Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πίεση για επιπλέον «ανάσες» στο κεφάλαιο

Επιπλέον προνόμια και επιδοτήσεις για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρήσεις ζητάει από την κυβέρνηση, ενισχυτικά στα αντιλαϊκά μέτρα

Μαζί με την κυβέρνηση, η ΝΔ πρέπει να δεχτεί και αυτή την πολιτική καταδίκη από το εργατικό λαϊκό κίνημα

*

Μαζί με την κυβέρνηση, η ΝΔ πρέπει να δεχτεί και αυτή την πολιτική καταδίκη από το εργατικό λαϊκό κίνημα
Το έδαφος για να προχωρήσει με αμείωτους ρυθμούς η αντιλαϊκή επίθεση στρώνει η ηγεσία της ΝΔ, ζητώντας την υλοποίηση νέου πακέτου μέτρων στο όνομα της «τόνωσης της αγοράς» και της «ανάπτυξης».

Με δεδομένη τη στήριξη στα μέτρα που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση, ρίχνει το βάρος στην ανάδειξη της «ανάγκης» λήψης νέων μέτρων, μέσω των οποίων από τη μια θα διοχετευθεί ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις και από την άλλη θα προχωρήσουν «μεταρρυθμίσεις» που θα καθιστούν πιο φτηνή την εργατική δύναμη.

Πρόκειται για «τα 23 μέτρα - ανάσες» για το κεφάλαιο που επανέφερε χτες ο εκπρόσωπος του κόμματος και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να τα υιοθετήσει και να τα εφαρμόσει».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος πρόσφερε συναίνεση στα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, συμμεριζόμενος τον προπαγανδιστικό ισχυρισμό ότι «είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης, δημοσιονομικού χαρακτήρα, για να διευκολυνθεί ο δανεισμός της χώρας».

Η άσφαιρη κριτική της ΝΔ εστιάζεται στο ότι δεν αρκούν για να βγει η χώρα από την κρίση και γι' αυτό πρέπει να συνοδευτούν από το πακέτο των 23 φιλομονοπωλιακών μέτρων που προτείνει η ίδια. Ο εκπρόσωπος τα χαρακτήρισε «μέτρα άμεσης προτεραιότητας», κινδυνολογώντας ότι «αν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ακολουθηθούν από μέτρα ενίσχυσης της αγοράς είναι άμεσος ο κίνδυνος να βυθιστεί η ελληνική οικονομία σε ύφεση».

Σημειώνεται ότι «τα 23 μέτρα ανάσες για την τόνωση της αγοράς» που πρότεινε πρόσφατα η ΝΔ, περιλαμβάνουν μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με χρήμα είτε από το Δ' ΚΠΣ είτε από τα κρατικά ταμεία είτε με εγγύηση του δανεισμού τους, είτε με ΣΔΙΤ. Επίσης προβλέπουν επιδοτούμενα δάνεια στις επιχειρήσεις για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα μονοπώλια, απελευθέρωση όλων των αγορών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κ.ο.κ.

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα ο Π. Παναγιωτόπουλος υιοθέτησε τις πρωτοβουλίες του εφοπλιστικού κεφαλαίου για δανεισμό του ελληνικού κράτους, καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη «διάθεση της ναυτικής οικογένειας να προσφέρει»... Επιπλέον προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες η ΝΔ θα καταθέσει προτάσεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Ενάντια σε απεργίες και αγώνες

Στο επίπεδο της αποπροσανατολιστικής δικομματικής διαμάχης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Γ. Παπανδρέου ότι «ήξερε αλλά δεν έλεγε την αλήθεια» για την οικονομία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν τα μέτρα. Για τις κινητοποιήσεις σχολίασε ότι ο συνδικαλισμός είναι «ανεξάρτητος και δημιουργικός», έχοντας προφανώς εμπιστοσύνη στους Νεοδημοκράτες συνδικαλιστές και στο ρόλο τους στην υπονόμευση του κινήματος.

Αναφανδόν κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων τάχθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στον «Αθήνα 984» τόνισε πως «οτιδήποτε αυτή τη στιγμή δυναμιτίζει την κοινωνική ειρήνη και προκαλεί καθεστώς κοινωνικής αναταραχής»... «δεν διευκολύνει την εθνική προσπάθεια»... Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τα κυβερνητικά μέτρα με το επιχείρημα ότι είναι υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ένα τολμηρό δημοσιονομικό συμμάζεμα, ενώ ζήτησε «ένα μεταρρυθμιστικό σοκ σε επίπεδο πραγματικής απελευθέρωσης της οικονομίας». Το «σοκ» αυτό, σύμφωνα με τον γαλάζιο βουλευτή, θα περιλαμβάνει «άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, άρση όλων των αγκυλώσεων που κρατούν πίσω την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Από την πλευρά της η Μ. Γιαννάκου παραδέχθηκε ότι «η Νέα Δημοκρατία στην ουσία έχει δώσει την αναγκαία συναίνεση για να «σφίξουμε το ζωνάρι», επεξηγώντας ότι «μπορεί να έχει άλλη άποψη για το Α ή το Β θέμα, αλλά δεν αμφισβήτησε την ανάγκη να στηρίξουμε την οικονομία αυτή τη στιγμή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ