ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πίεση για επιπλέον «ανάσες» στο κεφάλαιο

Επιπλέον προνόμια και επιδοτήσεις για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρήσεις ζητάει από την κυβέρνηση, ενισχυτικά στα αντιλαϊκά μέτρα

Μαζί με την κυβέρνηση, η ΝΔ πρέπει να δεχτεί και αυτή την πολιτική καταδίκη από το εργατικό λαϊκό κίνημα

*

Μαζί με την κυβέρνηση, η ΝΔ πρέπει να δεχτεί και αυτή την πολιτική καταδίκη από το εργατικό λαϊκό κίνημα
Το έδαφος για να προχωρήσει με αμείωτους ρυθμούς η αντιλαϊκή επίθεση στρώνει η ηγεσία της ΝΔ, ζητώντας την υλοποίηση νέου πακέτου μέτρων στο όνομα της «τόνωσης της αγοράς» και της «ανάπτυξης».

Με δεδομένη τη στήριξη στα μέτρα που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση, ρίχνει το βάρος στην ανάδειξη της «ανάγκης» λήψης νέων μέτρων, μέσω των οποίων από τη μια θα διοχετευθεί ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις και από την άλλη θα προχωρήσουν «μεταρρυθμίσεις» που θα καθιστούν πιο φτηνή την εργατική δύναμη.

Πρόκειται για «τα 23 μέτρα - ανάσες» για το κεφάλαιο που επανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να τα υιοθετήσει και να τα εφαρμόσει».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος πρόσφερε συναίνεση στα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, συμμεριζόμενος τον προπαγανδιστικό ισχυρισμό ότι «είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης, δημοσιονομικού χαρακτήρα, για να διευκολυνθεί ο δανεισμός της χώρας».

Η άσφαιρη κριτική της ΝΔ εστιάζεται στο ότι δεν αρκούν για να βγει η χώρα από την κρίση και γι' αυτό πρέπει να συνοδευτούν από το πακέτο των 23 φιλομονοπωλιακών μέτρων που προτείνει η ίδια. Ο εκπρόσωπος τα χαρακτήρισε «μέτρα άμεσης προτεραιότητας», κινδυνολογώντας ότι «αν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ακολουθηθούν από μέτρα ενίσχυσης της αγοράς είναι άμεσος ο κίνδυνος να βυθιστεί η ελληνική οικονομία σε ύφεση».

Σημειώνεται ότι «τα 23 μέτρα ανάσες για την τόνωση της αγοράς» που πρότεινε πρόσφατα η ΝΔ, περιλαμβάνουν μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με χρήμα είτε από το Δ' ΚΠΣ είτε από τα κρατικά ταμεία είτε με εγγύηση του δανεισμού τους, είτε με ΣΔΙΤ. Επίσης προβλέπουν επιδοτούμενα δάνεια στις επιχειρήσεις για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα μονοπώλια, απελευθέρωση όλων των αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ο.κ.

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα ο Π. Παναγιωτόπουλος υιοθέτησε τις πρωτοβουλίες του εφοπλιστικού κεφαλαίου για δανεισμό του ελληνικού κράτους, καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη «διάθεση της ναυτικής οικογένειας να προσφέρει»... Επιπλέον προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες η ΝΔ θα καταθέσει προτάσεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Ενάντια σε απεργίες και αγώνες

Στο επίπεδο της αποπροσανατολιστικής δικομματικής διαμάχης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Γ. Παπανδρέου ότι «ήξερε αλλά δεν έλεγε την αλήθεια» για την οικονομία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν τα μέτρα. Για τις κινητοποιήσεις σχολίασε ότι ο συνδικαλισμός είναι «ανεξάρτητος και δημιουργικός», έχοντας προφανώς εμπιστοσύνη στους Νεοδημοκράτες συνδικαλιστές και στο ρόλο τους στην υπονόμευση του κινήματος.

Αναφανδόν κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων τάχθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στον «Αθήνα 984» τόνισε πως «οτιδήποτε αυτή τη στιγμή δυναμιτίζει την κοινωνική ειρήνη και προκαλεί καθεστώς κοινωνικής αναταραχής»... «δεν διευκολύνει την εθνική προσπάθεια»... Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τα κυβερνητικά μέτρα με το επιχείρημα ότι είναι υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ένα τολμηρό δημοσιονομικό συμμάζεμα, ενώ ζήτησε «ένα μεταρρυθμιστικό σοκ σε επίπεδο πραγματικής απελευθέρωσης της οικονομίας». Το «σοκ» αυτό, σύμφωνα με τον γαλάζιο βουλευτή, θα περιλαμβάνει «άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, άρση όλων των αγκυλώσεων που κρατούν πίσω την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Από την πλευρά της η Μ. Γιαννάκου παραδέχθηκε ότι «η Νέα Δημοκρατία στην ουσία έχει δώσει την αναγκαία συναίνεση για να «σφίξουμε το ζωνάρι», επεξηγώντας ότι «μπορεί να έχει άλλη άποψη για το Α ή το Β θέμα, αλλά δεν αμφισβήτησε την ανάγκη να στηρίξουμε την οικονομία αυτή τη στιγμή».


Αντιθέσεις και παζάρια στο φόντο των μέτρων

Για δεύτερη μέρα, χτες, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου επανέλαβαν σε όλους τους τόνους την ικανοποίησή τους για τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ομολογούν ότι τα μέτρα αποτελούν την αρχή για αλυσιδωτές επιδράσεις και στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας πως επαρκούν μόνο για φέτος, ενώ το 2011 και το 2012 θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η επίθεση στο λαό θα είναι κλιμακούμενη και διαρκής.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, εντάθηκε χτες ξανά η τρομοκρατική συζήτηση για το κόστος του δανεισμού της Ελλάδας και τις συνέπειες που αυτό έχει. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει από ελληνικές και ξένες τράπεζες το ποσό των 5 δισ. ευρώ οδήγησε σε προσφορές από τις τράπεζες, ύψους 16 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο του ομολογιακού δανείου προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 6,4% - 6,5%, δηλαδή σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικά θέματα, Ολι Ρεν, υπογράμμισε ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν «είναι επαρκή για το 2010, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν πλήρως. Αλλά στη συνέχεια, το 2011 και το 2012, θα είναι απαραίτητα περαιτέρω μέτρα για την Ελλάδα για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθεροποίηση».

Αντανακλώντας τους διαγκωνισμούς ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς πόλους, η Κάρολιν Ατκινσον, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επισήμανε ότι «το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να βοηθήσει, αλλά αναμένουμε πως η Ευρώπη θα είναι σε θέση να χειρισθεί το θέμα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε την ορθότητα των μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε: «Δεν θεωρώ ότι το ΔΝΤ ενδείκνυται ως πάροχος οικονομικής βοήθειας για μία χώρα - μέλος της Ευρωζώνης».

Μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποτελεί ένα παράλογο σενάριο, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν πριν.

Φιλολογία για βοήθεια

Ο Χανς - Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, μιλώντας στους «Financial Times Deutschland», επισημαίνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να αποτανθεί στο ΔΝΤ», καθώς «δεν θα κατορθώσει επί μακρόν να αναχρηματοδοτήσει το χρέος και τότε πρέπει να την τροφοδοτήσουμε με ρευστό ή πρέπει να υποτιμήσουμε το κοινό νόμισμα. Γεγονός όμως που στην Ευρωζώνη είναι δύσκολο» και μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές.

Την ίδια στιγμή και εν αναμονή της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, η «Deutsche Welle», επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνει: «Προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση. Θα περιμένει να δει κατά πόσο το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές. Εάν προκύψει αυτό, τότε θα μειωθούν και οι τόκοι για νέα δάνεια, οπότε δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση απ' έξω. Σε περίπτωση που αυτό το "ιδανικό" σενάριο δεν πραγματοποιηθεί (...) τότε συζητιούνται δύο άλλα σενάρια. Το ένα λέει, η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία και πιθανώς την Ολλανδία είτε θα παράσχουν εγγυήσεις για νέα δάνεια που θα πάρει η Ελλάδα, είτε θα αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού κράτους, π.χ., μέσω κρατικών τραπεζών. Το τρίτο σενάριο (...) είναι η Ελλάδα να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ο γερμανικός Τύπος σε γενικές γραμμές υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τα νέα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι των ρεπορτάζ των γερμανικών εφημερίδων: «Η Αθήνα σταματά την υποχώρηση της αξιοπιστίας της στις χρηματαγορές», «Μερική νίκη της Αθήνας», «Ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα». Η γερμανική εφημερίδα «Bild» κυκλοφόρησε με τίτλο «Πουλήστε τα νησιά σας μαζί με την Ακρόπολη», καταγράφοντας απόψεις δυο Γερμανών βουλευτών ότι εφόσον η Ελλάδα έχει χρέη πρέπει να πουλήσει ό,τι διαθέτει για να τα ξεπληρώσει.

Αναζητούν στοιχεία...

Σε μια κίνηση αυτοκάθαρσης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, χτες η Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε τη διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης για να διερευνηθούν οι ευθύνες των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ.

Σύμφωνα με την ομάδα των Φιλελευθέρων, στην ακρόαση θα κληθούν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γιουρογκρούπ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Γιουροστάτ, της ελληνικής κυβέρνησης, της «Goldman Sachs» και όλων των άλλων φορέων, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οπως σημειώνει ο Γκι Φερχόφστατ, «στόχος είναι να διερευνηθεί πώς όλη η πολιτική και διοικητική αλυσίδα, από την Αθήνα ως τις Βρυξέλλες, περνώντας από τη Φρανκφούρτη, αγνόησε την παραποίηση των στοιχείων των ελληνικών δημόσιων λογαριασμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ