Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΕ είναι ασυμβίβαστη με την πρόοδο της Ελλάδας

-- Ακούμε το ΚΚΕ να λέει «ανυπακοή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντίσταση, αντεπίθεση», τώρα τελευταία, δεν ακούμε το έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι μια λύση για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή το να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Από την ευρωζώνη.

-- Αναμφισβήτητα είναι λύση, σε συνδυασμό όμως με αυτό που λέμε και με μια διαφορετική εξουσία. Γιατί και η Μ. Βρετανία δεν είναι στην ΟΝΕ. Η Ελβετία είναι μέσα στην ΟΝΕ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Οχι.

Από μόνο του δεν είναι λύση. Να σας πω, γιατί τα επόμενα χρόνια μπορεί να έχουμε σοβαρές εξελίξεις. Μπορεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναδιπλωθεί, μπορεί να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να βγάζει χώρες, δεν ξέρουμε.

Εμείς και αυτή την εξέλιξη θα την αξιοποιήσουμε, με την έννοια την εξής. Επιβεβαιώνεται ακριβώς η θέση μας, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συμμαχία ιμπεριαλιστική και είναι ασυμβίβαστη με την πρόοδο της Ελλάδας.

Αν λέω, πέστε, υποθετικά, διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στο κίνημα για σοβαρή πολιτική αλλαγή. Γιατί ακριβώς τότε μπαίνει το ζήτημα ότι ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την υπόθεση, γιατί και έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν στην εξουσία είναι τα κόμματα του κεφαλαίου, μπορεί να μας πάνε στη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μπούμε σε άλλη ζώνη.

Εμείς δε διαλέγουμε ή με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ή με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα δεν είναι απαραίτητο να είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση όξυνε τα προβλήματά της.

Αύριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, όχι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή Νέας Δημοκρατίας, αλλά με μια λαϊκή εξουσία. Μπορεί να σταθεί στα πόδια της και μπορεί να κάνει και συμμαχίες διεθνείς. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να έχει ο λαός τα σύμφωνα σταθερότητας και να μας καθορίζουν πόσο θα είναι το έλλειμμα, πού θα επενδύσουμε, τι θα παράγουμε κλπ.

Αλλά όχι με το ΣΕΒ και τους τραπεζίτες στην κυβέρνηση, αυτό πρέπει να σηματοδοτήσει και άλλα πράγματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ