Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Σπρώχνει στην ενσωμάτωση

Απαλλάσσει τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες από τις εγκληματικές ευθύνες τους και προσπαθεί να εξωραΐσει τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ

«Περιβόλι» ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τα κυβερνητικά μέτρα. Διαψεύδοντας (ξανά) τον εαυτό του και τα όσα μέχρι χτες δήλωνε περί κυβέρνησης «ομήρου», υποδαυλίζοντας τη λαϊκή ανοχή αν όχι συμπάθεια απέναντί της, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στο σχέδιο αυτό. Δεν πιέζεται και οπισθοχωρεί. Ασχετα αν παριστάνει την ανήμπορη και την άβουλη, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος»!

Λίγο μετά, αυτοδιαψεύστηκε πάλι, δηλώνοντας: «Ο πρωθυπουργός παίζει με τα χέρια κατεβασμένα και αποδέχεται πλήρως το πακέτο των μέτρων που προωθούν οι δυνάμεις του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και οι ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ»!

Περίλυπος διαπίστωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές ιδέες και έχει προσχωρήσει στη βαρβαρότητα, εγκαταλείπει οριστικά τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη». Το ΠΑΣΟΚ βέβαια εδώ και δεκαετίες έχει καταστήσει απόλυτα σαφές ποιας τάξης τα συμφέροντα εκπροσωπεί. Δεν είναι κάτι που τώρα συμβαίνει, όπως ισχυρίζεται η ηγεσία του ΣΥΝ για να δικαιολογήσει και τη δική της στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, σαφώς ευνοϊκή και υποστηρικτική στη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική του.

Ανακάλυψε και «καλό» ΠΑΣΟΚ

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τα μέτρα ότι «δεν έχουν καμία ηθική και πολιτική νομιμοποίηση» και ο Γ. Θεωνάς ότι είναι «αντισυνταγματικά και παράνομα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να «μπλοκαριστούν» με άλλους τρόπους, πέραν της εργατικής λαϊκής πάλης.

Οπως ειπώθηκε: «Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους πρακτικά ώστε να μπλοκάρουμε τα μέτρα» και διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρονται μόνο σε κινητοποιήσεις, συμπλήρωσαν καλλιεργώντας εφησυχασμό: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα μπλοκάρουμε αυτά τα μέτρα. Δεν θα εφαρμοστούν»!

Η ηγεσία του ΣΥΝ «ανακάλυψε» χτες ότι υπάρχει «σχέδιο», που αν και ήταν φανερό πολύ πριν τις εκλογές, η ίδια επέμενε να εξωραΐζει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ και να καλλιεργεί στο λαό φρούδες ελπίδες. Την ίδια τακτική ακολούθησε και χτες ο Αλ. Τσίπρας, όταν απευθύνθηκε σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους «να ακούσουν τη συνείδησή τους και να σταθούν έντιμοι απέναντι στην ψήφο του ελληνικού λαού (...) να μην αποδεχτούν να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα».

Με άλλα λόγια, απευθύνθηκε στο «καλό» ΠΑΣΟΚ, που η ίδια η κυβέρνηση και το κόμμα αντιπαραβάλλουν στο «κακό» ΠΑΣΟΚ για να θολώνουν τα νερά και να αποπροσανατολίζουν το λαό ως προς την ενιαία στρατηγική στο εσωτερικό τους.

Ελεγεία στους εργατοπατέρες

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επεσήμανε την ανάγκη για αποτελεσματικές κινητοποιήσεις, διευκρίνισε και πως τις εννοεί, ζητώντας η εργατική τάξη, οι ταξικές δυνάμεις του κινήματος, το ΚΚΕ, να γίνουν η «εξέδρα» και οι «κλακαδόροι» του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οχι μόνο δε βρήκε μια λέξη για να αποδώσει τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά τους έπλεξε και το εγκώμιο ισχυριζόμενος ότι χωρίς αυτές οι αγώνες δεν μπορεί να έχουν αποτέλεσμα και πως «δεν είναι τώρα η ώρα για αποτίμηση ευθυνών»! Λίγο αργότερα υπερασπίστηκε τη συμπόρευση των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αποτελεσματικές είναι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οι κινητοποιήσεις που οδηγούν το λαό κατευθείαν στην ενσωμάτωση στο σύστημα. Ηταν αποκαλυπτικός ο Αλ. Τσίπρας όταν ομολόγησε: «Η ΕΕ βρίσκεται σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ευρώπη που ξέραμε μέχρι χτες, με τα στραβά της και τα ανάποδά της, πρέπει να την ξεχάσουμε. Και με τα θετικά της όμως. Μια Ευρώπη κοινωνικών κατακτήσεων, κοινωνικού κράτους, δημοκρατικών κατακτήσεων. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα πάμε σε μια προοπτική όπου κύριο στοιχείο θα είναι η κοινωνική συνοχή, τα πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα, οι εργασιακές κατακτήσεις ή θα πάμε σε ένα πολύ αυταρχικό μοντέλο (...) Η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης περνάει μέσα από τους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων εργαζομένων. Γι' αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι πάρα πολύ σημαντικός ο συντονισμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχουν καημό με το ΠΑΣΟΚ... (2011-06-18 00:00:00.0)
Να ξεμπερδεύει ο λαός με τους τυχοδιώκτες (2010-02-04 00:00:00.0)
Εφεδρεία του πολιτικού συστήματος σε διαρκή ετοιμότητα (2009-10-06 00:00:00.0)
Αυταπάτες και προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα (2009-09-29 00:00:00.0)
Αγωνιά για τη διάσωση του συστήματος (2009-03-31 00:00:00.0)
Το θέατρο συνεχίζεται (2008-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ