές στην επιβολή τους και κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι ταξικές δυνάμεις θα είναι στο δρόμο και σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Εχουν ευθύνη για την επίθεση

Εκτός από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στην κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας (12 το μεσημέρι έως λήξη βάρδιας) περιορίστηκε και η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Ολες οι παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για συμμετοχή στη σημερινή απεργία, με το επιχείρημα ότι πρέπει να γίνει κοινή κινητοποίηση με τη ΓΣΕΕ.

Τον ίδιο άλλωστε υπονομευτικό για τα συμφέροντα των εργαζομένων ρόλο έχουν αναλάβει σταθερά οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Πρωτοστάτησαν στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, στην προσπάθεια να κρυφτεί η αντεργατική θύελλα που ήταν ολοφάνερο ότι ερχόταν, όπως άλλωστε μαρτυρούσε πριν ακόμα τις εκλογές το ίδιο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Οπως ποτέ δεν έκρυψε ο ΣΕΒ, η ΝΔ, η ΕΕ, το ΛΑΟΣ. Οπως απαιτεί η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, με την οποία όμως ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα αλλά την υπερασπίζονται. Είναι υπόλογοι στους εργαζόμενους. Πρέπει να συναντήσουν την πανεργατική καταδίκη με κάθε τρόπο.

Δίωρη στάση εργασίας για σήμερα (10-12) αποφάσισε και η ΕΣΗΕΑ.

ΦΑΝΤΑΡΟΙ
Παίρνουν από το λαό για να δίνουν στο ΝΑΤΟ

«Απορρίπτουμε τα μέτρα, δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας» τονίζουν σε επιστολή τους φαντάροι της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου

Τη θέση τους στο πλευρό του εργατικού - λαϊκού κινήματος που ξεσηκώνεται ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης παίρνουν και οι φαντάροι. Σε επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα φαντάροι της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου σημειώνουν: «Εμείς, φαντάροι, παιδιά λαϊκών οικογενειών δε μένουμε αδρανείς απέναντι στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα αυτά χτυπάνε τις οικογένειές μας, χτυπάνε κι εμάς σήμερα, αλλά και αύριο που θα βγούμε να δουλέψουμε με τους χειρότερους όρους. Απορρίπτουμε αυτά τα μέτρα, δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας.

Λεηλατούν τις ζωές μας, καταστρέφουν τα όνειρα και το μέλλον μας, ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα που κατακτήθηκαν με ποτάμια αίματος και πόνο.

Την ώρα που μας λένε ότι δεν υπάρχει σάλιο, ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για αποστολές του Ελληνικού Στρατού εκτός συνόρων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, οι τραπεζίτες εμφανίζουν ενεργητικό 579 δισ., χαρίζουν τα χρέη σε μια σειρά από μεγαλοβιομήχανους, οι Ελληνες εφοπλιστές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κερδοφορίας στον κόσμο.

Ζητάνε νέες θυσίες από εμάς. Αυτοί που χρόνια λεηλατούν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Εως εδώ. Δεν τα έφαγαν οι εργαζόμενοι για να ξαναπληρώσουμε με μέτρα δήθεν δίκαια. Να πληρώσουν αυτοί που τα έφαγαν.

Το πραγματικό δίλημμα είναι: 'Η θα πτωχεύσουμε εμείς, ο λαός ή θα μειωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Συμπαραστεκόμαστε στους λαϊκούς αγώνες, τις απεργίες που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δε συναινούμε με την πολιτική που επιβάλλει η πλουτοκρατία.

Καμία θυσία για την πλουτοκρατία».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Μόνη ελπίδα ο αγώνας

Να αντισταθούν στην άθλια, βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του κεφαλαίου στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις στο εισόδημα. Να πορευτούν δίπλα στην εργατική τάξη, στους μικροεπαγγελματίες, στους βιοτέχνες, στους αγρότες, στους μετανάστες, στους συνταξιούχους όλης της χώρας, καλεί όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τους επαναπατρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, τους απογόνους και φίλους, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού. Οπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της για τα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης «χρέος όλων των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι να ξεσηκωθούν μαζικά - μαχητικά για τη ματαίωσή τους».

Ολοήμερη δράση

Σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλία θα γίνουν το απόγευμα πικετοφορίες - εξορμήσεις του ΠΑΜΕ σε:

Βόλο, στις 6 μ.μ., που θα ξεκινήσει έξω από τη ΜΕΤΚΑ.

Τρίκαλα, στις 7 μ.μ., στις συνοικίες της πόλης.

Καρδίτσα, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Για την αυριανή απεργία έχουν προγραμματιστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα, στις 9.30 π.μ.:

  • Μοναστηράκι: Σωματεία και εργαζόμενοι από τον Πειραιά.
  • Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι Οικοδόμοι, Μισθωτοί τεχνικοί, Ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο ΕΒΕ Αθήνας.
  • Ομόνοια: Σωματεία και εργαζόμενοι Εμπορίου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Τηλεπικοινωνιών, Ενέργειας.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δυτικών συνοικιών, Βορειοδυτικών συνοικιών, Νοτιοδυτικών συνοικιών, 3ου - 4ου Διαμερίσματος, 5ου - 6ου Διαμερίσματος.
  • Σταθμός «Ευαγγελισμού»: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Υγείας, Ανατολικών συνοικιών, Βορειοανατολικών Συνοικιών, 7ου Διαμερίσματος.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Νότιων συνοικιών, Νοτιοανατολικών συνοικιών, 2ου Διαμερίσματος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ