Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Υψηλές ανάγκες, υψηλοί στόχοι

Χτες όπως και σήμερα - όπως πρέπει να 'ναι και κάθε μέρα από εδώ και πέρα - ήταν και είναι μέρα γενικού ξεσηκωμού. Αλλά αυτό μόνο ο «Ριζοσπάστης» μπορούσε να το προβάλλει. Και το έκανε.

Οι δύο κόσμοι που συγκρούονται αντανακλώνται και στα έντυπα της μάχης. Ο «Ριζοσπάστης» ανταποκρίνεται στην αποστολή του να είναι και οργανωτής της ταξικής πάλης. Το ίδιο ανταποκρίνονται και οι αστικές εφημερίδες να είναι οργανωτές της χειραγώγησης εργατικών συνειδήσεων, έτσι που ποδηγετημένη η εργατική τάξη να υπηρετεί ακόμα πιο έντονα το στόχο των καπιταλιστών για υψηλότερη κερδοφορία. Οι παραλλαγές στην έκφρασή τους δεν αναιρεί τη στοχοπροσήλωσή τους.

Ο αστικός Τύπος εμφανίστηκε χτες με πολύ έντονα χαραγμένη την ενιαία γραμμή του, έτσι που να μην αφήνει χαραμάδα για παρερμηνείες. Ακόμα και το «κλάμα» στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ είχε σφραγίδα: Εξαφάνισε τις ταξικές αντιδράσεις. Στις 64 σελίδες της δεν βρέθηκαν «δέκα τετράγωνα» (τρόπος μέτρησης της ύλης), δηλαδή 50 λέξεις, για να εμφανιστεί η αναγγελία του χτεσινού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, ούτε, βέβαια, η αναγγελία της γενικής απεργίας που κήρυξε το ΠΑΜΕ για σήμερα.

Στο σύνολό του ο αστικός Τύπος εμφανίστηκε στη γραμμή: «σκληρά τα μέτρα αλλά αναγκαία... άργησαν... δεν φτάνουν... να παρθούν κι άλλα»... Εφτασε ο Πρετεντέρης να βγάλει στο γυαλί ως και τον ξεχασμένο από τον ίδιο του τον εαυτό Βενιζέλο για να πει αυτά που έγραφε ήδη από το πρωί ο Πρετεντέρης στα ΝΕΑ, ότι τα μέτρα δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως σκληρά ή όχι, αλλά ως τέτοια που ικανοποιούν τους καπιταλιστές ή όχι (το 'παν στη δική τους γλώσσα, αλλά πάνω σ' αυτό το μοτίβο έκοβαν κι έραβαν).

Η στοχοπροσήλωση της αστικής τάξης και του Τύπου της δηλώνει με αντίστροφη ανάγνωση και το μέτρο που οφείλει να χρησιμοποιεί η εργατική τάξη. Δεν αρκεί η διαπίστωση ότι τα μέτρα είναι σκληρά. Αυτό ο εργάτης το ζει ήδη χρόνια και χρόνια. Αυτό που δεν έχει διεκδικηθεί ακόμα σε όλη του την ένταση είναι: όλος ο πλούτος στα χέρια αυτών που τον παράγουν.

Η ανάγκη της αστικής τάξης δεν είναι ανάγκη του εργάτη, αντίθετα η ανάγκη του εργάτη προϋποθέτει το γκρέμισμα των αστών. Τα μέτρα δεν «άργησαν», γιατί πολύ απλά ποτέ δε σταμάτησαν να εφαρμόζονται βήμα βήμα. Οδηγούν σε υπερκεδοφορία, δεν είναι προσωρινά, έρχονται κι άλλα.

Με τέτοια ένταση, τέτοια κατηγορηματικότητα, οι αγώνες οφείλουν όχι μόνο να δηλώνουν αντίσταση, αλλά να προβάλλουν τον κόσμο που είναι αναγκαίος για τους εργάτες.

Αμεσα πρέπει να απαντιέται κάθε εκτίμηση του αστικού Τύπου που συμβάλλει στο να νιώθουν οι εργάτες εταίροι των καπιταλιστών. Για παράδειγμα, δε γίνονται «όλοι φτωχότεροι» όπως ισχυρίζονται τα μέσα ενημέρωσης της αστικής τάξης. Η εργατική τάξη φτωχαίνει για να πλουτίσουν περισσότερο οι αστοί. Βαθαίνει το ταξικό χάσμα και θα βαθύνει κι άλλο όσο δεν ανατρέπονται άρδην οι συσχετισμοί. Οσο αφήνονται ο Παπανδρέου και το επιτελείο του να ισχυρίζονται ότι ο λαός τούς στηρίζει, τόσο η βαρβαρότητα θα επελαύνει.

Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις δείχνουν μια κρίσιμη μάζα εργατών έτοιμη να το παλέψει. Εδώ και η συνέχεια. Στο κάλεσμα των αστών να συνηθίσει η εργατική τάξη τη νέα πραγματικότητα, απαντάμε - και επιδιώκουμε να απαντήσουν οι ίδιοι οι εργάτες έτσι - ότι αυτοί, οι καπιταλιστές, πρέπει να συνηθίσουν τη νέα πραγματικότητα ενός κινήματος που δε διαμαρτύρεται, αλλά διεκδικεί να ανατραπεί η εξουσία των καπιταλιστών, να αλλάξει η τάξη στην εξουσία, ενός κινήματος που αναγνωρίζει πως οφείλει να έχει πλάνο για τη λαϊκή οικονομία και που ήδη οργανώνοντας τον αγώνα του ανακαλύπτει και οικοδομεί τα φύτρα της λαϊκής εξουσίας που απαιτείται να υπάρξει.

Ασχετο: Σωστά καταλάβαμε ότι τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι αντεργατικά, αλλά είναι και σύμφωνα με το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο»; Αν δεν είπαν αυτό, τι ήθελαν να πουν μαζί οι Καψής, Ανδρουλάκης και Αλαβάνος που χτες διαφήμισαν σε κοινή συνέντευξη τη νέα εμπορική πράξη του συγκροτήματος Λαμπράκη; Ηταν μόνο έκφραση ξεφτίλας ή δηλωτικό μιας επερχόμενης απογειωμένης επίθεσης; Ας απαντήσουν αυτοί που προσπαθώντας να κρατήσουν όρθιο το αντικομμουνιστικό μέτωπο προβάλλουν έναν ανακυκλωμένο Αλαβάνο ως εναλλακτική του απελπισμένου Τσίπρα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ